Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čakovec je novim izdanjem Porcijunkulova otvorio srce i  vrata posjetiteljima

Datum objave: 2. kolovoza 2024.

U atriju Starog grada Zrinskih,u četvrtak 1. kolovoza,  svečano je otvoreno „Porcijunkulovo 2024“., najveća ljetna manifestacija u Čakovcu i Međimurju, koju iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih posjetitelja, ali i onih iz drugih dijelova Hrvatske kao i inozemstva.

„Porcijunkulovo“ će  i ove godine ponuditi  obilje programskog sadržaja, uz mnogo zabave za sve generacije. No, u srcu čakovečkog proštenja čuva se mjesto za tradiciju i vjeru. Uz duhovni sadržaj u crkvi sv. Nikole biskupa, gdje će biti i središnje euharistijsko slavlje  blagdana Gospe od Anđela, u petak , 2. kolovoza koje će predslaviti varaždinski biskup mons. Bože Radoš, vrijedne Međimurke i Međimurci predstavit će tradicijsko nasljeđe, različite proizvode iz kućne radinosti te s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i dosta  novog programa i sadržaja. Podno zidnima Starog grada, oživjela je atmosfera sajmovanja iz nekih prošlih vremena, kad su proštenja bila prilika za dobivanje oprosta od grijeha, ali i upoznavanje, druženje i trgovinu.

Otvorenju ovogodišnjeg, 60 . izdanja “Porcijunkulova” uz gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini, nazočio je Matija Posavec, župan Međimurske županije, ujedno i izaslanik  predsjednika Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, saborski  zastupnici  Boška Ban Vlahek i Ivica Baksa, saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini  Juraga, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta Slavko Štefičar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, gvardijan franjevačkog samostana i župnik župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu fra. Filip Đurđević, kao i mnogobrojni gradonačelnici, načelnici općina i drugi predstavnici lokalne samouprave.

Ovo staro povijesno zdanje Zrinskih u kojem se nalazimo, može nam ispričati nebrojene priče, a jedna od njih, nama Čakovčanima i Međimurcima vrlo važna, je upravo ona o našem proštenju. Porcijunkulovo, odnosno blagdan Gospe od Anđela u našem se gradu počelo slaviti vjerojatno odmah po dolasku Franjevaca krajem 17. stoljeća te osim duhovne od početaka je imalo i svoju svjetovnu komponentu. Unatoč tome što je naše proštenje sinonim za dobru zabavu i druženje, ono ne bi bilo to što je da, nema tog vjerskog i duhovnog temelja. Ove godina posebna je po tome što u njoj obilježavamo nekoliko okruglih godišnjica. Jednu od njih naglašavamo i danas, jer je ovo 60. Porcijunkulovo koje organizira Turistička zajednica grada Čakovca. I ove su se godine potrudili zadovoljiti sve ukuse, u Čakovec dovesti sadržaje za namijene svim uzrastima i afinitetima. Ovo je prilika da se zahvalim svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog velikog, vrlo izazovnog projekta, na njihovom trudu i idejama. Hvala i svim sponzorima koji su prepoznali manifestaciju te pripomogli kako bi se realizirali sve što smo zamislili. Hvala i svima vama koji ćete putem društvenih mreža dijeliti fotografije atmosfere s čakovečkih ulica te tako pridonijeti pozitivnoj slici Čakovca koja ide u svijet. Svih pet dana trajanja Porcijunkulova ispunjeno je događanjima, sigurna sam da će svatko pronaći svoj kutak te se dobro zabaviti!Budite od danas do ponedjeljka dio Procijunkulova, njegove jedinstvene atmosfere, pogledajte sve što smo pripremili za vas te se uvjerite zašto se ovoj manifestaciji svi vraćaju.“, rekla je gradonačelnica  Ljerka Cividini na otvaranju manifestacije.

“I ove smo godine uložili  puno truda u organizaciju, a pune ulice već prvog dana, dokazuju da je Porcijunkulovo zaista najveća manifestacija u Međimurju. Mi smo s velikim ponosom dali sve od sebe da bude i najbolja dosad, nadam se kako ćemo  opravdati povjerenje i da će biti onako kako je planirano, za svakog ponešto. Želim svima pet dana vjere, tradicije i veselja, pokušajte naći nešto što još niste radili, probajte neki stari zanat, okušajte se u tradiciji, poslušajte neku novu glazbu, upoznajte nove ljude”, rekao je direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat.

