Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Diljem Međimurja obilježen Dan antifašističke borbe - Poštovanje i zahvalnost onima koji su se borili za slobodu

Datum objave: 22. lipnja 2024.

Dan antifašističke borbe državni je praznik u Republici Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred što je označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj. Važan dan hrvatske povijesti u Međimurju je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen ploče na Palači Zrinskih u Čakovcu, kod Spomenika žrtvama fašizma u Narodnooslobodilačkom ratu na Trgu Eugena Kvaternika u Čakovcu, podno Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju te kod Spomen-obilježja poginulima u Drugom svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju.

Počast borcima, ali i svim žrtvama palim u 2. svjetskom ratu dala su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec, Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije , Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, Društva "Josip Broz Tito" Udruge „Kalinka“, te brojni građani.

„Danas smo ovdje kako bi se prisjetili i  komemorirali našu povijest. Povijest koja je izuzetno važna, jer antifašizam i antifašističke vrijednosti predstavljaju pobjedu nad najvećim neprijateljem 20.stoljeća u Europi, a to je fažizam. Antifašističke vrijednosti nisu samo prošlost- one su put prema budućnosti, kao i spomen na žrtve i na sve one koji su dali svoj doprinos u danima naše slavne povijesti,“ kazao je župan Posavec te dodao kako bez antifašističkih vrijednosti ne bi bilo Hrvatske države kakvu poznajemo danas, jer su one uz Domovinski rat ključne za stvaranje našeg identiteta. „Međimurje je uvijek u povijesti bilo na pravoj strani, ta prava strana je nažalost donijela i žrtve, žrtve koje ne smijemo zaboraviti.U borbu protiv fašista iz Međimurja se uključilo 2.376 boraca, od kojih je 329 poginulo, dok je u nacističkim logorima bilo zatočeno 1.839 ljudi, a pogubljeno ih je 848“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.


Uz župana, svijeće podno spomenika položili su predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, potpredsjednik Skupštine Mario Medved, zamjenik župana Josip Grivec, saborski zastupnici Boška Ban Vlahek i Ivica Baksa,  članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Miljenkom Zorkom, vijećnik Županijske skupštine Željko Pavlic, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih kao i mnogobrojne Međimurke i Međimurci. Poštovanje prema žrtvama fašističkog režima iskazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. „Od samih početaka rata na ovim prostorima, mnogi Međimurci priključili su se partizanskom pokretu ostavljajući svoje živote za našu slobodu, ali i povratak Međimurja matici zemlji. Hrvati, a s njim i Međimurci s obzirom na broj stanovnika, imali su najmasovniji antifašistički pokret koji je omogućio da nakon završetka najvećeg i najkrvavijeg suboka u ljudskoj povijesti budemo na pobjedničkoj strani,“ rekla je gradonačelnica te dodala kako je današnja slobodna, demokratska i europska Hrvatska realnost zbog svih onih koji su se borili protiv nacista i fašista.

Na groblju u Svetom Jurju u Trnju predstavnicima Županije tradicionalno se pridružio tamošnji domaćin, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat sa brojnim mještanima. Načelnik Horvat je napomenuo da je pijetet koji se daje žrtvama režima iznimno bitan za današnje društvo te da zahvalnost za slobodu za koji su mnogi ginuli treba prenositi na mlade generacije. Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Miljenko Zorko kazao je kako je zahvaljujući narodnooslobodilačkoj borbi i Međimurcima koji su u njoj sudjelovali ovaj kraj oslobođen i pripojen matici zemlji. „22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska osnovan je prvi Sisački partizanski odred, bila je to prva oružana organizirana vojna postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Antifašistički borci Međimurja, zajedno s ostalim borcima ostvarili su pobjedu nad nacifašističkim okupatorima i domaćim izdajnicima te su stvorili uvjete da Hrvatska postane slobodna i neovisna država svih svojih građana,“ rekao je Zorko.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content