Menu
8.3 °C
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Maloj vijećnici Međimurske županije u četvrtak, 24. rujna 2020. godine održana je 8. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. Nakon jednoglasnog prihvaćanja zapisnika sa 7. sjednice Savjeta i Dnevnog reda, predsjednik Savjeta Kristijan Srpak izvijestio je članove o radu Savjeta, aktivnostima i aktualnostima od prethodne sjednice. Konstatirao je da su na inicijativu PU međimurske, provedene mjere za smirivanje prometa odnosno izgrađene uzdignute plohe kod križanja s državnom cestom DC 20 na pravcima Ivanovec – Štefanec te Orehovica – Mala Subotica , koja su bila prepoznata kao opasna mjesta.
Izvješće o stanju sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da se u prvih osam mjeseci 2020. godine dogodilo 275 prometnih nesreća, odnosno 20% manje nego u istom razdoblju prošle godine. U sedam prometnih nesreća smrtno je stradalo sedam osoba ili jedna više nego prošle godine. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina neprimjerena uvjetima i utjecaj alkohola.
Ostali članovi Savjeta osvrnuli su se na aktivnosti koje su se provodile ispred institucija koje ujedno i predstavljaju. Naznačeno je da su one provedene u manjem obimu poradi epidemije i mjera koje se provode radi sprečavanja širenja zaraze Covidom19.
Tijekom sjednice, članovi Savjeta poseban naglasak stavili su na temu sjeverne obilaznice Grada Čakovca gdje su pozdravili razuman rok izgradnje same obilaznice (I. faze), no i istaknuli problem sigurnosti prometa, osobito na križanju Ulice I.G.Kovačića i same obilaznice. Na spomenutoj dionici ceste uočeni su određeni nedostaci te su članovi koji ujedno i predstavljaju institucije odgovorne za sigurnost pozvani na hitnu reakciju kako bi se isti u što kraćem roku otklonili. 
Provedena je rasprava o aktualnoj problematici, signalizaciji, radovima i ostalim aktivnostima na cestama. Glede radova na cestama, izraženo je zadovoljstvo načinom odvijanja prometa koji se odvija bez zastoja i čekanja unatoč tome što se radovi odvijaju na frekventnijim pravcima. 
Predsjednik Savjeta Kristijan Srpak upozorio je na povećan broj zahtjeva od strane lokalne samouprave koji se odnose na smirivanje prometa putem uzdignutih ploha. Naglasio je da potrebu pojedinačne ocjene i obrazloženja  opravdanosti izvršenja zahtjeva je potrebna i suglasnost Policijske uprave Međimurske.

Nakon stanke zbog pandemije koronavirusom, održana je prva ovogodišnja, ujedno i 7. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. Na sjednici je prema dnevnom redu raspravljano o izvješćima koja redovito godišnje podnose tijela institucija koje sudjeluju u radu Savjeta, a to su Policijska uprava Međimurska, Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste, Centar za vozila Hrvatske i Grad Čakovec.
Izvješće stanja sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da je 11 osoba smrtno stradalo na međimurskim prometnicama u 2019. godini, dok je u prvih 6 mjeseci 2020. godine smrtno stradalo 6 osoba. Prisutnost alkohola zabilježene je u većini tih nesreća. Policijska uprava Međimurska provodi preventivne akcije u skladu sa svojim obavezama nastojeći senzibilizirati građane na uzroke opasnosti i odgovorno ponašanje u prometu. U prevenciji nesreća, prometnih prekršaja i otkrivanju počinitelja efikasnima su se pokazale kamere za nadzor prometa.
Investicije Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste će tijekom 2020. biti minimalno smanjene zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa koji su se reflektirali na smanjenje prihoda. Od bitnih investicija istaknuto je da će Županijske uprave za ceste izdvojiti sredstva za postavljanje zaštitne ograde na prometnici uz derivacijski kanal HE Dubrava prema Svetoj Mariji.
Predsjednik Savjeta za sigurnost Međimurske županije Kristijan Srpak zaključio je da će se Savjet u okviru svojih savjetodavnih ovlasti i dalje baviti povećanjem sigurnosti prometa na cestama na području Međimurske županije.

