Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Riznici Međimurja postavljena upečatljiva izložba ratne fotografije koju možete razgledati do 12. svibnja

Datum objave: 26. travnja 2024.

Fotografija je svjedok kojoj su riječi suvišne, a upravo takav, upečatljiv postav ratne fotografije otvoren je 26. travnja u multimedijskoj dvorani Riznice Međimurja. Izložbu je organizirala Udruga veterana i boraca 34. inženjerijske bojne u suradnji s Muzejom Međimurja, povodom 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak te u čast Dana Međimurske županije. 

Izložene fotografije snimili su fotoreporteri Vjesnika u doba najžešće agresije na Hrvatsku, 1991. i 1992. godine na području zapadne Slavonije:  „U ratno doba, ovaj je postav putovao Europom i svjedočio o stradanjima našega naroda s ciljem prikupljanja sredstava za obranu zemlje“, rekao je predsjednik Udruge veterana i boraca 34. inženjerijske bojne Domovinskog rata Dragutin Remenar, dodavši da ratne fotografije na kojima prepoznajemo ambijente, gradove, sela, zgrade gledamo na drugačiji način i povezujemo ih s ljudima, njihovim životima i osjećajima. „Ove fotografije su dokument vremena, svjedoci razaranja i istine o ratu te trajni podsjetnik na doprinos branitelja u uspostavi i obrani Republike Hrvatske“, rekao je Remenar.

Izložbu je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, evocirajući nedavni susret u Hrvatskoj Dubici koja nije zaboravila Međimurce koji su obranili taj kraj naše zemlje:

Za nedavnog posjeta Hrvatskoj Dubici doživio sam poštovanje i toplu dobrodošlicu kakva se rijetko sreće. Domaćini su mi tada rekli da je smo im toliko dragi gosti zato što dolazimo iz županije u kojoj živi Dragutin Remenar i njegovi suborci, ljudi kojima taj kraj duguje slobodu. Veliko poštovanje gaje prema vama. Hvala vam na energiji kojom i  tri desetljeća nakon rata prenosite istinu novim generacijama, čuvajući spomen na zasluge branitelja, osobito onih koji su domovini dali život“, rekao je župan Posavec.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini u svom obraćanju naglasila je da rat jest izbor, ali uvijek loš izbor: „Naša povezanost s ovom izložbom leži u činjenici da su pripadnici 34. inženjerijske bojne, među kojima je bilo mnogo Međimuraca, izvela ključne ratne operacije koje su omogućile oslobađanje ovog dijela naše zemlje: „Ranjene kuće koje su  bili domovi, razorene crkve, uništene pruge… izazivaju u nama duboke emocije. Ovih 66 fotografija svjedoče istinu o ratu i trajni su podsjetnik doprinos branitelja“, istaknula je gradonačelnica.

Šezdeset i šest upečatljivih ratnih fotografija u Riznici Međimurja možete razgledati do 12. svibnja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content