Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U okviru djelovanja Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije posebna pozornost posvećuje se  preventivnim aktivnostima, osobito onima namijenjenima djeci i mladima. U aktualnom projektu nazvanom „Četiri ubojice u prometu“, provedenom u suradnji s Policijskom upravom međimurskom, sudjelovali su učenici Graditeljske škole Čakovec u kojoj je danas održana sjednica Savjeta te predstavljen projekt.

S obzirom da se najviše prometnih nesreća događa zbog nepropisne brzine kretanja vozila, utjecaja alkohola na vozače, korištenja mobitela tijekom vožnje te nekorištenja sigurnosnog pojasa, projekt obuhvaća upravo te četiri teme.

U ime Međimurske županije sudionicima projekta na predanosti je zahvalio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, naglasivši da se najvrjednije životne navike stječu upravo u ranoj dobi i zato je sinergija obrazovnih ustanova, Savjeta za sigurnost prometa Međimurske županije i policije neizmjerno važna i u osvješćivanju i edukacijii mladih o sigurnosti u prometu.

Sjednici Savjeta, koju je vodila predsjednica Alenka Hošnjak, prisustvovao je i načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, a gostima je dobrodošlicu poželio ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Cilj aktivnosti je smanjiti glavne uzročnike prometnih nesreća u kojima ljudi pogibaju, bivaju ozlijeđeni ili nastaju velike materijalne štete, te probuditi svijest o najčešćim  uzročnicima prometnih nesreća te njihovim posljedicama. Osim mlađe populacije, poglavito one koja tek kreće aktivno u promet u svojstvu vozača osobnih automobila, cilj je skrenuti pozornost svim sudionicima u prometu da se i malim promjenama u ponašanju može pridonijeti većoj sigurnosti u cestovnom prometu te spriječiti najteža stradavanja“, ističu u Policijskoj upravi međimurskoj.   

Nagrađeno je 36 učenica i učenika, dok je sedmoro primilo pohvalnicu Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije za video i vizual. Mlade autore kroz zadatke je vodio mentor Ivan Čondor, prof., a pohvalnice Savjeta primili su: Luka Varga, Nika Srnec, Lea Lehkec, te Lovro Blažon za videomaterijale, a za najbolja grafička rješenja plakata nagrađeni su Luka Štebih, Maša Varga, Ana Čanadi te i u ovoj kategoriji učenik Lovro Blažon.

Poklone su učenicima osigurali Međimurska županija, Policijska uprava međimurska te Autoklub Čakovec uz potporu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Radovi učenika nastali u okviru ovog projekta emitirat će se na videozidovima, odnosno u tiskanim oblicima distribuirati na javno dostupnim mjestima diljem Međimurske županije, od srednjih škola te autobusnih stajališta, do mjesta za oglašavanje u gradovima i općinama, prostorima policije, Autokluba Čakovec  te stanica za tehničke preglede vozila.

Jedno od tradicionalnih natjecanja učenika osnovnih škola u Međimurju je Sigurno u prometu, važno jer se podiže razina prometne kulture i znanja, a time i sigurnosti. U Goričanu je danas održana županijska razina ovog natjecanja u organizaciji Auto kluba Čakovec i Osnovne škole Goričan te u suradnji s Policijskom upravom međimurskom, te Savjetom za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.

Natjecanje se sastoji od povjere poznavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila te praktičnog dijela u kojem su djeca pokazala vještinu upravljanja biciklom uz poštivanje prometnih pravila u praksi. Sudjelovali su učenici OŠ Nedelišće, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na bregu, OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec, OŠ Podturen, OŠ Strahoninec, te OŠ Goričan.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je učenike, mentore i organizatore te mladima poželio mnogo uspjeha na natjecanju: „Čestitam vam na plasmanu na županijsko natjecanje što predstavlja priznanje vašem znanju, a onima koji se plasiraju na državnu razinu natjecanja u Zadru želim mnogo uspjeha. Budite sigurni u prometu, a onima koji plasiraju u Zadar želim mnogo uspjeha“, poručio je župan.

Natjecanje Sigurno u prometu provodi se s ciljem da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, te da što bolje savladaju vještinu vožnje biciklom, istaknula je predsjednica Auto kluba Čakovec Darinka Tompoš.

