Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan obišao obnovljene i dograđene škole u Svetoj Mariji i Zasadbregu u kojima se od ponedjeljka uvodi jednosmjenska nastava

Datum objave: 6. rujna 2024.

U mnogim osnovnim i srednjim školama Međimurske županije i ovoga ljeta su se odvijali radovi kako bi obnovljene dočekale učenike u novoj školskoj godini. Župan Matija Posavec sa suradnicima danas je obišao obnovljene i dograđene škole u Zasadbregu i Svetoj Mariji u kojima, zahvaljujući novom ulaganju Županije, od ponedjeljka započinje jednosmjenska nastava. Župan se uvjerio da su ustanove spremne za početak školske godine te izrazio zadovoljstvo što su radovi okončani u roku i kvalitetno. U ponedjeljak će otvoriti vrata učenicima i učiteljima te im pružiti novi doživljaj boravka u školi, u prostorima koji omogućavaju visok standard izvođenja nastave.

Prostor područnog školskog objekta u Zasadbregu bilo je ljetos jedno od većih gradilišta u Međimurju. Riječ je investiciji od 660.000 eura, koju nose Međimurska županija i Općina Sveti Juraj na Bregu. Na gornjoj etaži zgrade uređene su dvije nove učionice, a dogradnjom je objekt dobio i sportsku dvoranu. Navedene građevinske zahvate pratilo je uređenje i opremanje interijera, pa su zamijenjeni stolarija i podovi, ugrađene termotehničke te elektro i hidroinstalacije, dograđeni su sanitarni prostori te uređena fasada i okoliš škole. U ponedjeljak će ovaj područni odjel Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu pružiti osobitu radost za 50-ak učenika koji su tijekom obimnih radova nastavu pohađali u matičnoj školi u Lopatincu.

„Ovom investicijom postigli smo ujednačavanje uvjeta i standarda u matičnoj i područnoj školi, a kontinuitetom ulaganja u naše škole korak smo bliže cilju da u svim našim obrazovnim ustanovama stvorimo uvjete za izvođenje nastave u jednoj smjeni“, ističe župan, dodavši da podrška radu i opstanku malih područnih školskih odjela ne smije izostati jer je njihova uloga u malim sredinama neprocjenjiva:  „Ulagački ciklusi u naše osnovne i srednje škole se nižu jedan za drugim bez stanke. Uz poboljšanje uvjeta boravka i rada u školi, ulažemo i u kvalitetu nastave organizirajući nove modele poput građanskog odgoja, te drugih obrazovnih nadstandarda i osnažujući centre izvrsnosti“, rekao je župan Matija Posavec.

I Osnovna škola Sveta Marija u ponedjeljak dočekuje učenike obnovljena, a dvije nove i suvremeno opremljene učionice omogućit će prelazak u jednosmjenski rad. Podsjetimo, učenici, roditelji, kao i ostali mještani ove općine u velikom su iščekivanju jer je u završnoj fazi i izgradnja školske sportske dvorane, investicije koju je Međimurska županija preuzela na sebe kako bi prekinula dugi niz godina čekanja na izgradnju objekta.

Zadovoljstvo su izrazili i ravnatelji dvaju osnovnih škola Mladen Beuk i Gordana Šavora Peter, kao i načelnica Općine Sveta Marija Đuđica Slamek te načelnik Općine Sv. Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović koji su zahvalili Međimurskoj županiji i županu na podršci koja je u njihove ustanove i sredine donijela veliku vrijednost.

Iz mnogih školskih zgrada diljem Međimurja ljetos su odzvanjali zvukovi građevinskih alata i strojeva, a paralelno su se ishođivale suglasnosti nadležnog Ministarstva za daljnja ulaganja, te izrađivala tehničko-projekta dokumentacija za novi ulagački ciklus i kandidirali projekti.

U područnom školskom odjelu u Gardinovcu uređeno je vanjsko igralište, Svetom Jurju u Trnju obnovljen je sustav grijanja, a opsežni radovi na uređenju interijera te obnavljaju sustava grijanja i hlađenja kao i instalacija obavljeni su i u Osnovnoj školi Podturen te njezinim područnim objektima u Miklavcu, Sivici i Novakovcu.

Kada je riječ o srednjoškolskim ustanovama, nastavljeno je uređenje vanjskih sportskih terena Graditeljske škole, dok je u Ekonomskoj i trgovačkoj školi uređen prostor bivšeg stana u novu učionicu te instalirano podno grijanje. 

Međimurska županija je na natječaj EU fonda aplicirala dogradnju i proširenje Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, kako bi se stvorili uvjeti za cjelodnevnu nastavu. Projekt podrazumijeva dogradnju deset novih učionica te izgradnju školske sportske dvorane. Uslijedit će i ozelenjavanje površina iza Gimnazije i Ekonomske škole. U investicijskom ciklusu ulaganja u srednje škole, obavljaju se pripreme za veliki projekt obnove Gospodarske škole u Čakovcu.

Srednja škola Prelog također je osvanula u novom ruhu. Obnovilo se pročelje i uredio okoliš kao uvod u veliku transformaciju ove škole u centar izvrsnosti kroz projekt vrijedan 12 milijuna eura, za koji je Međimurska županija već predala dokumentaciju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content