Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

145 godina visokog obrazovanja u Čakovcu proslavljeno Danom Odsjeka Učiteljskog fakulteta

Datum objave: 25. travnja 2024.

Ovogodišnja svečanost povodom Dana Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu bila je u znaku nekoliko jubileja koji snažno svjedoče o prisustvu i ulozi visoko-obrazovnih ustanova i kvaliteti obrazovanja u Međimurju. Brojne uzvanike, pozdravila je prodekanica prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić, rekavši da se danas slavi 145. godišnjica Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, 105. godišnjica izvođenja nastave na hrvatskome jeziku, te 49. obljetnica obrazovanja odgojitelja. Prodekanica Filipan-Žignić također je istaknula suvremene dosege ustanove - uspostavu digitalne učionice budućnosti i novi program za učitelje vezan uz obrazovanje odraslih, uz snažnu međunarodnu projektnu suradnju ustanove, te zahvalila Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na pomoći pri uređenju zgrada fakulteta. „Fakultet uspješno provodi Međunarodne filološke i pedagoške dane, Dane predškolskog odgoja, Glazbenu klupu posvećenu popevki, uz brojne aktivnosti naših studenata te sve veću pisanu ostavštinu naših profesora“, dodala je prodekanica.

Dekan, prof. dr. sc. Siniša Opić gostima svečanosti poželio je dobrodošlicu u jedno od najstarijih i najkvalitetnijih sveučilišta Europe – Sveučilište u Zagrebu: „U novijoj povijesti Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu bilježimo ogroman iskorak u kvaliteti programa, ali smo otišli i u sferu nemogućeg da bismo promijenili moguće – te uz pomoć Međimurske županije u potpunosti završili obnovu ove zgrade u Čakovcu, prave ljepotice u svijetu arhitekture“, istaknuo je dekan Opić. Prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravko Majetić naglašava da istaknuti jubileji svjedoče da je Čakovec mjesto gdje se tradicija i obrazovanje prepliću na najljepši mogući način, mjesto predanosti učiteljstvu – temelju svakog naprednog društva.

U ime Međimurske županije, Dan Učiteljskog fakulteta u Čakovcu djelatnicima i studentima čestitala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah, poželjevši ustanovi još snažniji rast na dobrobit naše zajednice koja će Učiteljskom fakultetu uvijek biti dom i potpora: „U svjetlu činjenice da obrazovanje nije statičan proces, suočeni ste s brojnim izazovima kojima se i edukatori moraju prilagođavati i kontinuirano učiti, stoga vam zahvaljujem na entuzijazmu koje ste ugradili u svaki uspjeh“, rekla je pročelnica Kolarić Strah.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini poželjela je profesorima i studentima mnogo uspjeha i postignuća, dodavši da je Učiteljski fakultet institucija zbog koje je Čakovec već gotovo stoljeće i pol sveučilišni grad: „U ovim predavaonicama znanje su stjecale generacije naših učiteljica i učitelja uz koje mnogi od nas vezuje najljepše uspomeno iz svoga školskog doba. Ovo zdanje, odnosno institucija, stoga je iznimno važna i za čuvanje i produbljivanje hrvatskog identiteta Međimurja. Kroz povijest bila je rasadnik znanstvenika te vodećih intelektualaca našeg kraja. Ukratko, ni Čakovec ni Međimurje danas ne bi bili to što jesu da nema ovog fakulteta“, kaže gradonačelnica.

Svečanu akademiju u čast Dana Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu nastupima su uveličali i Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić, djevojački zbor Odsjeka, članovi plesnog kluba Takt iz Varaždina Igor Šalamun, Borna Habulan Budja i Dita Habuzin, kao i studentice Magdalena Pisačić i Marija Blagus. Program su osmislili Branimir Magdalenić, umjetnički savjetnik na Fakultetu, te asistent Tomislav Cvrtila.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content