U Maloj vijećnici Međimurske županije, 27. studenog 2019. godine održana je 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.  Predsjednik Savjeta Kristijan Srpak pozdravio je novoimenovane članove Savjeta, predstavnika Hrvatskih cesta d.o.o. Davora Bobičanca te predstavnika obrazovnih institucija Renata Vinka, ravnatelja Gospodarske škole Čakovec te je podnio izvješće o utrošenim sredstvima u 2019. godini i  predstavio program rada Savjeta i financijski plan za 2020. godinu.
Planom Savjeta u idućoj godini zacrtane su aktivnosti poput analiziranja problema i predlaganja rješenja problema vezanih uz sigurnost u prometu. Predsjednik Srpak je napomenuo kako će posebna pozornost biti posvećena edukaciji i osposobljavanju djece i mladih vozača u prometu, ali i provedbi preventivnih aktivnosti prema vozačima bicikla, pješacima, motociklistima, invalidima, osobama starije životne dobi i drugim sudionicima u prometu.
Izrazio je zadovoljstvo funkcioniranjem Savjeta u tekućoj godini prije svega zbog realizacije projekata kojima se direktno utjecalo na povećanje sigurnosti prometa na cestama. Istaknuo je kako je Savjet ove godine financirao nabavku prsluka i reflektirajućih trakica za pješake i bicikliste kao najugroženijih sudionika u prometu, financijski pomogao provedbu aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo međimurske županije u kampanji povodom „Europskog tjedna mobilnosti“,  Policijske uprave međimurske povodom akcije “Poštujte naše znakove“, Auto kluba Čakovec povodom županijskog i državnog natjecanja „Sigurno u prometu“ te podržao provedbu drugih preventivnih aktivnosti. U proteklom razdoblju s Gradom Čakovcem realizirano je postavljanje svjetleće konzole kojom je obilježen pješački prijelaz u Vukovarskoj ulici u Čakovcu, za što je Savjet osigurao polovicu potrebnih sredstava. Također je, općinama Orehovica, Donji Vidovec, Sveti Martin, Vratišinec te gradu Prelogu financirana nabava i instalacija pet prometnih zrcala za lakše uključivanje u promet. S ciljem edukacije najmlađih, realizirana je nabavka bojanki „Sigurno u prometu“ koje će biti podijeljene vrtićima na području Međimurja.
Izvješće o stanju sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da je broj prometnih nesreća u 2019. godini u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini smanjen za 19%, no broj smrtno stradalih ostao je na istoj razini kao prošle godine (10 smrtno stradalih osoba). 
Predstavnik Hrvatskih cesta Davor Bobičanec informirao je o pilot projektu postavljanja video nadzora na državnim cestama u Međimurju što će pridonijeti boljem praćenju stanja na cestama i sigurnosti u prometu općenito.
Raspravljalo se o otežanim uvjetima prometovanja u vršnim opterećenjima u gradu Čakovcu, ponajviše zbog radova na nadvožnjaku u Kalničkoj ulici. Nastavno na navedeni problema od predstavnika Policijske uprave međimurske zatražena je fizička regulacija prometa na kritičnim točkama do kraja godine, posebice zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih blagdana. Otvoreno je pitanje sigurnosti u prometu zbog izgradnje novih objekata, ali i raslinja uz ceste što umanjuje preglednost. Također, izraženi su zahtjevi za potrebom postavljanja i iscrtavanja signalizacije s ciljem boljeg vođenja prometa. Od članova Savjeta, prema djelokrugu odgovornosti zatražena je dostava prijedloga za rješenje problema.
Predsjednik Savjeta za sigurnost Kristijan Srpak zaključio je da će se i nadalje ulagati u tehnička rješenja, preventivne i edukacijske aktivnosti kojima se direktno utječe na poboljšanje sigurnosti u prometu.

