Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ususret blagdanu Velike Gospe, Općina Sveta Marija proslavila svoj dan

Datum objave: 9. kolovoza 2024.

U općini Sveta Marija već vlada blagdansko ozračje ususret blagdanu Velike Gospe kada se obilježava Dan općine, te je jučer, 8. kolovoza održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća. Brojne uzvanike i mještane pozdravila je predsjednica Općinskoga vijeća Svete Marije Gabrijela Jakupek Tokar, poželjevši im dobrodošlicu uz naglasak da mještani ove općine imaju mnogo razloga za slavlje: „U razdoblju pred nama očekuje nas još mnogo manjih, ali i velikih projekata koji će nam život učiniti lakšim i koji će pridonijeti ostanku mladih u našoj općini, što nam je najvažnije jer je pokazatelj da radimo dobro“, istaknula je Gabrijela Jakupek Tokar.

Dugogodišnja načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek tijekom obraćanja je naglasila da je zahvaljujući velikoj podršci Međimurske županije Sveta Marija na pragu ostvarenja sna: „Pred završetkom je uređenje učionica, koji će našoj školi omogućiti prelazak na jednosmjensku nastavu, a uskoro će biti dovršena i izgradnja sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija, objekta koji će našoj sredini otvoriti mnoge nove mogućnosti. Zahvaljujem županu Matiji Posavcu i Međimurskoj županiji što su na vlastita leđa preuzeli financiranje završnice ovog velikog projekta čiju realizaciju godinama željno očekujemo. Zahvaljujemo na svakoj pomoći jer nam to omogućava ostvarenje namjere da što više pomognemo našim starijim, bolesnim i potrebitim mještanima“, rekla je Đurđica Slamek, pobrojivši brojne investicije provedene u prometnoj i drugoj infrastrukturi na ovom području. Načelnica je posebno zahvalila domaćim vatrogascima i mještanima koji su pomogli u sanaciji šteta nakon nedavne oluje.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je rukovodstvu Općine na rezultatima, te svim žiteljima Svete Marije i Donjeg Mihaljevca poželio sretan Dan općine, uz nove vrijednosti koje niču iz godine u godinu te život ljudi čine boljim: „Koliko srce imaju Svetomaršćani pokazala je pomoć pružena mještanima nakon nedavne oluje, kada ste se u najkraćem mogućem roku organizirali i pomogli onima kojima je potrebno. Tom velikom gestom pokazali ste vrijednost svoje sredine. Srce ste donjeg Međimurja i iznimno mi je drago što upravo u Svetoj Mariji završavamo veliki projekt, gradnju školske sportske dvorane, koju ćemo u potpunosti staviti u funkciju tijekom iduće godine. Zaslužuje to vaša sredina, Osnovna škola, učenici i učitelji“, rekao je župan, poručivši domaćinima da budu ponosni na postignuto, te da čuvaju nasljeđe predaka, kao što čuvaju Svetomarsku čipku.

U ime međimurskih načelnika domaćine je pozdravio i poželio im još mnogo uspjeha Dario Friščić, načelnik Općine Kotoriba.

Svečana sjednica bila je prigoda da se zaslužnim mještanima te udrugama dodijele općinske nagrade i priznanja, pa je Plaketa Općine Sveta Marija dodijeljena Slavi Pongracu, dobrovoljnom vatrogascu-veteranu, za velike zasluge kojima je obogatio rad DVD-a Sveta Marija i cijele zajednice. Plaketu su primili i Dragutin Kranjec, za nemjerljiv doprinos sportu u općini, prvenstveno NK-u Mladost Sv. Marija i Teniskom klubu, te Slavko Kvakan koji je također nagrađen za zasluge koje su pridonijele razvoju sporta u općini svojim dugogodišnjim predanim angažmanom u NK-u Mladost.

Priznanja su predsjednica Općinskog vijeća i načelnica Općine podijelile Slavku Kosu, Ivanu Bariću, Antunu Pavlicu, te Sari Strbad, a zahvalnice muškoj natjecateljskoj desetini mladeži DVD-a Sveta Marija, Davidu Kanižaju, skupini mladih Šahovskog kluba Sveta Marija – Donji Mihaljevec, Matiji Komorskom, te Dragutinu Gašpariću.

Tradicionalno, za odličan uspjeh tijekom svih osam godina osnovnoškolskog obrazovanja nagrađeni su učenik generacije Noa Jurić, te Pavla Igrec, Luna Kočiš, Karlo Pavčec, Karlo Peter, David Poljak, Lucija Stanko i Lucija Tokar.

Među srednjoškolcima iz ove općine, nagrađeni su učenici koji su proteklu školsku godinu okončali s peticama iz svih predmeta:  Nikola Mustač, Tena Panić, te Izidor Vinković.

Nisu zaboravljeni ni studenti koji su s visokim prosjekom ocjena te su nagrađeni Patricia Pavlic, Vanesa Križaić i Nikolina Ban, kao i dobitnici dekanovih nagrada: Viktoria Gašparić iDavid Mustač.

Nagrade su primili i učenici OŠ Sveta Marija Karlo Košak i Niko Kanižaj koji su ostvarili rezultate u području sporta, kulture, te znanosti te njihovi mentori.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, saborski zastupnik Ivica Baksa, župnik Mirko Pilaj, predsjednik Gradskoga vijeća Čakovca Josip Varga, zamjenik gradonačelnika Preloga Zdravko Kvakan, brojni načelnici i načelnice međimurskih općina, te ravnatelji javnih ustanova i poduzeća.

Svečanost, koju je vodila Željka Švenda, izvrsnim glazbenim izvedbama uveličali su Tena Panić i Mali tamburaši pod vodstvom Nikole Karažinca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content