Napomenimo da se u Međimurskoj županiji se provode kvalitetni preventivni programi u kojima sudjeluje niz stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog autokluba te Policijske uprave međimurske što pokazuju i sjajni rezultati naših predstavnika na državnoj razini natjecanja dugi niz godina, o čemu je govorila i Alenka Hošnjak iz Policijske uprave međimurske: „S preventivnim programima krećemo vrlo rano te djecu već pred polazak u školu i u samom početku 1. razreda educiramo prilagođeno njihovoj dobi.“

U prigodnom glazbenom programu otvorenja natjecanja nastupio je školski zbor pod ravnanjem Romane Holetić, školski tamburaški sastav te učenik škole-domaćina Dominik Dominik, a načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković istaknuo da se Općina uključila osiguravanjem nagrada za najuspješnije učenike ovoga natjecanja.

Policijska uprava međimurska povodom početka nove školske godine, već tradicionalno u sklopu nacionalne kampanje „Poštujte naše znakove“ na Trgu Republike održala je preventivnu akciju „Sigurno u prometu“ na temu sigurnog kretanja prometnicama u svojstvu pješaka i vozača bicikla.

Na vježbalištu sa semaforima, zebrama te prometnim znakovima učenici prvih razreda čakovečkih osnovnih škola mogli su naučiti kako biti siguran sudionik u prometu, a pozdravili su ih župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini,  predstavnica Auto-kluba Čakovec Darinka Tompoš te djelatnici PU Međimurske i Auto-kluba Čakovec.

Akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ od 6. do 15. rujna provodi se u svim osnovnim školama Međimurske županije, a Međimurska županija i Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije osigurali su svakom prvašiću reflektirajuće ruksake i sigurnosne oznake.

U Maloj vijećnici Međimurske županije u četvrtak, 24. rujna 2020. godine održana je 8. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. Nakon jednoglasnog prihvaćanja zapisnika sa 7. sjednice Savjeta i Dnevnog reda, predsjednik Savjeta Kristijan Srpak izvijestio je članove o radu Savjeta, aktivnostima i aktualnostima od prethodne sjednice. Konstatirao je da su na inicijativu PU međimurske, provedene mjere za smirivanje prometa odnosno izgrađene uzdignute plohe kod križanja s državnom cestom DC 20 na pravcima Ivanovec – Štefanec te Orehovica – Mala Subotica , koja su bila prepoznata kao opasna mjesta.
Izvješće o stanju sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da se u prvih osam mjeseci 2020. godine dogodilo 275 prometnih nesreća, odnosno 20% manje nego u istom razdoblju prošle godine. U sedam prometnih nesreća smrtno je stradalo sedam osoba ili jedna više nego prošle godine. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina neprimjerena uvjetima i utjecaj alkohola.
Ostali članovi Savjeta osvrnuli su se na aktivnosti koje su se provodile ispred institucija koje ujedno i predstavljaju. Naznačeno je da su one provedene u manjem obimu poradi epidemije i mjera koje se provode radi sprečavanja širenja zaraze Covidom19.
Tijekom sjednice, članovi Savjeta poseban naglasak stavili su na temu sjeverne obilaznice Grada Čakovca gdje su pozdravili razuman rok izgradnje same obilaznice (I. faze), no i istaknuli problem sigurnosti prometa, osobito na križanju Ulice I.G.Kovačića i same obilaznice. Na spomenutoj dionici ceste uočeni su određeni nedostaci te su članovi koji ujedno i predstavljaju institucije odgovorne za sigurnost pozvani na hitnu reakciju kako bi se isti u što kraćem roku otklonili. 
Provedena je rasprava o aktualnoj problematici, signalizaciji, radovima i ostalim aktivnostima na cestama. Glede radova na cestama, izraženo je zadovoljstvo načinom odvijanja prometa koji se odvija bez zastoja i čekanja unatoč tome što se radovi odvijaju na frekventnijim pravcima. 
Predsjednik Savjeta Kristijan Srpak upozorio je na povećan broj zahtjeva od strane lokalne samouprave koji se odnose na smirivanje prometa putem uzdignutih ploha. Naglasio je da potrebu pojedinačne ocjene i obrazloženja  opravdanosti izvršenja zahtjeva je potrebna i suglasnost Policijske uprave Međimurske.