U Maloj vijećnici Međimurske županije u ponedjeljak, 23. rujna 2019. godine održana je 5. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije pod predsjedanjem predsjednika Savjeta Kristijana Srpaka, koji je ujedno i otvorio sjednicu te uz prisustvo župana Međimurske županije Matije Posavca, pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića i članove Savjeta.
Nakon jednoglasnog prihvaćanja zapisnika s 4. sjednice Savjeta i Dnevnog reda, predsjednik Savjeta Kristijan Srpak izvijestio je članove o zaduženjima i obvezama koje su definirane na posljednjoj sjednici, aktivnostima koje su učinjene od strane ovog savjetodavnog tijela i izmjenama članova Savjeta. Umjesto dosadašnje članice Savjeta za sigurnost Smiljke Kovačić, budući član Savjeta je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko.
Župan Matija Posavec osvrnuo se na sigurnost u prometu u Međimurskoj županiji te je istaknuo nužnost pronalaska novih prometnih rješenja na mjestima gdje buja stambena gradnja, posebice oko područja koja se nalaze u blizini škola i dječjih vrtića. Ujedno, najavio je i pozvao članove Savjeta na 6. Sajam sigurnosti i prevencije koji se održava u utorak, 24. rujna 2019. godine u Čakovcu.
Izvješće stanja sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da je broj prometnih nesreća u 2019. godini u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini smanjen za 18% no broj smrtno stradalih povećan je sa 6 na 7 osoba u prvih 9 mjeseci ove godine.
Članovi Savjeta osvrnuli su se na izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su stupile na snagu od 1. kolovoza ove godine te su već sada vidljivi pozitivni pomaci. Smanjen je broj prometnih nesreća, smanjena je brzina kretanja motornih vozila na prometnicama te je zahvaljujući pooštrenim kaznama povećano stanje sigurnosti na cestama. U nastavku sjednice, Savjet se dotaknuo rekonstrukcije spoja na granični prijelaz „Goričan 1“ na autocesti A4, zatvaranja nadvožnjaka u Kalničkoj ulici u Čakovcu za sve sudionike prometa i aktualnog Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona,
Provedena je rasprava o zaprimljenim prigovorima od strane građana te su poduzete potrebne mjere, odnosno prijedlozi rješenja usmjereni su prema nadležnim institucijama, a razmotrena su i tehnička rješenja usporenog prometa oko Dječjeg vrtića Maslačak u Ulici Josipa Bedekovića i Trgovačkog centra Betex u Ulici Tomaša Goričanca u Čakovcu. Spomenuta je realizacija inicijative postavljanja svjetleće konzole na pješačkom prijelazu u Vukovarskoj ulici gdje svakodnevno prolaze brojni srednjoškolci, a svjetleća konzola postavljena je u suradnji Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Grada Čakoveca. Predsjednik Savjeta za sigurnost Kristijan Srpak zaključio je da će se  i dalje ulagati u tehnička rješenja kojima se direktno utječe na poboljšanje sigurnosti u prometu.

Na sam Dan žena, 8. ožujka, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije u suradnji s Policijskom upravom međimurskom proveo je preventivnu akciju „Cvijetom više – žrtava u prometu manje“. Policijski službenici su sudionicama prometa podijelili ruže i prigodnom čestitkom zaželjeli Međunarodni dan žena, a akciji se pridružio i zamjenik Međimurske županije Josip Grivec.
Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije po prvi puta provodi ovu akciju kojom žele skrenuti pozornost i senzibilizirati javnost na uzroke nesreća u prometu, posebice onih najtežih nesreća. Predsjednik Savjeta Kristijan Srpak istaknuo je kako je cilj akcije educirati sudionike prometa o uzorcima i posljedicama prometnih nesreća: „Prema statističkih podacima žene su u manjem postotku zastupljene u prometnim nesrećama te možemo reći da su bolji vozači i pažljiviji sudionici prometa. Stoga, želimo potaknuti mušku populaciju da se ugleda na ponašanje žena u prometu, kao što se možemo ugledati na njih u svakog segmentu života.
Zamjenik Grivec pohvalio je akciju i dodao kako je svaka lijepa gesta hvalevrijedna, posebice ako je edukativnog karaktera. PU međimurska kroz godinu provodi niz preventivnih akcija kojima želi probuditi svijest o potrebi poštivanja prometnih propisa kako bi se smanjio broj žrtava u prometu.

Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode temeljem članka 160. stavka 1. i članka 162. Zakona o zaštiti okoliša („Narodne novine“ broj 80/13, 153/13, 78/15 i 12/18), članka 13. Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš („Narodne novine“ broj 61/14 i 3/17), članka 16. stavka 1., 3. i 4. i članaka 18., 19., 20. i 21. Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša („Narodne novine“ broj 64/08.) te Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike KLASA: UP/I-351-03/18-02/11, URBROJ: 517-03-1-2-18-9 od 7. studenog 2018. godine, daje

O B A V I J E S T

o provođenju javne rasprave u postupku procjene utjecaja na okoliš
obilaznice Nedelišća i Pušćina, Međimurska županija

 

I.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je 7. studenog 2018. godine donijelo Odluku o upućivanju na javnu raspravu Studije o utjecaju na okoliš obilaznice Nedelišća i Pušćina, Međimurska županija (u daljnjem tekstu: Studija), nositelja zahvata: HRVATSKE CESTE d.o.o. Zagreb, Vončinina 3, ovlaštenika: DVOKUT ECRO d.o.o. Zagreb, Trnjanska 37.

II.

Javna rasprava i javni uvid u trajanju od trideset (30) dana provoditi će se od 28.11.2018. godine do 27.12.2018. godine.

III.

Cjelovita Studija i ne-tehnički sažetak Studije biti će na javnom uvidu u službenim prostorijama Općine Nedelišće, Maršala Tita 1, Nedelišće, svaki radni dan u vremenu od 8.00 do 14.00 sati. Studija će danom početka javne rasprave biti dostupna javnosti i na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike (www.mzoip.hr), Međimurske županije (www.medjimurska-zupanija.hr) i Općine Nedelišće (www.nedelisce.hr).

IV.

Javno izlaganje održat će se 11.12.2018. godine u 18.00 sati u službenim prostorijama Općine Nedelišće, Maršala Tita 1, Nedelišće. Na javnom izlaganju biti će nazočni predstavnici nositelja zahvata i ovlaštenik koji će neposredno davati odgovore i raspravljati o pitanjima koja će tom prilikom postavljati nazočna javnost i zainteresirana javnost.

V.

Primjedbe, prijedlozi i mišljenja o Studiji mogu se upisati u knjigu primjedbi koja će biti postavljena na mjestu održavanja javne rasprave ili se mogu dostaviti pisano, poštom ili osobno, za vrijeme trajanja javne rasprave na adresu: Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode, Ruđera Boškovića 2, 40 000 Čakovec. Primjedbe, prijedlozi i mišljenja koje nisu dostavljene u roku, nisu čitko napisane, neće se uzeti u obzir u pripremi izvješća o javnoj raspravi.

VI.

Ova Obavijest objaviti će se u Večernjem listu i oglasnim pločama Međimurske županije i Općine Nedelišće, te na mrežnim stranicama Ministarstva, Županije i Općine Nedelišće.
KLASA: 351-03/18-03/66
URBROJ: 2109/1-09-3/01-18-02
Čakovec, 20. studenog 2018.
 