U ime predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik  i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek čestitao je gradonačelnici i Turističkoj zajednici Grada Čakovca na organizaciji manifestacije zbog koje Čakovec u pet dana postaje centar Međimurja.“ Prije svega vjera koja  nas veže u ovih pet dan zasigurno će nam dati puno toga pozitivnog, razveseliti nas i stoga još jednom čestitka i želja da ovo jubilarno čakovečko proštenje uz dobru zabavu svima ostane u najljepšem sjećanju.”

Župan Matija Posavec i ovom prigodom izaslanik  predsjednika RH naglasio je kako je Porcijunkulovo vrijeme kada sve što imamo i što ljubomorno čuvamo dajemo van na raspolaganje onima koji nas posjećuju. “Na sjeveru, u Međimurskoj županiji nemamo Dioklecijanovu palaču, nemamo more, nemamo zidine, no imamo veliko srce i dušu i s onime što imamo znamo itekako čuvajući  prenositi iz generacije u generaciju, ali i prezentirati u najboljem svjetlu”, istaknuo  je župan Posavec.

Porcijunkulovo već tradicionalnoj ima svoju glazbenu priču, koja iz večeri u večer okuplja velik broj poklonika određenog glazbenog pravca. Koncertni program, koji se i ove godine održava na velikoj pozornici postavljenoj nadomak Sportsko-rekreacijskog centra Mladost, otvoren je  nastupom „A strane“, odnosno ekipe koja je sudjelovala u popularnoj glazbenoj televizijskoj emisiji, u petak, 2. kolovoza na pozornicu izlazi  Vesna Pisarović. U ponedjeljak, 3. kolovoza  nastupa popularni  Joško Čagalj -Jole, potom, 4. kolovoza Halid Bešlić, a Porcijunkulovo se zatvara 5. kolovoza uz koncert  Crvene Jabuke. Svi koncerti započinju u 21.30 sati.

Mladi i svi ljubitelji urbanih beatova i opuštene atmosfere moći će svakodnevno od 21 sat uživati u glazbenom doživljaju u Parku Rudolfa Kropeka. U Urbanoj zoni će se za odličnu vibru tijekom Porcijunkulova pobrinuti Generator, BlueVinil  Kanđija, Daliborovo granje i Taccor/Techno Vikings.

Jutarnji program u Perivoju Zrinskih bit će bogat kreativnim radionicama i dječjim predstavama za mališane u Honolulu dječjem parku , popodne je rezervirano za opuštanje, dok je večer vrijeme za povratak u prošlost, odličnu glazbu i eno gastro užitke u Deklinoj oazi, gdje je prve večeri nastupila hrvatska glazbena diva Zdenka Kovačiček. U petak je na rasporedu koncert Beverly Brooksa, a slijede i nastupi  Pokle te Robija i Tome, u nedjelju su tu Funk facta i Lorei i posljednjeg dana koncert je  Sugabeat & Friends feat. Shondell Mims.

Neće biti zapostavljano ni naše blago – međimurska popevka – koja će odjekivati s pozornice zone  tradicije.  Prvog danaod  18.30 sati, nastupili su   KUD-ovi Šafran iz Štefanca i Lipa iz Gornjeg Mihaljevca. U petak je nastup Folklorne skupine COF iz Ljubljane, te HKUU Sveti Martin. Sincere Preise, londonski gospel zbor, uveličat će Porcijunkulovo svojim nastupom u subotu, nedjelja je rezervirana za Pjevački zbor umirovljenika Čakovec i KUD Lipovac iz Generalskog stola,  dok će ŽTO “Stjepan Bujan Stipić sa svojim gostima zatvoriti ovogodišnje čakovečko proštenje.

Sajam u doba Zrinskih početak je raznovrsnog programa sa srednjovjekovnim štihom podno Starog grada. U zanimljiv  program uključene su radionice starih zanata, prikaz života u viteškim kampovima, vitešku interaktivnu radionicu, neizbježnu ponudu hrane i pića iz Doba Zrinskih te vatreni show koji ne smijete propustiti. Uz nastupe srednjovjekovnih muzičara i dvorske lude i dječje igre za najmlađe, moći ćete vidjeti demonstraciju sokolarstva međunarodnih sokolara uz jedan od vrhunaca života u svakom od srednjovjekovnih gradova – konjički turnir.

Program Porcijunkulova prati i niz drugih sadržaja, od izložbi na otvorenom, edukativnih radionica starih zanata, radionica i predstava za djecu, gastro rute te u Knjižnici Nikola Zrinski i zgradi Scheier, do izvedbi uličnih artista i zabavljača.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content