Nakon stanke zbog pandemije koronavirusom, održana je prva ovogodišnja, ujedno i 7. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. Na sjednici je prema dnevnom redu raspravljano o izvješćima koja redovito godišnje podnose tijela institucija koje sudjeluju u radu Savjeta, a to su Policijska uprava Međimurska, Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste, Centar za vozila Hrvatske i Grad Čakovec.
Izvješće stanja sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da je 11 osoba smrtno stradalo na međimurskim prometnicama u 2019. godini, dok je u prvih 6 mjeseci 2020. godine smrtno stradalo 6 osoba. Prisutnost alkohola zabilježene je u većini tih nesreća. Policijska uprava Međimurska provodi preventivne akcije u skladu sa svojim obavezama nastojeći senzibilizirati građane na uzroke opasnosti i odgovorno ponašanje u prometu. U prevenciji nesreća, prometnih prekršaja i otkrivanju počinitelja efikasnima su se pokazale kamere za nadzor prometa.
Investicije Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste će tijekom 2020. biti minimalno smanjene zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa koji su se reflektirali na smanjenje prihoda. Od bitnih investicija istaknuto je da će Županijske uprave za ceste izdvojiti sredstva za postavljanje zaštitne ograde na prometnici uz derivacijski kanal HE Dubrava prema Svetoj Mariji.
Predsjednik Savjeta za sigurnost Međimurske županije Kristijan Srpak zaključio je da će se Savjet u okviru svojih savjetodavnih ovlasti i dalje baviti povećanjem sigurnosti prometa na cestama na području Međimurske županije.

U Maloj vijećnici Međimurske županije, 27. studenog 2019. godine održana je 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.  Predsjednik Savjeta Kristijan Srpak pozdravio je novoimenovane članove Savjeta, predstavnika Hrvatskih cesta d.o.o. Davora Bobičanca te predstavnika obrazovnih institucija Renata Vinka, ravnatelja Gospodarske škole Čakovec te je podnio izvješće o utrošenim sredstvima u 2019. godini i  predstavio program rada Savjeta i financijski plan za 2020. godinu.
Planom Savjeta u idućoj godini zacrtane su aktivnosti poput analiziranja problema i predlaganja rješenja problema vezanih uz sigurnost u prometu. Predsjednik Srpak je napomenuo kako će posebna pozornost biti posvećena edukaciji i osposobljavanju djece i mladih vozača u prometu, ali i provedbi preventivnih aktivnosti prema vozačima bicikla, pješacima, motociklistima, invalidima, osobama starije životne dobi i drugim sudionicima u prometu.
Izrazio je zadovoljstvo funkcioniranjem Savjeta u tekućoj godini prije svega zbog realizacije projekata kojima se direktno utjecalo na povećanje sigurnosti prometa na cestama. Istaknuo je kako je Savjet ove godine financirao nabavku prsluka i reflektirajućih trakica za pješake i bicikliste kao najugroženijih sudionika u prometu, financijski pomogao provedbu aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo međimurske županije u kampanji povodom „Europskog tjedna mobilnosti“,  Policijske uprave međimurske povodom akcije “Poštujte naše znakove“, Auto kluba Čakovec povodom županijskog i državnog natjecanja „Sigurno u prometu“ te podržao provedbu drugih preventivnih aktivnosti. U proteklom razdoblju s Gradom Čakovcem realizirano je postavljanje svjetleće konzole kojom je obilježen pješački prijelaz u Vukovarskoj ulici u Čakovcu, za što je Savjet osigurao polovicu potrebnih sredstava. Također je, općinama Orehovica, Donji Vidovec, Sveti Martin, Vratišinec te gradu Prelogu financirana nabava i instalacija pet prometnih zrcala za lakše uključivanje u promet. S ciljem edukacije najmlađih, realizirana je nabavka bojanki „Sigurno u prometu“ koje će biti podijeljene vrtićima na području Međimurja.
Izvješće o stanju sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da je broj prometnih nesreća u 2019. godini u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini smanjen za 19%, no broj smrtno stradalih ostao je na istoj razini kao prošle godine (10 smrtno stradalih osoba). 
Predstavnik Hrvatskih cesta Davor Bobičanec informirao je o pilot projektu postavljanja video nadzora na državnim cestama u Međimurju što će pridonijeti boljem praćenju stanja na cestama i sigurnosti u prometu općenito.
Raspravljalo se o otežanim uvjetima prometovanja u vršnim opterećenjima u gradu Čakovcu, ponajviše zbog radova na nadvožnjaku u Kalničkoj ulici. Nastavno na navedeni problema od predstavnika Policijske uprave međimurske zatražena je fizička regulacija prometa na kritičnim točkama do kraja godine, posebice zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih blagdana. Otvoreno je pitanje sigurnosti u prometu zbog izgradnje novih objekata, ali i raslinja uz ceste što umanjuje preglednost. Također, izraženi su zahtjevi za potrebom postavljanja i iscrtavanja signalizacije s ciljem boljeg vođenja prometa. Od članova Savjeta, prema djelokrugu odgovornosti zatražena je dostava prijedloga za rješenje problema.
Predsjednik Savjeta za sigurnost Kristijan Srpak zaključio je da će se i nadalje ulagati u tehnička rješenja, preventivne i edukacijske aktivnosti kojima se direktno utječe na poboljšanje sigurnosti u prometu.

