Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Edukativnom akcijom u Paragu obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama,

Datum objave: 29. lipnja 2016.

Zlouporaba sredstava ovisnosti u razvijenim je zemljama vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti  kod mladih, povezan s brojnim nesrećama, duševnim poremećajima i bolestima, kao i drugim zdravstvenim i socijalnim problemima te rizičnim ponašanjima. Iz tog se razloga svake godine oko 26. lipnja obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, želeći se time javnosti ukazati na taj sve veći i rastući javnozdravstveni problem.
Smatramo da su edukacija i informiranost važni segmenti u suzbijanju zlouporabe droga, stoga smo ove godine potakli dolazak u romsko naselje Parag gdje smo okupili sve sudionike koji rade na prevenciji i susreli se sa stanovništvom kojem smo progovorili o ovom problemu“, izjavila je voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Diana Uvodić-Đurić tijekom posjeta naselju kraj Trnovca, gdje su se okupili i predstavnici drugih nadležnih institucija za provođenje ove vrste projekta. Među njima je bila i zamjenica župana Međimurske županije, ujedno i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije  Sandra Herman koja je objasnila da je odlučeno da ova vrsta edukacije bude usmjerena prvenstveno prema onim najmlađima, obzirom da su oni jedna od najranjivijih skupina sklonih eksperimentiranju s lako dostupnim drogama. „Pratimo zbivanja i nove okolnosti koje su dovele do pojave nove vrste droga, kod kojih je najveći problem zakonska regulativa, koja nije dobra. Zato smo, u suradnji s policijskom upravom, javnim zdravstvom i školskim preventivnim programima pokrenuli ovu inicijativu kako bismo mogli preventivno djelovati“, istaknula je zamjenica župana i dodala kako situacija u Međimurju nije alarmantna, no da je zadatak svih nadležnih institucija da spriječe doticaj s drogom i sve moguće posljedice.
Iz podataka nacionalnog Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, koji se vodi pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, vidljivo je da su u Hrvatskoj u 2015. godini na liječenju zbog ovisnosti bile 7533 osobe. Mnoge od tih tvari prodaju se legalno i putem interneta, a posebno zabrinjava povećan interes za korištenje „legalica“ među školskom djecom i mladima. „Kod zlouporabe tzv. legalnih droga, ukoliko ne postoji zakonsko rješenje, onda se zaista najviše može napraviti putem prevencije, da se mladi upoznaju o čemu se radi, na koji način se zaštiti te na koji način uputiti i ostale da ne dođu pod djelovanje opojnih droga“, naglasila je policijska službenica za prevenciju iz Policijske uprave Međimurske Marina Matulic-Horvat. „Od ukupno 546 kaznenih djela koja su zabilježena u prvih 5 mjeseci ove godine, samo 23 se odnose na zlouporabu opojnih droga, a što se tiče prekršajne problematike, od ukupno 550 prekršaja samo 23 su zabilježena iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga“, zaključuje.
Ovom preventivnom akcijom i edukativnim radom županijske službe nastoje podiči razinu svjesnosti o ovisnostima i usvajanju zdravih stilova života, a borba protiv zlouporabe droga svakako je neizostavni dio tog zajedničkog nastojanja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content