Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

INFORMACIJA o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat: Postrojenje za proizvodnju betona kapaciteta 35 m3/h na k.č.br. 2084/1 k.o. Ivanovec, Grad Čakovec, Međimurska županija

Datum objave: 22. studenoga 2023.

Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, na temelju odredbe članka 160. stavka 1. i članka 162. Zakona o zaštiti okoliša („Narodne novine“ broj 80/13, 153/13, 78/15, 12/18 i 118/18) i članka 7. stavka 2. točke 1. Uredbe o informiranju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša („Narodne novine“ broj 64/08) objavljuje

I N F O R M A C I J U
o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat:
Postrojenje za proizvodnju betona kapaciteta 35 m3/h na k.č.br. 2084/1 k.o. Ivanovec, Grad Čakovec, Međimurska županija

Tijelo nadležno za provedbu postupka
Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Čakovec, R. Boškovića 2.

Pravni temelj za vođenje postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš
su odredbe članka 78. stavka 1. Zakona o zaštiti okoliša i odredbe članka 24., 25., 26. i 27. Uredbe o procjene utjecaja zahvata na okoliš („Narodne novine“, broj 61/14, 3/17, u daljnjem tekstu: Uredba). Naime, za zahvate navedene u točki 3.2. Betonare nazivnog kapaciteta 30 m3/sat i više, Priloga III. Uredbe, ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš provodi nadležno upravno tijelo u županiji. Izmjena zahvata s Priloga III. koja bi mogla imati značajan negativni utjecaj na okoliš, pri čemu značajan negativni utjecaj na okoliš na upit nositelja zahvata procjenjuje nadležno upravno tijelo u županiji mišljenjem, odnosno u postupku ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

Nositelj zahvata
Međimurje PMP d.o.o., Zrinsko-Frankopanska 21, 40 000 Čakovec, OIB: 32472378258

Lokacija zahvata
Lokacija zahvata nalazi se na k.č.br. 2084/1 k.o. Ivanovec na području Grada Čakovca u Međimurskoj županiji.