U Maloj vijećnici Međimurske županije u ponedjeljak, 23. rujna 2019. godine održana je 5. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije pod predsjedanjem predsjednika Savjeta Kristijana Srpaka, koji je ujedno i otvorio sjednicu te uz prisustvo župana Međimurske županije Matije Posavca, pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića i članove Savjeta.
Nakon jednoglasnog prihvaćanja zapisnika s 4. sjednice Savjeta i Dnevnog reda, predsjednik Savjeta Kristijan Srpak izvijestio je članove o zaduženjima i obvezama koje su definirane na posljednjoj sjednici, aktivnostima koje su učinjene od strane ovog savjetodavnog tijela i izmjenama članova Savjeta. Umjesto dosadašnje članice Savjeta za sigurnost Smiljke Kovačić, budući član Savjeta je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko.
Župan Matija Posavec osvrnuo se na sigurnost u prometu u Međimurskoj županiji te je istaknuo nužnost pronalaska novih prometnih rješenja na mjestima gdje buja stambena gradnja, posebice oko područja koja se nalaze u blizini škola i dječjih vrtića. Ujedno, najavio je i pozvao članove Savjeta na 6. Sajam sigurnosti i prevencije koji se održava u utorak, 24. rujna 2019. godine u Čakovcu.
Izvješće stanja sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da je broj prometnih nesreća u 2019. godini u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini smanjen za 18% no broj smrtno stradalih povećan je sa 6 na 7 osoba u prvih 9 mjeseci ove godine.
Članovi Savjeta osvrnuli su se na izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su stupile na snagu od 1. kolovoza ove godine te su već sada vidljivi pozitivni pomaci. Smanjen je broj prometnih nesreća, smanjena je brzina kretanja motornih vozila na prometnicama te je zahvaljujući pooštrenim kaznama povećano stanje sigurnosti na cestama. U nastavku sjednice, Savjet se dotaknuo rekonstrukcije spoja na granični prijelaz „Goričan 1“ na autocesti A4, zatvaranja nadvožnjaka u Kalničkoj ulici u Čakovcu za sve sudionike prometa i aktualnog Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona,
Provedena je rasprava o zaprimljenim prigovorima od strane građana te su poduzete potrebne mjere, odnosno prijedlozi rješenja usmjereni su prema nadležnim institucijama, a razmotrena su i tehnička rješenja usporenog prometa oko Dječjeg vrtića Maslačak u Ulici Josipa Bedekovića i Trgovačkog centra Betex u Ulici Tomaša Goričanca u Čakovcu. Spomenuta je realizacija inicijative postavljanja svjetleće konzole na pješačkom prijelazu u Vukovarskoj ulici gdje svakodnevno prolaze brojni srednjoškolci, a svjetleća konzola postavljena je u suradnji Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Grada Čakoveca. Predsjednik Savjeta za sigurnost Kristijan Srpak zaključio je da će se  i dalje ulagati u tehnička rješenja kojima se direktno utječe na poboljšanje sigurnosti u prometu.