Studija_utjecaja_na_okolis
Netehnicki_sazetak
Knjiga_priloga

U Maloj vijećnici Međimurske županije održana je 3. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama pod predsjedanjem predsjednika Savjeta Kristijana Srpaka, a sjednici je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec.
Predsjednik Savjeta Srpak informirao je članove o zaduženjima i obavezama koje su definirane na posljednjoj sjednici te što je sve učinjeno od strane ovog savjetodavnog tijela. „U probni rad je stavljeno raskrižje cesta u Maloj Subotici „kod Mandlina“, tj. DC3 i LC2022, kontaktirani su obiteljski liječnici pri čemu se došlo do podataka o upućivanju starijih osoba na kontrolne preglede za produljenje vozačkih dozvola te su u koordinaciji predstavnika Grada Čakovca, PUM i predstavnika autoškola obiđena problematična mjesta na raskrižjima u gradu Čakovcu te otklonjeni uočeni nedostaci u horizontalnoj signalizaciji.
Župan Matija Posavec izvijestio je članove o zaključcima sastanka održanog s članom Uprave Hrvatskih cesta HC Alenom Leverićem i članom Uprave Hrvatskih autocesta Stjepanom Baranašićem. Tijekom sljedeće godine Hrvatske ceste će uložiti dodatna sredstva u državne ceste na području Međimurske županije, na mjesta integracije pješačkog i motornog prometa, opremanjem istih svjetlećim konzolama, sustavom mjerača brzine i upozoravajućim displejima. Mjesta će se odrediti zaključcima dionika prometnog sustava koji i sudjeluju u radu Savjeta te će prometna sigurnost biti dignuta na još viši nivo. Aktualni projekti bit će intenzivnije nastavljeni te je dogovoreno da će se održavati periodički sastanci između predstavnika HC i Međimurske županije glede izvještavanja o njihovom napretku i ubrzanju otklanjanja eventualnih zastoja koji se mogu pojaviti u provedbi. HAC će na čvoru Goričan izgraditi izlaz s autoceste prema starom graničnom prijelazu Goričan, čime će se dobiti dodatni poticaj za razvoj spomenutog područja, a u sljedećoj godini je u planu izgradnja dodatnog prijelaza za migracije životinjskih vrsta preko poteza autoceste u blizini mjesta Palovec.
Predsjednik Savjeta izvijestio je članove o stanju sigurnosti u prometu na području Međimurja koje ima negativan trend zbog povećanja smrtno stradalih osoba. Trenutno je na razini naše županije u prometu na cestama smrtno stradalo 11 osoba, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 7. Najveći problemi u prometu definirani su kroz četiri uzročnika – vezivanje sigurnosnog pojasa, konzumacija nedozvoljene količine alkohola, korištenje mobitela tijekom vožnje te neprilagođena prevelika brzina vožnje. PUM pojačano radi na prevenciji prometnih prekršaja, ali i na sankcioniranju počinjenih, a i od svih članova Savjeta je zatraženo da svaki u svom djelokrugu odgovornosti poduzima mjere i aktivnosti s ciljem zaustavljanja negativnog trenda stradavanja u prometu, te opće prevencije.
Jednoglasno je prihvaćeno izvješće o utrošenim financijskim sredstvima Savjeta za 2018. godinu, kao i Program rada i financijski plan Savjeta za 2019. godinu. Programom rada posebno će biti zastupljeno područje predlaganja rješenja za uočene probleme sigurnosti u prometu, edukacije i osposobljavanje djece, mladih vozača ali i starijih sudionika u prometu kroz razne preventivne aktivnosti i programe. Osim navedenog, zbog pojačanih aktivnosti i rezultata, proračun Savjeta će biti povećan za sljedeću godinu što dodatno daje na značaju savjetodavne uloge tijela te veće uključivanje u povećanje sigurnosti svih aspekata prometa na području Međimurja.
U nastavku sjednice, Savjet se dotaknuo i aktualnog novog Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona i o intenzivnijem uključivanju članova Savjeta u vlastitim domenama u komunikaciju s javnošću i povećanje sigurnosti prometa edukacijom, savjetovanjem i prevencijom. Posebna aktivnost usmjeravat će se na suradnju s jedinicama lokalne samouprave  kroz inicijativu za praćenje i sanaciju kritičnih i ugroženih mjesta i dionica na cestama kao i financiranje ili sufinanciranje određenih projekata. 

