Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Rezultati projekta „On the move“ sufinanciranog iz programa Erasmus+: Sport

Datum objave: 30. kolovoza 2017.

Projekt „On the move“ Međimurske županije sufinanciran iz programa Erasmus+: Sport Europske unije polučio je brojne rezultate tijekom provedbe koja je trajala od 1. siječnja 2016. do 30. lipnja 2017. Sportski programi za djecu provedeni u okviru projekta bili su namijenjeni djeci u dobi od 4 do 7 godina kod kojih je konstatirana pretilost, prekomjerna tjelesna težina ili niska razina tjelesne aktivnosti. Također, provedeni su i programi obiteljskih događanja i kulinarskih radionica za njihove obitelji. Projekt je provodilo 7 organizacija iz 6 zemalja: Malte (FOPSIM), Portugala (Grad Lousada), Slovačke (Gimnastički centar Bratislava), Slovenije (Centar za zdravlje i razvoj Murska Sobota), Ujedinjenog Kraljevstva (CVS za Broxbourne i East Herts) i Hrvatske (MSSR „Sport za sve“ i Međimurska županija kao vodeći partner).
Međimurska županija je u suradnji s kineziolozima pripremila bateriju motoričkih i funkcionalnih vještina, antropoloških mjerenja djece uključene u program te program rada u baznim sportovima - atletici, gimnastici i plivanju. Programi su usklađeni s partnerima u drugim zemljama te prilagođeni specifičnim okolnostima svake zajednice u kojoj se projekt provodio (prilozi: Working programme and test.pdf i Radni program i testovi.pdf).
Na temelju upitnika svi partneri su proveli istraživanja među obiteljima, što je bio temelj izrade modela i vodiča, dokumenata koji su također rezultati projekta „On the move“ (prilozi: Anketa_survey_hrv.pdf i Anketa_survey_eng.pdf). Na temelju rezultata ankete pripremili smo analizu rezultata u prilogu Analiza rezultata Hrvatska.pdf, dok su sve analize objavljene u dokumentu Model_OnTheMove_FinalVersion.pdf.
Ishodi projekta ogledaju se brojnim kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima koje objavljujemo u prilozima te ih možete preuzeti. Partneri na Malti izradili su „Vodič budućih aktivnosti u unapređivanju tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane kao zdravog životnog stila“, a u Sloveniji „Model stvaranja uvjeta za redovito vježbanje djece (sklone pretilosti i prekomjernoj tjelesnoj težini) u lokalnoj zajednici“ (prilozi: Guidelines_OnTheMove_FinalVersion.pdf i Model_OnTheMove_FinalVersion.pdf).
Objavljen je video vodič s vježbama za djecu predškolce objavljen na https://www.youtube.com/watch?v=dnvdWxUW120&t=41s i https://www.youtube.com/watch?v=Mai6PS-e35g&app=desktop (kraća verzija). Također, priređen je i kratki dokumentarni video o „On the move“ projektnim aktivnostima koji možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=ptBS00AEFvY&t=4s.
Izdana je slikovnica na temu tjelesne aktivnosti, zdravlja, uravnotežene prehrane, prijateljstva, pomaganja, dobrih odnosa prema okolni i zdravog načina života naslovljena „Srećkova potraga za velikim moćima“. Slikovnica je također prevedena na engleski, portugalski, slovački i slovenski te dostavljena u knjižnice, vrtiće, učiteljske fakultete, dječje odjele u bolnicama. (prilog Sreckova potraga za velikim mocima.pdf). Slikovnicu smo predstavili i na 69. svjetskoj skupštini OMEP-a - Svjetske organizacije za predškolski odgoj i međunarodnoj konferenciji u Opatiji, 22. lipnja 2017. (https://www.facebook.com/onthemove.esport/photos/pcb.438410823207872/438410196541268/?type=3&theater).
Slovenski partneri uložili su dodatni trud u ispitivanje navika konzumacije šećera i sokova među obiteljima uključenima u projekt, pripremivši to kao temu jedne od kulinarskih radionica, o čemu su sastavili kratki osvrt i zaključke te nekoliko recepata koje donosimo u prilogu Slo_Priloga1_Recept.pdf.
Na naš poziv, knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec nam se pridružila s redovitim mjesečnim preporukama triju naslova knjiga s temama srodnom projektu „On the move“. Neke od preporuka su na linkovima https://medjimurska-zupanija.hr/2016/12/19/preporuke-cakovecke-knjiznice-u-prosincu/, https://medjimurska-zupanija.hr/2017/01/25/sijecanjske-preporuke-cakovecke-knjiznice/, https://medjimurska-zupanija.hr/2017/04/10/nove-preporuke-knjiznice-nikola-zrinski/,...
S kulinarskih radionica donosili smo i recepture spravljenih jela objavljene ovdje https://medjimurska-zupanija.hr/2016/11/09/recepti-sa-kulinarske-radionice-u-donjem-kraljevcu/, https://medjimurska-zupanija.hr/2016/06/28/recepture-s-druge-on-the-move-kulinarske-radionice/,...
Tijekom trajanja projekta pridružili smo se i akcijama Zavoda za javno zdravstvo Hodanjem do zdravlja i obilježavanja Europskog tjedna sporta o čemu smo javljali i ovdje https://medjimurska-zupanija.hr/2016/09/28/on-the-move-se-pridruzuje-hodanju-do-zdravlja/ te se, kao odgovorni građani bez obzira na dob, uključili u akciju za Međimursku udrugu za ranu intervenciju u djetinjstvu https://medjimurska-zupanija.hr/2016/08/22/nasi-polaznici-su-odgovorni-gradani/.
Eksternu evaluaciju projekta i njegovih aktivnosti obavio je Mark Joseph Farrugia iz SPORTMALTA, odjela za promociju sporta.
Hrvatski olimpijski odbor priredio je Erasmus+: Sport Info dan održan 3. ožujka 2017. u Zagrebu na kojem su predstavnici Međimurske županije imali priliku predstaviti projekt „On the move“ i njegove trenutne rezultate te odgovoriti na niz pitanja vezanih uz upravljanje projektom i njegovim aktivnostima, o čemu smo vijest objavili na https://medjimurska-zupanija.hr/2017/03/07/hoo-predstavio-projekt-on-the-move-i-njegove-trenutne-rezultate/. Na skupu psihologa Republike Hrvatske „Psihošpancir“ održanom u Varaždinu i Čakovcu tijekom 2016. i 2017. godine također smo predstavili projekt „On the move“ i njegove trenutne rezultate, sveukupno tri puta (dva puta u Varaždinu i jednom u Čakovcu).
Tekstovi sadržani u objavljenim dokumentima ne odražavaju stavove Europske unije, već su isključivo rezultati projekta „On the move“
Text in here attached documents do not express the opinion of the EU, and they are result of the “On the Move” project

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content