Na sam Dan žena, 8. ožujka, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije u suradnji s Policijskom upravom međimurskom proveo je preventivnu akciju „Cvijetom više – žrtava u prometu manje“. Policijski službenici su sudionicama prometa podijelili ruže i prigodnom čestitkom zaželjeli Međunarodni dan žena, a akciji se pridružio i zamjenik Međimurske županije Josip Grivec.
Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije po prvi puta provodi ovu akciju kojom žele skrenuti pozornost i senzibilizirati javnost na uzroke nesreća u prometu, posebice onih najtežih nesreća. Predsjednik Savjeta Kristijan Srpak istaknuo je kako je cilj akcije educirati sudionike prometa o uzorcima i posljedicama prometnih nesreća: „Prema statističkih podacima žene su u manjem postotku zastupljene u prometnim nesrećama te možemo reći da su bolji vozači i pažljiviji sudionici prometa. Stoga, želimo potaknuti mušku populaciju da se ugleda na ponašanje žena u prometu, kao što se možemo ugledati na njih u svakog segmentu života.
Zamjenik Grivec pohvalio je akciju i dodao kako je svaka lijepa gesta hvalevrijedna, posebice ako je edukativnog karaktera. PU međimurska kroz godinu provodi niz preventivnih akcija kojima želi probuditi svijest o potrebi poštivanja prometnih propisa kako bi se smanjio broj žrtava u prometu.

Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode temeljem članka 160. stavka 1. i članka 162. Zakona o zaštiti okoliša („Narodne novine“ broj 80/13, 153/13, 78/15 i 12/18), članka 13. Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš („Narodne novine“ broj 61/14 i 3/17), članka 16. stavka 1., 3. i 4. i članaka 18., 19., 20. i 21. Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša („Narodne novine“ broj 64/08.) te Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike KLASA: UP/I-351-03/18-02/11, URBROJ: 517-03-1-2-18-9 od 7. studenog 2018. godine, daje

O B A V I J E S T

o provođenju javne rasprave u postupku procjene utjecaja na okoliš
obilaznice Nedelišća i Pušćina, Međimurska županija

 

I.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je 7. studenog 2018. godine donijelo Odluku o upućivanju na javnu raspravu Studije o utjecaju na okoliš obilaznice Nedelišća i Pušćina, Međimurska županija (u daljnjem tekstu: Studija), nositelja zahvata: HRVATSKE CESTE d.o.o. Zagreb, Vončinina 3, ovlaštenika: DVOKUT ECRO d.o.o. Zagreb, Trnjanska 37.

II.

Javna rasprava i javni uvid u trajanju od trideset (30) dana provoditi će se od 28.11.2018. godine do 27.12.2018. godine.

III.

Cjelovita Studija i ne-tehnički sažetak Studije biti će na javnom uvidu u službenim prostorijama Općine Nedelišće, Maršala Tita 1, Nedelišće, svaki radni dan u vremenu od 8.00 do 14.00 sati. Studija će danom početka javne rasprave biti dostupna javnosti i na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike (www.mzoip.hr), Međimurske županije (www.medjimurska-zupanija.hr) i Općine Nedelišće (www.nedelisce.hr).

IV.

Javno izlaganje održat će se 11.12.2018. godine u 18.00 sati u službenim prostorijama Općine Nedelišće, Maršala Tita 1, Nedelišće. Na javnom izlaganju biti će nazočni predstavnici nositelja zahvata i ovlaštenik koji će neposredno davati odgovore i raspravljati o pitanjima koja će tom prilikom postavljati nazočna javnost i zainteresirana javnost.

V.

Primjedbe, prijedlozi i mišljenja o Studiji mogu se upisati u knjigu primjedbi koja će biti postavljena na mjestu održavanja javne rasprave ili se mogu dostaviti pisano, poštom ili osobno, za vrijeme trajanja javne rasprave na adresu: Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode, Ruđera Boškovića 2, 40 000 Čakovec. Primjedbe, prijedlozi i mišljenja koje nisu dostavljene u roku, nisu čitko napisane, neće se uzeti u obzir u pripremi izvješća o javnoj raspravi.

VI.

Ova Obavijest objaviti će se u Večernjem listu i oglasnim pločama Međimurske županije i Općine Nedelišće, te na mrežnim stranicama Ministarstva, Županije i Općine Nedelišće.
KLASA: 351-03/18-03/66
URBROJ: 2109/1-09-3/01-18-02
Čakovec, 20. studenog 2018.
 
