Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nove preporuke knjižnice „Nikola Zrinski“

Datum objave: 10. travnja 2017.

Kad su u pitanju tjelesna aktivnost i zdrava prehrana, današnja djeca trebaju više poticanja i strukturiranosti nego ikad prije - osobito u društvu prožetom videoigrama, televizijom i brzom hranom. Zato bibliotekari iz Knjižnice „Nikola Zrinski“, predani suradnici projekta „On the move“ Međimurske županije iz mjeseca u mjesec izdvajaju tri naslova koja preporučuju roditeljima djece predškolske dobi.
Ovaj put preporuke su Aktivan početak za zdrave klince, Montessori igre i aktivnosti i Prehrana i poremećaji u ponašanju za koje se nadamo da će vas zaintrigirati.
Aktivan početak za zdrave klince: aktivnosti, igre, vježbe i savjeti o prehrani
… autora Stephena J. Virgilija donosi obilje zabavnih i jednostavnih aktivnosti posebno namijenjenih djeci od 2 do 6 godina. Svrha je poučiti djecu načelima i navikama zdravog života koje će im itekako koristiti u odrasloj dobi. Knjiga nudi pedesetak razvojnih vježbi i aktivnosti za zdrav dječji organizam, 20 zabavnih obiteljskih tjelesnih aktivnosti, aktivnosti za razvoj 16 motoričkih vještina, pokretne igre, jogu za djecu, 18 plesnih i ritmičkih aktivnosti, 10 nutricionističkih savjeta za roditelje i odgojitelje, recepte za klince te kontraindikacije - vježbe koje štete organizmu maloga djeteta.
Montessori igre i aktivnosti za bebe i djecu u ranoj dobi
… knjiga je Maje Pitamic, namijenjena roditeljima djece od 0 do 36 mjeseci. U ovoj knjizi roditelji će pronaći više od 60 korisnih aktivnosti kojima će pomoći svojem djetetu u ključnim stadijima njegova razvoja, pružiti mu podršku i zajedno s njim uživati. Knjiga je podijeljena u 6 poglavlja, a istražuje razvoj osjetila, koordinacije, umjetničkih vještina, pokreta, jezika i naravi djeteta. Aktivnosti koje nudi jednostavno se i lako izvode i ne zahtijevaju posebna znanja ni primjenu posebnih materijala.
Prehrana i poremećaji u ponašanju: neusredotočenost, agresivnost, hiperaktivnost
U nastavku dugog naslova ove knjige je najava praktičnih savjeta za roditelje, nastavnike i odgojitelje kako ih je osmislio i priredio Friedrich Klammrodt.
Svjedoci smo drastičnih promjena nagore u ponašanju i učenju učenika što ponekad gotovo onemogućuje nastavni proces. I dok je fokus na odgoju kao najvećem i gotovo jedinom uzroku problema u ponašanju djece, prehrana je prečesto nepravedno zanemarena.
U ovoj knjizi njemački autor otkriva šokantan utjecaj prehrane na djecu i njihovo ponašanje. Friedrich Klammrodt izravno dovodi u vezu način prehrane - posebno konzumiranje šećera i raznih aditiva u hrani - i sve raširenije poremećaje: motorički nemir, manjkavu koncentraciju, nekomunikativnost, oscilacije raspoloženja, poremećaje u opažanju, koordinaciji i spavanju, sklonosti alergijama te sve većeg nasilja i agresivnosti.
Autor nikako ne odriče važnost odgoju, ali „dok je na polju odgoja mnoštvo poticaja i aktivnosti, u pogledu prehrane osjeća se golema potreba za nadoknađivanjem“.
Ako ste zabrinuti učitelj, pedagog ili roditelj nemirnih mališana koje muče poremećaji pažnje, agresivnost i niz drugih tegoba ili želite prevenirati moguće štetne posljedice koje nepravilna prehrana ima na vas i vašu djecu ovo je knjiga koja će vam otvoriti oči i u mnogome pomoći!

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content