Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu održan izniman gastro Festival okusa – Taste Fest 2024

Datum objave: 12. listopada 2024.

U Organizaciji  Platforme za Društveni centar Čakovec, organizacije civilnog društva kojoj je u srži razvoj i demokratizacija, promicanje društvene solidarnosti i razvoj lokalne zajednice u Čakovcu je održan 2. Festival okusa – Taste Fest 2024.

Ovogodišnji  festival  trajao je više dana, uz brojne aktivnosti i događaje, a središnja manifestacija kroz koju je 13 kuharskih ekipa  posjetitelje povelo na gastronomsko putovanje svijetom održana je u subotu, u središtu Čakovca. U tjednu tijekom održavanja festivala u prostorijama POU-a u Čakovcu održane su radionice izrade filipinskih proljetnih  rolica (lumpija) i  jela tchep, poznatog i kao thieboudienne ili ceebu jën, koje potječe iz senegalskih ribarskih zajednica, a od 2021. godine se nalazi i na Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

Podršku ovom hvalevrijednom projektu svojim dolaskom uz brojne posjetitelje dali su i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Cilj festivala i ove godine bio je  integracija stranih radnika koji žive i rade u Čakovcu i Međimurju, kao i jačanje veze s lokalnom zajednicom i smanjenje predrasuda. Glavni kuhari na festivalu bit će strani radnici i radnice iz Filipina, Indije, Nepala, Kameruna, Senegala i Japana. U znaku solidarnosti, pridružile su im i raseljene osobe iz Ukrajine, koje su zbog rata daleko od svog doma, raznolikost kuharskih ekipa dodatno su  obogatili  članovi Udruge ruskog govornog područja Kalinke, a spremljeni su i  specijaliteti iz Libanona.

Spomenimo kako je u sklopu Festivala okusa u Metalskoj jezgri Čakovec otvorena izložba ‘Međimurski gasterbajteri’. Lani postavljena u programu Mjeseca hrvatske knjige, izložbu koju potpisuju Sandra Mikac i Borivoj Radojčić na ‘reprizu’ ustupa ‘Knjižnice ‘Nikola Zrinski’ Čakovec. Riječ je o vrijednoj, nostalgičnoj i za mnoge emotivnoj građi koja dokumentira proces iseljavanja stanovništva koji je u Međimurju prisutan još od kraja 19. stoljeća.

U istom prostoru održana je i projekcija dokumentarnog filma Anje Strelec, ‘Gdje su nestali svi osmjesi’. Film problematizira oblik modernog ropstva, strahote s kojima se suočavaju nepalski radnici migranti koji trbuhom za kruhom svake godine napuštaju svoje domove u potrazi za boljim životom.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content