Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

18 mladih Međimuraca dobivat će 600 kuna mjesečno za školovanje za deficitarna zanimanja

Datum objave: 26. siječnja 2017.

„Kada smo krenuli u ovaj projekt 2003. godine malo je bilo onih koji su razmišljali da je stipendiranje deficitarnih zanimanja potrebno, a danas svakodnevno čujemo o nedostatku ovih kadrova“, rekao je Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije na svečanosti potpisivanja ugovora sa stipendistima, učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Potrebu za ulaganjem u ovakav vid potpore svojim mladima prije 12 godina prepoznala je i Međimurska županija, te u Proračunu osigurala sredstva, svjesna važnosti spoja gospodarstva i obrazovanja te prilagođavanja sustava djeci i mladima. „Svi oni koji su ove školske godine na popisu, nakon završetka školovanja imaju siguran posao, a to nam je prioritet”, rekao je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec i naglasio kako smatra da ovi mladi ljudi zaslužuju potporu od 600 kuna mjesečno kao poticaj. „Mi moramo ulagati u deficitarna zanimanja jer su to zanimanja gdje se u ovome trenutku može najlakše pronaći radno mjesto, stoga moramo promišljati o drugačijem tržištu rada, prateći naravno gospodarske trendove i pritom ne školovati učenike za Zavod za zapošljavanje nego za zanimanja koja su lako zapošljiva. Sinergiju obrazovanja i gospodarstva ostvarili smo i promjenama upisnih kvota za iduću školsku godinu, sve kako bi naši mladi u Međimurju imali perspektivu“, rekao je župan i objasnio kako se u suradnji s poduzećima dogovaraju dodatna stipendiranja učenika, te ih se prati kroz školovanje i nudi zaposlenje, posebice u metaloprerađivačkoj industriji.
Stipendisti iz četiri međimurske srednje škole
U dosadašnjih 13 godina provođenja projekta „Obrazovanje u obrtništvu” u Međimurskoj županiji stipendirano je više od 370 učenika, a izravno na njihove račune uplaćeno oko 2,5 milijuna kuna. Ove godine ukupno je u sustavu novih 18 stipendista u 9 različitih zanimanja – obućar, krojač, bravar, tokar, autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, slastičar i konobar iz četiri škole, Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec. I Grad Čakovec već 11 godinu surađuje s komorom i Međimurskom županijom. „Mislim da je ovo vrlo bitno jer i sami znate da je sjeverozapad Hrvatske, pa tako Čakovec i Međimurje prepoznatljivi po obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu. Vjerujem da će tako biti i dalje i da mi i na taj način doprinosimo tome, jer svi vi koji potpisujete ugovore, to vam osigurava i vjerujem da ćete se zaposliti na području grada i županije“, pritom je u svom obraćanju rekao gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. „Ponosni smo što je ove godine na natječaj pristiglo rekordnih 100 prijava naših stipendista, drago nam je da su svi prepoznali potrebu za ulaganje u svoje obrazovanje i u zanimanja koja su perspektivna. Svim učenicima poručujem da budu ozbiljni u školovanju te im želim puno uspjeha“, rekao je predsjednik međimurske komore Lukovnjak, te potpisao ugovore s učenicima i njihovim roditeljima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content