Rekonstrukcije, obnova, izgradnja i veća sigurnost na 110 kilometara državnih prometnica pod upravljanjem i održavanjem Hrvatskih cesta, te 22 kilometara autoceste koja prolazi kroz Međimurje, bile su tema radnog sastanka župana Međimurske županije Matije Posavca sa članom  Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem te članom Uprave Hrvatskih autocesta Stjepanom Baranašićem. Sastanku su nazočili i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Kristijan Srpak, zamjenica župana Sandra Herman, ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini,  pročelnik UO za gospodarstvo Darko Radanović, voditelj tehničke ispostave Hrvatskih cesta u Varaždinu Davor Bobičanec i stručni suradnik za promet MŽ Ivica Rus.
Nakon održanog radnog sastanka, član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić u pratnji župana Međimurske županije Matije Posavca i načelnika općine Mala Subotica Valentina Škvorca, obišao je raskrižje državne ceste D3 i županijske ceste 2022, u Maloj Subotici, gdje je iscrtana horizontalna signalizacija i postavljeni semafori. Oni će biti u funkciji po dobivanju uporabne dozvole koja se očekuje 22.studenog 2018.godine
Kao najvažnije investicije  budućih projekata u Međimurskoj županiji istaknuti su obilaznica Nedelišća i Pušćina prema Varaždinu, obilaznica Murskog Središća sa mostom preko rijeke Mure, obilaznica Preloga, rekonstrukcija državne ceste od Štefanca do Donjeg Pustakovca, rekonstrukcija državne ceste Šenkovec – Banfi, sjeverna obilaznica Čakovca, izgradnja pješačko biciklističkih staza od Slemenica prema Murskom Središću, te sanacija nadvožnjaka u Čakovcu.
Tema sastanka bila je sanacija opasnijih mjesta zbog sigurnosti svih sudionika u prometu i smanjenja broja prometnih nesreća, a u čemu važnu ulogu ima Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. U razgovoru je istaknuto kako će Međimurska županija, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste i Policijskom upravom Međimurskom pripremiti projektnu dokumentaciju za prijavu na natječaj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Na natječaj će se predložiti sanacija dvaju raskrižja u gradu Čakovcu i sanacija raskrižja u Štefancu.
Župan Matija Posavec, naglasio je kako u ovom trenutku, na području Međimurske županije, postoje opravdana očekivanja za investicijama u cestovnu infrastrukturu s obzirom na intenzitet i dinamiku prometa, broj vozila, opterećenost cesta i sjecište cestovnih pravaca. Za vrijeme turističke sezone kroz našu Županiju prođe oko 4 milijuna vozila, stotine tisuća teških teretnih vozila, a 20 000 automobila dnevno prolazi relacijom Čakovec- Varaždin. U nadležnosti Hrvatskih cesta su glavni pravci koji vode prema državnim granicama ili susjednim županijama. Očekujem, stoga, da u planovima za iduću godinu bude više novih investicija odnosno da se ubrzaju administrativne pripreme za nastavak postojećih radova“ – ističe župan Posavec dodajući kako će predložiti Hrvatskim cestama izgradnju kružnih tokova u Šenkovcu (tzv.“trokut“) i u Nedelišću (raskrižje cesta prema Varaždinu, Trnovcu i Dunjkovcu)
Alen Leverić, član uprave Hrvatskih cesta, nadovezao se na župana Posavca. „Za većinu spomenutih projekata u tijeku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa, ishođenje raznih Studija utjecaja na okoliš, lokacijskih ili građevinskih dozvola, u nekima je u tijeku otkup zemljišta ili projektiranje. Drugim riječima, sada se radi onaj najteži dio posla koji najduže traje a nevidljiv je u građevinskim radovima. Za nekoliko dana imat ćemo građevinsku dozvolu  za gradnju pješačko-biciklističke staze od Murskog Središća do Slemenica duge 9 kilometara. Rekonstruirat ćemo cestu D3 od Štefanca do Donjeg Pustakovca za koju je projektna dokumentacija u završnoj fazi, no čeka se završetak projekta komunalne infrastrukture, za sjevernu obilaznicu grada Čakovca u tijeku je otkup zemljišta, za brzu cestu prema Varaždinu izrada potrebnih Studija, a s početkom nove godine na snagu stupa Pravilnik o zabrani prometa za teretna vozila teža od 7,5 T na dionicama cesta od graničnog prijelaza u Murskom Središću do Čakovca, te kroz Nedelišće. Time ćemo riješiti problem zagušenosti cesta teškim teretnim vozilima, no vjerujem, naći kompromis i sa domaćim prijevoznicima jer se zabrana odnosi na teretna vozila kojima je jedina svrha izbjegavanje korištenja autocesta i tranzit kroz Međimurje. Jednako tako, u slijedećem ćemo razdoblju u gotovo svakoj općini na pješačkim prijelazima postaviti svjetlosnu signalizaciju, rasvjetu i dodatne svjetlosne znakove upozorenja čime ćemo sigurnost u prometu podići na višu razinu. Hrvatske ceste u ovom trenutku ulažu više od 69 milijuna kuna po različitim projektima u Međimurje. Zbog brojnih projekata od kojih je samo dio spomenutih, na sastanku smo dogovorili osnivanje radne skupine koja će na mjesečnoj razini pratiti i nadzirati projekte te njihovu provedbu.“
Član uprave Hrvatskih autocesta Stjepan Baranašić rekao je kako će kroz nekoliko dana biti objavljen veliki javni natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji čvora autoceste u Goričanu, čime će se povezati granični prijelazi, biti olakšana dostupnost autoceste domaćem stanovništvu, izgradnja prilaznih cesta za mještane na stari granični prijelaz, dok će Hrvatske autoceste ići i u novu investiciju gradnje prijelaza preko autoceste za divlje životinje, što je sukladno razgovoru sa Lovačkim savezom Međimurske županije, a koja će biti na području Palovca.  Svjedoci ste obnovi kolnika na  cijeloj dionici autoceste Goričan - Zagreb koja ide u nekoliko faza i koja  će do kraja sljedeće godine biti u potpunosti obnovljena“.

