Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bogat četverodnevni program ovogodišnjeg Zrinskog Art Festivala posvećen ocu biodinamike Rudolfu Steineru

Datum objave: 1. rujna 2021.

Kraj ljeta 2021. godine u gradu Čakovcu već šesti puta za redom obilježit će konceptualna manifestacija umjetničkog predznaka – Zrinski Art Festival. Riječ je o međunarodnom festivalu inovativnih umjetničkih praksi, našem čakovečkom autohtonom i urbanom konceptu galerijsko - gerilske umjetnosti koji će višestrukim programima, umjetničkim instalacijama, izložbama i koncertima okupirati više lokacija u samom gradu.
Ovogodišnji Zrinskog Art Festival trajat će od 2. do 5. rujna, a okupit će rekordnih 400-tinjak izlagača. Program festivala predstavio je njegov osnivač i umjetnički direktor Damir Klaić Ključ, koji će se ove godine predstaviti izložbom Fly me to the moon.
Dio programa odvija se i u Donjem Kraljevcu
Ovogodišnji Zrinski Art Festival se svojim konceptom uključuje u međunarodno obilježavanje 160. godišnjice rođenja dr. Rudolfa Steinera. U programskom i organizacijskom smislu, povezuje se s ustanovom Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu te s prijateljima Steinerove ostavštine i nauka iz nekoliko europskih zemalja.
 „Dr. Rudolf Steiner rođen je u Donjem Kraljevcu 25. veljače 1861. godine. Njegovo djelovanje vezano je uz međimurski kraj, a snažan utjecaj prisutan je u svim segmentima europske suvremene umjetnosti, zdrave hrane i okoliša, medicine, rekreacije, kazališta, poezije, plesa, pjevanja i poticanja alternativnog izražavanja u umjetnosti.“, istaknula je ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec koja je pojasnila da je Zrinski Art Festival ovogodišnji program prilagodio ekološkim i kulturološkim izazovima te će u suradnji s Centrom održati radionice i predavanja, izložbe i koncerte, večeri poezije i glazbe, kazališne i plesne predstave s domaćim i stranim voditeljima i izvođačima značajnim i prepoznatim na širem međunarodnom planu. 
Pohvale organizatorima uputio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec: „Zrinski Art Festival u Čakovcu jedan je od rijetkih umjetničkih modernih događanja u našem kraju koji raste iz godine u godinu te je prepoznat na međunarodnoj sceni. Ovaj festival promocija je umjetnosti, kulture, ali i odlična turistička promocija našeg kraja koja njeguje našu povijesnu ostavštinu.“
Centar Čakovca već nekoliko dana krasi 300 umjetničkih zastavica u sklopu Festivala umjetničkih zastavica Zagreb koji se ove godine održava u Međimurju u okviru Međunarodnog Zrinski Art Festival. Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknula je da se program Festivala odlično uklopio u ljetne manifestacije grada: „Svi sadržaji besplatni su za sve posjetitelje, a drago nam je što naši građani imaju mogućnost vidjeti radove domaćih umjetnika, ali i umjetnika iz inozemstva. Kao što to obično biva, ovakvi eventi leže na leđima nekolicine ljudi te se želim zahvaliti Damiru Klaiću Ključu na ideji i trudu koji svake godine uloži u organizaciju, trudeći se Čakovec brendirati i kao kulturno-turističku destinaciju.
Važnost festivala prepoznalo je i Ministarstvo kulture, a organizator Klaić Ključ istaknuo je da je Ideja bila da se čakovečkoj publici tijekom ljeta ponudi i drugačiji kulturni sadržaji nego što je bila navikla, poput izložbi na otvorenom, postavljanja umjetničkih instalacija na za to dotad neuobičajenim mjestima, multimedijalnih radova, plesnih predstava i slično: „Naš trud, originalnost, vrijednost su prepoznati i nagrađeni velikim odazivom i podrškom posjetitelja.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content