Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Naziv projekta: KK.06.1.1.01.0049 Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine

Datum objave: 13. prosinca 2017.

Kratki opis projekta:
Projektom će se rekonstruirati fortifikacija Starog grada u Čakovcu i revitalizirati u suvremeni muzej nematerijalne baštine. Građevinskom obnovom spasit će se od propadanja fortifikacija koja je kulturno dobro pod preventivnom zaštitom (kompleks Starog grada Čakovec, dio čega je i fortifikacija, zaštićeno je kulturno dobro od nacionalnog značaja).
U obnovljenu fortifikaciju smjestit će se prostor muzeja nematerijalne baštine Riznice Međimurja koji će sadržavati 9 muzejskih jedinica: demografija, školstvo, jezik i glazba, ples i glazbeni sastavi, zanati vezani za nematerijalnu baštinu, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progoni vještica, obrambeni sustav. Osim klasične muzejske postave, planirani su moderni digitalni prikazi (3D mapping, hologrami, multimedijski efekti). Cijeli muzejski postav i popratni sadržaji bit će prilagođeni osobama s invaliditetom što ovaj projekt čini posebno atraktivnim.
U Muzeju će također biti suvenirnica, edukativni sadržaji koji se vežu uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine i lijepo uređeni kafić koji će biti dostupan svim građanima neovisno o posjeti budućem muzeju. Vrhunska turistička atrakcija Riznica Međimurja sa svojim će popratnim sadržajima i odgovarajućom strategijom marketinških komunikacija odgovoriti na potrebe svih ciljnih skupina i na taj način doprinijeti pozicioniranju i boljoj posjećenosti turističke destinacije Međimurja.
Ciljevi i očekivani rezultati projekta
Ciljevi projekta su rekonstruirati fortifikaciju Starog grada u Čakovcu i revitalizirati ju razvojem integriranog kulturno – turističkog proizvoda u obliku muzeja nematerijalne baštine.
Projektom će se ostvariti sljedeći rezultati: rekonstruirana i revitalizirana fortifikacija Starog grada Čakovec bruto površine 2.426 m2, izgrađena replika / faksimil srušene barokne zgrade iz 18. stoljeća bruto površine 764 m2 i opremljen postav budućeg muzeja, znanstveni i edukacijski sadržaji (održane 3 radionice starih zanata), osnovana i opremljena suvenirnica u sklopu budućeg muzeja, provedena integrirana marketinška komunikacija za promociju kulturnog turizma Međimurske županije, broj novozaposlenih, povećanje turističkih pokazatelja.
Ukupna vrijednost projekta i iznos sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR):
40.802.742,56 HRK, od čega je sufinanciranje EU u iznosu od 34.682.280,40 HRK (84,9998756 % ).
Razdoblje provedbe projekta: 1. 5. 2017. – 1. 5. 2020.
Dosadašnje aktivnosti:
• Vizualni identitet budućeg muzeja nematerijalne baštine (prezentacija u obliku videa)

3D projekcija Starog grada: PPT (u pdf formatu)

Planirane aktivnosti do kraja projekta:

  • Ugovor za izvođenje građevinskih radova, potpisan je 28. svibnja 2018. godine. Građevinski radovi su u tijeku.
  • Razrada muzejskog postava u detalje.
  • Analiza tržišta u svijetu tehnologije na području kulture.
  • Opremanje muzejskog postava i dodatnog sadržaja (caffe bar).
  • Razvoj znanstvenih i edukacijskih sadržaja.
  • Osnivanje i opremanje suvenirnice.
  • Aktivnosti informiranja javnosti o projektu i o novom muzeju.
  • Kulturno-turistički događaj u sklopu otvaranja muzeja Riznica Međimurja.

Kontak osobe za više informacija:
Ana Kralj, voditeljica projekta
Darko Radanović, koordinator projekta
Rudi Grula, stručnjak za turizam, vidljivost i promociju
Maša Hrustek Sobočan, stručnjak za muzejski sadržaj
Mateja Živčec, administrator i asistent za financije

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content