Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Opći podaci

Omeđeno rijekama Murom i Dravom, smješteno na krajnjem sjeveru Hrvatske, bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, Međimurje predstavlja zaokruženu cjelinu i zasebnu regiju. Ova prostorno najmanja hrvatska županija jedan je od najgušće naseljenih dijelova naše zemlje. Iako su ga tijekom povijesti često svojatali Mađari, “zemlja med Murom i Dravom” etnički je najhomogeniji dio Hrvatske.

Ovdje završava Panonska nizina i počinju Alpe. Vinorodni brežuljkasti dio na zapadu, obale  Mure i Drave, od kojih je prva jedna od rijetkih u Europi očuvana u svom prirodnom obliku, plodne ravnice na istoku te bogata flora i fauna odrednice su koje Međimurje izdvajaju od ostalih i daju mu za pravo da se naziva “cvjetnjakom Hrvatske”. Malo je područja u kojima na tako malom prostoru ima toliko raznolikosti. Upravo su one, uz pitomost krajolika i plodnost zemlje, razlog što je Međimurje naseljeno od pradavnih vremena.

Zahvaljujući svom položaju, ali i izgrađenoj prometnoj infrastrukturi, Međimurje danas predstavlja “vrata Hrvatske” prema srednjoj i istočnoj Europi. Ovuda prolazi autocesta koja povezuje Rijeku i Zagreb s Budimpeštom, sa slovenske strane rijeke Mure prolazi europski koridor V koji Veneciju spaja s ukrajinskim Lavovom. 1850. ovdje je izgrađena prva hrvatska pruga koja je glavni mađarski grad povezala s Trstom, a željeznicom se preko Varaždina može i do Zagreba. U krugu od 300 kilometara nalaze se Beč, Bratislava, Budimpešta, Ljubljana, Zagreb, Graz i Trst. Na sat i pol vožnje autocestom nalaze se i međunarodne zračne luke Zagreb, Maribor, Graz i Heviz.

Stanovnici ovog dijela Hrvatske nadaleko su poznati po svojim razvijenim radnim navikama, poduzetnosti i inovativnosti. Regija je to s razvijenim obrtom i malim poduzetništvom. Industrijalizacija maha uzima izgradnjom željeznice te se razvijaju prehrambena, prerađivačka i tekstilna industrija. Već u prvoj polovici XX. stoljeća u Međimurju djeluju tvrtke koje imaju europski prepoznatljive marke, a nagla industrijalizacija u socijalističkoj Jugoslaviji u prvi plan stavlja i građevinsku i metaloprerađivačku industriju. Slomom bivšeg sustava, nestankom bivših tržišta te propašću velikih proizvodnih giganata događa se i gospodarska tranzicija. Prvenstveno zahvaljujući sačuvanom know-howu i poduzetnosti, u XXI. stoljeće Županija ulazi s razvijenom metalskom, građevinskom i prerađivačkom industrijom, a sve veći udio ima i IT sektor te uslužne djelatnosti povezane s brzorazvijajućim turizmom.

Međimurje je prepoznatljivo i po svojoj bogatoj enogastrološkoj ponudi. Ovdje se proizvode ponajbolja vina u Hrvatskoj, a ugostitelji prate trendove u pripremi i prezentaciji hrane dajući tradicionalnoj hrani suvremeni štih. Brojni proizvođači domaće, organski uzgojene hrane, očuvan krajolik te blizina brojnih europskih metropola ne rezultiraju samo sve većim brojem posjetitelja, već su i razlog da svoj život i karijeru ovdje planiraju i razvijaju brojne mlade obitelji. Zahvaljujući njima, “kraj med Murom i Dravom” mjesto je u kojem je lijepo i ugodno živjeti, koji sigurno ima budućnost.

Broj stanovnika: 105.250 (2021. godine)
Površina: 729,58 km2
Gustoća naseljenosti: 155,99 st/km2
Administrativna podjela:
3 grada i 22 općine
Broj naselja: 131
Nacionalna struktura: Hrvati 90,33%, Romi 6,61%, Slovenci 0,39%, Albanci 0,21%, Srbi 0,18% (Popis 2021)
Vjeroispovijest: katolici 77,76%, ostali kršćani 11,56%, nisu vjernici i ateisti 3,25%, agnostici i  skeptici 0,87%, protestanti 0,45%, muslimani 0,34%,  pravoslavci 0,27% (Popis 2021)
Status županije dobiven 1992. godine
Dan županije: 30. travnja - spomen na smaknuće Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu
Pozivni broj: 040

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content