Studija_utjecaja_na_okolis
Netehnicki_sazetak
Knjiga_priloga

U Maloj vijećnici Međimurske županije održana je 3. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama pod predsjedanjem predsjednika Savjeta Kristijana Srpaka, a sjednici je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec.
Predsjednik Savjeta Srpak informirao je članove o zaduženjima i obavezama koje su definirane na posljednjoj sjednici te što je sve učinjeno od strane ovog savjetodavnog tijela. „U probni rad je stavljeno raskrižje cesta u Maloj Subotici „kod Mandlina“, tj. DC3 i LC2022, kontaktirani su obiteljski liječnici pri čemu se došlo do podataka o upućivanju starijih osoba na kontrolne preglede za produljenje vozačkih dozvola te su u koordinaciji predstavnika Grada Čakovca, PUM i predstavnika autoškola obiđena problematična mjesta na raskrižjima u gradu Čakovcu te otklonjeni uočeni nedostaci u horizontalnoj signalizaciji.
Župan Matija Posavec izvijestio je članove o zaključcima sastanka održanog s članom Uprave Hrvatskih cesta HC Alenom Leverićem i članom Uprave Hrvatskih autocesta Stjepanom Baranašićem. Tijekom sljedeće godine Hrvatske ceste će uložiti dodatna sredstva u državne ceste na području Međimurske županije, na mjesta integracije pješačkog i motornog prometa, opremanjem istih svjetlećim konzolama, sustavom mjerača brzine i upozoravajućim displejima. Mjesta će se odrediti zaključcima dionika prometnog sustava koji i sudjeluju u radu Savjeta te će prometna sigurnost biti dignuta na još viši nivo. Aktualni projekti bit će intenzivnije nastavljeni te je dogovoreno da će se održavati periodički sastanci između predstavnika HC i Međimurske županije glede izvještavanja o njihovom napretku i ubrzanju otklanjanja eventualnih zastoja koji se mogu pojaviti u provedbi. HAC će na čvoru Goričan izgraditi izlaz s autoceste prema starom graničnom prijelazu Goričan, čime će se dobiti dodatni poticaj za razvoj spomenutog područja, a u sljedećoj godini je u planu izgradnja dodatnog prijelaza za migracije životinjskih vrsta preko poteza autoceste u blizini mjesta Palovec.
Predsjednik Savjeta izvijestio je članove o stanju sigurnosti u prometu na području Međimurja koje ima negativan trend zbog povećanja smrtno stradalih osoba. Trenutno je na razini naše županije u prometu na cestama smrtno stradalo 11 osoba, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 7. Najveći problemi u prometu definirani su kroz četiri uzročnika – vezivanje sigurnosnog pojasa, konzumacija nedozvoljene količine alkohola, korištenje mobitela tijekom vožnje te neprilagođena prevelika brzina vožnje. PUM pojačano radi na prevenciji prometnih prekršaja, ali i na sankcioniranju počinjenih, a i od svih članova Savjeta je zatraženo da svaki u svom djelokrugu odgovornosti poduzima mjere i aktivnosti s ciljem zaustavljanja negativnog trenda stradavanja u prometu, te opće prevencije.
Jednoglasno je prihvaćeno izvješće o utrošenim financijskim sredstvima Savjeta za 2018. godinu, kao i Program rada i financijski plan Savjeta za 2019. godinu. Programom rada posebno će biti zastupljeno područje predlaganja rješenja za uočene probleme sigurnosti u prometu, edukacije i osposobljavanje djece, mladih vozača ali i starijih sudionika u prometu kroz razne preventivne aktivnosti i programe. Osim navedenog, zbog pojačanih aktivnosti i rezultata, proračun Savjeta će biti povećan za sljedeću godinu što dodatno daje na značaju savjetodavne uloge tijela te veće uključivanje u povećanje sigurnosti svih aspekata prometa na području Međimurja.
U nastavku sjednice, Savjet se dotaknuo i aktualnog novog Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona i o intenzivnijem uključivanju članova Savjeta u vlastitim domenama u komunikaciju s javnošću i povećanje sigurnosti prometa edukacijom, savjetovanjem i prevencijom. Posebna aktivnost usmjeravat će se na suradnju s jedinicama lokalne samouprave  kroz inicijativu za praćenje i sanaciju kritičnih i ugroženih mjesta i dionica na cestama kao i financiranje ili sufinanciranje određenih projekata. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content