Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čak 29 vrhunskih vina iz Međimurja nagrađeno nagradom Decanter u novom ciklusu ocjenjivanja

Datum objave: 28. lipnja 2024.

Međimurski vinari ponovo su osvojili čitavu nisku medalja u novom ciklusu ocjenjivanja vina na svjetskoj razini – Decanter World Wine Award 2024 - u kojem je čak 29 vrhunskih vina iz 13 vinarija nagrađeno nekom od medalja. O kolikoj je konkurenciji riječ svjedoči podatak da se za medalje natjecalo čak 18.000 vina, od čega je 600-tinjak uzoraka bilo iz Hrvatske.

Vinari su vina nagrađena Decanterom predstavili danas u Atriju starog gradu u Čakovcu, gdje je župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo: „Brojke govore da su naši vinari osvojili 29 medalja među 18.000 najboljih vina svijeta, među kojima je bilo oko 600 uzoraka iz Hrvatske, što znači da je međimurski udio u hrvatskim medaljama pet posto. A Međimurje jedva imanje manje od 3% udjela u hrvatskim površinama pod vinogradima pa nam taj omjer govori sve o  entuzijazmu i znanju naših vinara. Čestitam nagrađenima koji su ponovo pokazali da se svaki euro uložen u kušaonice, podrume i tehnologiju višestruko vraća na najbolji mogući način. Zahvaljujući vašim rezultatima smo europska destinacija izvrsnosti na području enogastronomije i zahvaljujući i vama imamo odskočnu dasku za daljnje brendiranje Međimurja kao zelene oaze u srcu Europe“, rekao je župan.

Predsjednik Udruge vinogradara i vinara Hortus Croatiae Robert Horvat istaknuo je da je riječ o novom dokazu da međimurska vina spadaju među najbolja na svijetu: „Iz Londona nam dolazi 29 potvrda da smo dio vinske scene svijeta. Udruga kontinuirano radi na promociji i kvaliteti, a ovakvi nastupi na renomiranim međunarodnim ocjenjivanjima vina pokazuju nam da uistinu pariramo najboljima na svijetu“, kaže Robert Horvat, dodavši da posebno raduju medalje za vina naše autohtone sorte pušipel. Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik dodao je Općina i njezina Turistička zajednica podržavaju Udrugu Hortus Croatiae i vjerni su joj pratitelji u promociji te da se nada i skorom formiranju centra pušipela u Štrigovi, kao novom cilju kojem su, uz potporu Županije, usmjereni: „Ponosni smo na uspjehe ovog našeg puta i dokazivanja na svjetskoj razini“, rekao je načelnik Rebernik

Uzvanicima ove svečanosti obratio se i poznavatelj hrvatske enogastronomije Rene Bakalović, naglasivši da je struka na strani međimurskih vinara i o kvaliteti koju proizvode već je odavno sve rekla. 

MEDALJE

Zlato za Prestige traminac je osvojila vinarija St. Jerome – specifična po tome što ju je obitelj Kišiček otvorila nedavno, u veljači ove godine, no nastala je na staroj tradiciji negdašnjeg Podruma Štrigova, a svojim imenom podsjeća na kulturno-povijesno blago Međimurja – nasljeđe svetoga Jeronima i crkvu s dva tornja na obroncima štrigovskih brežuljaka.

Srebrne medalje osvojilo je vino Pušipel classic (berba 2023.) OPG-a Kovač, zatim muškat žuti i sauvignon (iz 2023.) obitelji Štampar, Pušipel Mađerka (2022.), rajnski rizling (2022.),  Pušipel x² (2021.), kao i pinot sivi (2023.) obitelji Cmrečnjak, zatim sauvignon, muškat žuti i pušipel (berba 2023.) obitelji Kunčić, Protagonist Toni pušipel (2022.) obitelji Hažić, Prestige Mohokos pušipel (2021.) obitelji Dvanajščak Kozol, te Pušipel classic iz 2023. godine obitelji Jakopić.

Decanterovom broncom okitila su se sljedeća vina: K-32 pušipel (berba 2021.), pinot bijeli (2023.) i pušipel (2023.) obitelji Horvat, graševina (2023.) obitelji Jakopić, zatim Urban white (2021.) i Pušipel classic iz 2023. obitelji Štampar, chardonnay (2023.) obitelji Kovač, pušipel (2022.) obitelji Hažić, muškat žuti (2023.) obitelji Medenjak, Pušipel classic iz 2023. godine obitelji Cmrečnjak, sauvignon (2023.) obitelji Kerman, Pušipel classic (2023.) obitelji Kocijan, sauvignon (2023.) obitelji Jakopić, te pinot crni (2019.) i Pušipel salix  (2022.) obitelji Preiner.

Među pušipelima - našom autohtonom sortom – medaljama je ngrađeno čak 14 vina, a pojedinačno je najviše medalja osvojila vinarija Cmrečnjak iz Svetog Urbana, četiri srebra i jednu broncu.

Predstavljanu nagrađenih vinara, uz brojne uzvanike, prisustvovao je i direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Tibor Vegh te pročelnica za Skupštinu, opću upravu i pravne poslove Tamara Blagus.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content