 
U Maloj vijećnici Međimurske županije održana je 2. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama pod predsjedanjem novog predsjednika Savjeta Kristijana Srpaka, koji je ujedno i otvorio sjednicu i uz prisustvo zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića te članove Tamaru Obadić, Smiljku Kovačić, Darinku Tompoš, Mariju Prekupec, Siniše Šajnovića, Stjepana Markovića, Josipa Topolka, Dražena Barića, Josipa Sršana, Željka Poredoša  i Barbaru Marciuš.
Jednoglasnim potvrđivanjem zapisnika sa prve sjednice te predloženog Dnevnog reda, predsjednik Srpak izvijestio je članove o zaduženjima i obavezama koje su definirane na posljednjoj sjednici te što je sve učinjeno od strane ovog savjetodavnog tijela. „ U funkciju su stavljeni željezničko-cestovni prijelazi između naselja Mala Subotica-Belica i Nedelišće-Strahoninec na koje je opetovano upozoravano te su predstavljali sigurnosni problem, postavljene su rampe  te smatram da se zadovoljio osnovni kriterij, a to je sigurnost sudionika u prometu. Što se tiče Prometne jedinice mladeži koja regulira promet na raskrižjima, i uz povećanje satnice, animiranja učenika i njihovih roditelja, nije bilo odaziva“, rekao je Srpak. Predložio je neke od primjera iz ostalih županija, a na Savjetu je da promisle i odluče se za najbolje rješenje. Dobri rezultati  vidljivi su u osposobljavanju učenica i učenika za vožnju biciklom, uspoređujući s prošlom godinom  gdje nije bilo polaznika, ove je godine program uspješno završilo 364 djece  s tendencijom rasta jer ispiti se nastavljaju. Odvijaju se radovi na problematičnom raskrižju Glavne ulice, Braće Radića i Alojzije Stepinca u Maloj Subotici, poznatog i kao “kod Mandlina”. Radovi na Rekonstrukciji vodovodne mreže i priključaka u sklopu rekonstrukcije opasnog raskrižja započeli su krajem srpnja. Paralelno s tim radovima, radi se i na oborinskoj i sanitarnoj kanalizaciji kao i na prometnoj signalizaciji te je završetak planiran do studenog. Ispred Grada Čakovca, Dražen Barić spomenuo je predstojeći natječaj za dva prometno komunalna redara, obzirom da s trenutnih troje ne uspijevaju pokriti teren i sve zadatke koje je potrebno obaviti. Također naglasio je da projekt sanacije i obnove nadvožnjaka u Kalničkoj ulici kreće uskoro.
Izvješće stanja sigurnosti na cestama Međimurske županije u prvih osam mjeseci iznio je Siniša Šajnović naglasivši da je bilo 423 prometne nesreće, što je za 96 manje nego u prošloj godini. Također, spomenuo je da stariji vozači koji više nisu obavezni odlaziti na liječnički pregled, sudjeluju u prometnim nesrećama i ta je brojka u porastu. Kao uzroci nesreća, također su i konzumacija alkohola i neprilagođena brzina kretanja što službenici policije kroz represivni aparat, kažnjavanje ali i preventivne programa pokušava smanjiti na najmanju moguću mjeru.
