Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

MENEA u projektu TRANSGEO vezanom uz revitalizaciju napuštenih bušotina

Datum objave: 26. travnja 2024.

Međimurska energetska agencija – MENEA bila je domaćin partnerskog sastanka o projektu TRANSGEO koji podrazumijeva revitalizaciju napuštenih bušotina s ciljem eksploatacije geotermalne energije. Radi se o projektu iz prekograničnog programa Interreg Central Europe, tijekom kojeg će se provesti procjene vezane uz postojeću eksploatacijsku i proizvodnu infrastrukturu preostalu od crpljenja nafte ili zemnog plina.

„Dugoročni ciljevi projekta su strukturne promjene u industriji ugljikovodika za prijelaz na održivu energiju, kao i promicanje primjene geotermalne energije te posljedično smanjenje emisija ugljičnog dioksida. U okviru projektnih aktivnosti planirana je i procjena geotermalnog potencijala na osam pilot područja u pet zemalja partnerica, pri čemu su potencijali starih bušotina u Mihovljanu u Međimurju, te u Hrvatskoj Savici kod Zagreba prepoznati kao najprikladniji za potrebe projekta“, pojašnjava direktor MENEA-e Alen Višnjić, te dodaje da je riječ o projektu čiji ukupan budžet iznosi 2.608.908 eura, od čega MENEA raspolaže s 227.027 eura. Projekt će se provoditi do 30. travnja 2026. godine.

Sastanku u Čakovcu prisustvovali su partneri iz različitih znanstvenih, istraživačkih, razvojnih i energetskih institucija iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Bila je ovo prigoda da domaćini iz MENEA predstavnicima projektnih partnera iz drugih zemalja pokažu Centar znanja Međimurja, kao europski primjer dobre prakse kada je riječ o revitalizaciji bivšeg vojnog kompleksa. Centar znanja je već većim dijelom pretvoren u propulzivnu točku Međimurske županije koju dnevno koristi više od 1000 ljudi i kojom kolaju znanje i inovativne ideje. U obilasku Centra znanja, gosti su se upoznali s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje te Razvojno-edukacijskim centrom za metalsku industriju Metalskom jezgrom, nakon čega su obišli i naftno polje u Mihovljanu, mjesto projektnog interesa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content