Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

INFORMACIJA o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat:Održavanje krune obrambenog nasipa uz odvodni kanal HE Čakovec, Općina Orehovica, Međimurska županija

Datum objave: 14. kolovoza 2024.

KLASA: UP/I-351-03/24-01/2
URBROJ: 2109-09-5/01-24-2
Čakovec, 14. kolovoza 2024.

Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, na temelju odredbe članka 160. stavka 1. i članka 162. Zakona o zaštiti okoliša („Narodne novine“ broj 80/13, 153/13, 78/15, 12/18 i 118/18) i članka 7. stavka 2. točke 1. Uredbe o informiranju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša („Narodne novine“ broj 64/08) objavljuje

I N F O R M A C I J U
o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat:
Održavanje krune obrambenog nasipa uz odvodni kanal HE Čakovec, Općina Orehovica, Međimurska županija

Tijelo nadležno za provedbu postupka
Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Čakovec, R. Boškovića 2.

Pravni temelj za vođenje postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš
su odredbe članka 78. stavka 1. Zakona o zaštiti okoliša i odredbe članka 24., 25., 26. i 27. Uredbe o procjene utjecaja zahvata na okoliš („Narodne novine“, broj 61/14, 3/17, u daljnjem tekstu: Uredba). Naime, za zahvate navedene u točki 2.2. Kanali, nasipi i druge građevine za obranu od poplave i erozije obale, Priloga III. Uredbe, ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš provodi nadležno upravno tijelo u županiji. Izmjena zahvata s Priloga III. koja bi mogla imati značajan negativni utjecaj na okoliš, pri čemu značajan negativni utjecaj na okoliš na upit nositelja zahvata procjenjuje nadležno upravno tijelo u županiji mišljenjem, odnosno u postupku ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

Nositelj zahvata
HEP PROIZVODNJA d.o.o., SEKTOR ZA HIDROELEKTRANE, PROIZVODNO PODRUČJE HE SJEVER, Međimurska 26c, 42 000 Varaždin, OIB: 09518585079

Lokacija zahvata
Lokacija zahvata se nalazi u Međimurskoj županiji na području Općine Orehovica.

Sažeti opis zahvata
Obrambeni nasip je dio hidroenergetskog sustava, odnosno dio hidroenergetskog postrojenja. Predmetni radovi će se izvoditi na već izgrađenom nasipu kao postojećoj građevini, a prema čemu nije potrebno provođenje zahvata na vodnom tijelu starog korita rijeke Drave.
Lokacija zahvata nalazi se na k.č.br. 3802/2, k.o. Orehovica i k.č.br. 4355/76 k.o. Podbrest, a lokacija privremene deponije se nalazi na k.č.br. 4355/76 k.o. Podbrest. Održavanje obrambenog nasipa provodi se u sklopu redovitog građevinskog održavanja objekata – manji popravci krune nasipa i pokosa na oštećenim dijelovima.
Obrambeni nasip izgrađen je prema Glavnom projektu HE Čakovec – zaštita gradilišta derivacijskog kanala i strojarnice od velikih voda Drave, Elektroprojekt Zagreb, knjiga 4. iz svibnja 1976. i knjiga 8. iz siječnja 1977.
Nositelj zahvata je detaljnijim pregledom obrambenog nasipa i geodetskom snimkom krune nasipa konstatirao da je niveleta nasipa niža od projektirane na njegovim pojedinim dionicama. Provedbom zahvata će se niveleta vratiti u projektirano stanje što zahtijeva održavanje krune i pokosa nasipa na način da se na krunu nasipa ugradi šljunkovito-pjeskoviti materijal do projektirane nivelete.
Ukupna duljina nasipa predviđena za sanaciju iznosi 2 km. Navedeno ne obuhvaća cijelu duljinu obrambenog nasipa odvodnog kanala, nego se nalazi između stacionaže nasipa rkm 2+450 do 4+450 (opisno: 700 m nizvodno od mosta autoceste do granice Međimurske i Varaždinske županije).
Obrambeni nasip odvodnog kanala, kao dio osnovne građevine HE Čakovec, ima ulogu osiguranja vodonepropusnosti kako bi se osiguralo tijelo nasipa koje štiti dovodni kanal, strojarnicu HE Čakovec i odvodni kanal od erozivnog djelovanja velikih voda rijeke Drave. Sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji područje lokacije zahvata predstavlja građevinu od važnosti za Republiku Hrvatsku. Zahvat je nužno provesti zbog sprječavanja daljnjeg erozivnog djelovanja vode kako bi se spriječilo prodiranje vode u tijelo nasipa i puknuće tijela nasipa. Takav događaj uzrokovao bi izlijevanja vode korita rijeke Drave osim materijalne štete i ugroze stanovništva dovelo bi i do značajnih negativnih utjecaja na pojedine sastavnice okoliša kao što su tlo, vode, bioraznolikost, promet, gospodarstvo i dr.

Sažeti opis postupka
Nositelj zahvata je uz zahtjev za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš dostavio Elaborat zaštite okoliša koji je izradio ovlaštenik EcoMission d.o.o. Varaždin, srpanj 2024. godine. Na temelju Elaborata traže se mišljenja tijela i/ili osoba određenih posebnim propisima i/ili JLP(R)S o tome je li moguće očekivati značajan negativni utjecaj na područje njihove nadležnosti. U okviru postupka ocjene o potrebi procjene obavit će se i Prethodna ocjena prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Nakon razmotrenih mišljenja tijela i/ili osoba određenih posebnim propisima i/ili JLP(R)S i mišljenja javnosti i zainteresirane javnosti, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša će donijeti rješenje, kojim će biti utvrđeno da li je potrebno provoditi postupak procjene utjecaja na okoliš ili nije te rezultate Prethodne ocjene.

Nadležna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima – sudionici u postupku:
1. Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, Zavod za zaštitu okoliša i prirode, Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb
2. Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, R. Boškovića 2, 40 000 Čakovec
3. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Trg međimurske prirode 1, Križovec, 40 315 Mursko Središće
4. Hrvatske vode d.o.o., Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu, Međimurska 26b, Varaždin
5. Hrvatske šume d.o.o., UŠP Koprivnica, I. Meštrovića 28, Koprivnica
6. Općina Orehovica, Čakovečka 9, 40 322 Orehovica

Način očitovanja javnosti na informaciju
Javnost i zainteresirana javnost može dostaviti mišljenje o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš u pisanom obliku na sljedeću adresu: Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Čakovec, R. Boškovića 2, u roku 30 dana od dana objave ove informacije, pozivom na gornju klasu.

Način informiranja javnosti i zainteresirane javnosti o ishodu postupka
Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša objavit će na svojim internetskim stranicama (https://medjimurska-zupanija.hr/upravni-odjel-za-prostorno-uredenje-gradnju-i-zastitu-okolisa/ ) rješenje doneseno povodom predmetnog zahtjeva.

Pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i prirode
dr.sc. Sandra Golubić

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content