Sažeti opis zahvata
„Postrojenje za proizvodnju betona – betonara je cjelovit sustav, koji uz miješalicu za beton kao ključni stroj, sadrži i ostale potrebne elemente, silose, dozatore, transportere, vage i dr. Predmet ovog elaborata je postojeće postrojenje za proizvodnju betona na k.č.br. 2084/1, k.o. Ivanovec, izgrađeno 2016. godine, a u funkciji od 2021. godine. Kapacitet postrojenja za proizvodnju betona je 35 m3/h. Prema kapacitetu postrojenje za proizvodnju betona dnevno može proizvesti oko 280 m3 betona, odnosno godišnje, maksimalno oko 70.000 m3 betona. U 2022. godini proizvedeno je oko 10.561 m3 betona, odnosno dnevno oko 42,24 m3. Tijekom 2022. godine, za proizvodnju betona, koristilo se oko 3.911 t aditiva, oko 19.961,25 t kamenog agregata, oko 3.562,40 t cementa i oko 1.337,10 m3 vode. U postrojenju za proizvodnju betona zaposleno je sedam radnika, a rad se odvija u jednoj smjeni od 6 h do 14 h. Postrojenje za proizvodnju betona, marke Simem, izgrađeno na k.č.br. 2084/1, k.o. Ivanovec sastoji se od: dva silosa za cement, svaki kapaciteta 100 t, četiri natkrivena boksa za frakcije kamenog agregata s konusnim lijevkom, utovarne rampe, tračne vage, zatvorene miješalice za beton, transportne trake za frakcije kamenog agregata, dozatora vode, zatvorenog prostora za punjenje kamiona gotovim proizvodom, upravljačko – komandnog sustava.
Prilaz postrojenju za proizvodnju betona osiguran je cestovnim prilaznim putem s javne cestovne prometnice, a interni promet unutar lokacije riješen je internim makadamskim putem do postrojenja za proizvodnju betona. Opskrba sanitarnom i tehnološkom vodom osigurana je priključkom na javni gradski vodovod. Voda se koristi za sljedeće potrebe: za sanitarne potrebe zaposlenika i za industrijske potrebe. Prema kapacitetu proizvodnje u 2022. godini, 42,24 m3 betona na dan odnosno oko 10.561 m3 betona i broju radnika koji rade u procesu proizvodnje betona (sedam radnika), ukupna potrošnja vode u 2022. godini je iznosila oko 1.400 m3 vode.
Lokacija postrojenja za proizvodnju betona nije priključena na sustav javne odvodnje. Sanitarne otpadne vode sakupljaju se u sabirnoj jami za sanitarne otpadne vode, a industrijske otpadne vode od pranja opreme/strojeva za proizvodnju betona se ispuštaju u sabirnu jamu u blizini postrojenja za proizvodnju betona, a iste se nalaze unutar gospodarskog dvorišta. Istaloženi sadržaj iz sabirane jame industrijskih otpadnih voda se skuplja i predaje na obradu van lokacije sukladno propisima o gospodarenju otpadom. Nastali talog, u kojem ima zaostalog betona/cementa, ima karakter građevnog otpada i za njega je moguće osigurati gospodarenje otpadom putem osobe ovlaštene za preuzimanje otpada u posjed ili se isti može koristiti u vlastitom proizvodnom procesu.
U planu je, za potrebe postrojenja za proizvodnju betona, izvest vodonepropusne sabirane jame za sanitarne otpadne vode i industrijske otpadne vode uz mogućnost recirkuliranja industrijskih otpadnih voda. Otpadne vode s krovnih površina se zasebnim sustavom odvodnje, žljebovima i krovnim vertikalama ispuštaju u okolni zemljani teren, na način da se ne izazove proces erozije ili plavljenja okolnog terena. Osnovni energent za pogon postrojenja za proizvodnju betona je električna energija. Ukupna godišnja potrošnja električne energije u 2022. godini je iznosila 4.563,96 kWh.“
Detalji o zahvatu nalaze se u Elaboratu zaštite okoliša, koji je objavljen uz ovu Informaciju.

Sažeti opis postupka
Nositelj zahvata je, uz zahtjev za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš dostavio Elaborat zaštite okoliša koji je izradio ovlaštenik C.I.A.K. d.o.o., Savska opatovina 36, 10 090 Zagreb, OIB: 28466564680, rujan 2023. godine. Na temelju Elaborata traže se mišljenja tijela i/ili osoba određenih posebnim propisima i/ili JLP(R)S o tome je li moguće očekivati značajan negativni utjecaj na područje njihove nadležnosti. U okviru postupka ocjene o potrebi procjene provesti će se i Prethodna ocjena prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Nakon razmotrenih mišljenja tijela i/ili osoba određenih posebnim propisima i/ili JLP(R)S i mišljenja javnosti i zainteresirane javnosti, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša će donijeti rješenje, kojim će biti utvrđeno da li je potrebno provoditi postupak procjene utjecaja na okoliš ili nije te rezultate Prethodne ocjene.

Nadležna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima – sudionici u postupku:
1. Hrvatske vode d.o.o., Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu, Međimurska 26b, Varaždin
2. Zavod za prostorno uređenje Međimurske županije, R. Boškovića 2, Čakovec
3. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Trg međimurske prirode 1, Križovec, Mursko Središće
4. Međimurska županija, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, R. Boškovića 2, Čakovec
5. Grad Čakovec, Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec

Način očitovanja javnosti na informaciju
Javnost i zainteresirana javnost može dostaviti mišljenje o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš u pisanom obliku na sljedeću adresu: Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Čakovec, R. Boškovića 2, u roku 30 dana od dana objave ove informacije, pozivom na gornju klasu.

Način informiranja javnosti i zainteresirane javnosti o ishodu postupka
Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša objavit će na svojim internetskim stranicama (https://medjimurska-zupanija.hr/) rješenje doneseno povodom predmetnog zahtjeva.

Pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i prirode
dr.sc. Sandra Golubić

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content