S početkom nove nastavne godine, pojačano se nadziru pješački prijelazi u blizini škola, provode se akcije od strane Policijske uprave međimurske, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, educiraju se najmlađi te se apelira na vozače da budu odgovorni i oprezni sudionici u prometu.
Predsjednik Srpak sugerirao je da se nađu financijska sredstva kako bi se na mjestima gdje je došlo do povećanja prometa, kao što je prijelaz u Zrinsko Frankopanskoj ulici, novootvorena ulica kod Galerije Sjever zbog radova  i na sajmištu,  pokuša naći rješenje za smirivanje prometa. Dobra ideja za prijelaz u Vukovarskoj ulici gdje svakodnevno prolaze brojni srednjoškolci,  te  je drugi najopterećeniji, svjetleća je konzola, projekt u kojem bi zajednički sudjelovao  Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Grad Čakovec.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavlja provoditi kampanju „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“ u koju se mogu uključiti sve punoljetne osobe s prebivalištem u Međimurskoj županiji koje zadovoljavaju propisane kriterije, a akcija traje od 3. do 23. rujna. Kroz ovu se kampanju želi animirati i aktivirati što veći broj građana na redovitu tjelesnu aktivnost koja ima ogroman potencijal u unapređenju zdravlja te prevenciji bolesti.
Savjet je primio i nekoliko zamolbi za financijsku potporu vezanih uz realizacije manifestacija, pa su jednoglasno odobrena sredstva  za kampanju „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“, za postavljanje svjetleće konzole na prijelazu u Vukovarskoj ulici te za kupnju bespilotne letjelice/drona koji bi služio za snimanje terena iz zraka, na nedostupnim ili opasnim mjestima, pregled terena, snimanje priredbi.
Najavljen je Sajam sigurnosti i prevencije uz atraktivne vježbe i svečanu akademiju koji će se ove godine održati u petak, 21. rujna, od 10:00 do 16:00 sati u prostorijama sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec u Čakovcu, Športska 1 i na sportskim terenima SRC „Mladost“ u Čakovcu. Također, Srpak je najavio novu sjednicu Savjeta za listopad kako bi članovi donijeli program rada i financijski plan za 2019. godinu.
 


 

Kampanja traje od 03.-23. rujna 2018. godine, namijenjena je punoljetnim osobama s prebivalištem u Međimurskoj županiji, a ima za cilj potaknuti stanovništvo da pješače i voze bicikl u svrhu transporta, rekreacije ili sportskih aktivnosti te tako zadovolje preporučenu razinu tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od 2,5 sata tjedno.
Organizatori kampanje su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Gradski bazeni „Marija Ružić“ Čakovec.
Više o ciljevima kampanje, pravilima sudjelovanja i nagradama pročitajte u pozivu za uključivanje koji je u prilogu, kao i prijavnice za uključenje:
Pješke ili biciklom na posao 2018. godine, poziv za uključivanje (pdf)
PJEŠKE ili BICIKLOM NA POSAO 2018-prijavnica, POJEDINAČNO (pdf)
PJEŠKE ili BICIKLOM NA POSAO 2018-prijavnica, TVRTKE (pdf)
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content