Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Svetom Martinu na Muri održana tradicionalna ‘Povorka starih običaja i zanata’

Datum objave: 17. kolovoza 2024.

Turistička zajednica Sveti Martin na Muri, u suradnji s Općinom Sveti Martin na Muri, uz podršku Turističke zajednice Međimurske županije i Hrvatske turističke zajednice, i ove je godine organizirala manifestaciju "Ljeto u Svetom Martinu na Muri".

Bogati program ovogodišnjeg "Ljeta u Svetom Martinu na Muri" trajao je od lipnja do kolovoza i obuhvatio razne aktivnosti i događaje, a posjetitelji su imali priliku uživati u širokom spektru kulturnih, sportskih, društvenih, sakralnih i enogastronomskih događanja, što je dodatno obogatilo turističku ponudu našeg kraja te omogućio svima da dožive čari našeg predivnog Međimurja.

Centralni događaj ovogodišnjeg Dana turizma održan je u subotu, 17. kolovoza,  kada se održala tradicionalna povorka starih običaja i zanata. Povorka je i ovog puta pružila nezaboravno iskustvo upoznavanja sa starim zanatima i običajima. Sudionici povorke su u autentičnim kostimima i s tradicionalnim alatima, prikazali zaboravljene običaje i zanate našeg kraja te na taj način oživjeli stare običaje i našu bogatu tradiciju.

Predstavljena nova skulptura – novi simbol Općine

Povodom Dana turizma Općine Sveti Martin na Muri, na samom ulazu u mjesto postavljena je skulptura – novi simbol Općine. Riječ je o Dorskom stupu koji simbolizira antički Halicanum i skulpture grozda koji simbolizira običaje kraja i zaštitnika Općine, Svetog Martina. Grozd visine 2,3 metara je sa antičkim stupom povezan lukom u obliku vinske rozgve.

„Grozd simbolizira ulazak u međimursko vinorodno područje, a ovaj rimski stup znači da je ovuda prolazila stara rimska cesta i postojalo rimsko naselje. Rimljani su vjerojatno i donijeli vinovu lozu u naš kraj, pa je ovaj luk ta poveznica,“  rekao je načelnik Martin Srša.

Manifestaciji u Svetom Martinu na Muri nazočio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je istaknuo kako Međimurje bilježi pozitivne turističke brojke, što je uvelike povezano s bogatom ponudom i sadržajima koje Međimurje nudi. „Ova manifestacija zasigurno je jedna od atraktivnijih turističkih aduta Međimurja, a umjetnička instalacija koja krasi ulazak u samo mjesto dodatno naglašava poštovanje prema našoj povijesti. Stari Rimljani su prvi zasadili vinovu lozu u Međimurju, a rimsko naselje Halicanum svjedoči o tome. Instalacija je simbol naše povijesti, a završetak izgradnje Interpretacijskog centra u Svetom Martinu na Muri bit će sljedeći važan korak u očuvanju i prezentaciji naše bogate baštine.“ rekao je Posavec.

Autor instalacije je umjetnik Arjun Šardi Puri, dok je instalaciju izradila tvrtka All-Var iz Peklenice.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content