Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

„Z cugom v zeleno Međimurje“

Datum objave: 23. travnja 2024.

Kako bi Međimurje ostalo zelena oaza u srcu Europe, Turistička zajednica Međimurske županije predstavila je na sam Dan planeta Zemlje inovativni turistički koncept nazvan ˝Z cugom v zeleno Međimurje˝. Dio je to projekta Laboratorij održivog razvoja turizma, u kojem je osmišljen koncept posjeta Međimurju vlakom, što implicira ekološki prihvatljivo putovanje uz smanjenje ugljičnog otiska, te sudjelovanje u nizu zelenih akcija i istraživanje destinacije pješačenjem,  korištenjem Hop on, hop off minibusa ili bicikla.

Poznato je da vlak od Zagreba do Čakovca vozi gotovo tri i pol sata, a sporost su – u ovom slučaju - u Turističkoj zajednici Međimurja okrenuli u korist jer spori vlakovi su optimalni za razgled. 

U prvo putovanje cugom v zeleno Međimurje putnicima je pružilo i zanimljivu prezentaciju međimurske enogastronomske ponude kako bi znali što ih očekuje na destinaciji i što mogu očekivati na degustacijama na kojima su kušali tradicijski međimurski doručak, tijekom kojeg je goste zabavljao Mirko Švenda Žiga.

Putnici su sa željezničkih stanica u Čakovcu i Murskom Središću u obilazak destinacije pošli Hop On Hop Off busom, te se aktivno uključili u obilježavanje Dana Zemlje sudjelujući u uređenju javne osjetilne staze, izradi „hotela“ za kukce i kućica za ptice, kao i tradicijske pokladne maske iz Međimurja. Putnicima je na izbor ponuđeno još aktivnosti uglavnom vezanih uz proljetne radove na zemlji.

S ovim novim konceptom Turistička zajednica Međimurja ide dalje u istraživanje održivih modela koji uključuju i volontiranje gostiju te dokazuje da Međimurje nije slučajno prvo u Hrvatskoj i četvrto u svijetu proglašeno Green Destination regijom, kao i najboljom kontinentalnom destinacijom Hrvatske.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content