Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mještani u pjesmi i zajedništvu proslavili Dan Gornjeg Kraljevca

Datum objave: 10. svibnja 2024.

Gornji Kraljevec svoj Dan mjesta vezuje uz kršćansku svetkovinu Uzašašća, u narodu zvanog  Spasovo, koji se slavi 40. dan od Uskrsa, te su se žitelji s vodstvom Mjesnog odbora i uzvanicima 9. svibnja okupili na misi u mjesnoj kapeli posvećenoj upravo Uzašašću Gospodinovu.

Po misi, program je nastavljen svečanom sjednicom Vijeća Mjesnog odbora Gornjeg Kraljevca, uz prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili učenici područnog školskog odjela iz Gornjeg Kraljevca, članovima i članicama KUD-a dr. Vinko Žganec Vratišinec, te KUU-a Društvo žena Gornji Kraljevec. Događaj je obogaćen i nastupom streličarara  i prikazom renesansnih običaja koju su izveli gosti - Koprivnički mušketiri i haramije - dok su članovi DVD-a Gornji Kraljevec demonstrirali rad s izolacijskim aparatima.

Predsjednica VMO-a Gornjeg Kraljevca Milena Granatir rekla je da u njihovu mjestu ponosno njeguju folklornu baštinu koju na nove generacije s mnogo ljubavi prenose udruge i njihovi predani članovi: „Njihov trud i posvećenosti osiguravaju da se naše naslijeđe čuva i razvija za buduće generacije,“ rekla je Milena Granatir, te dodala da svi imaju samo jedan zajednički cilj – bolju svakodnevnicu svih mještana. „Složni smo i uvijek se svi uključujemo u sve aktivnosti kojima podižemo kvalitetu života mještana,“ rekla je Granatir te zaključila: „Zajednički napori pokazuju snagu naše zajednice i nastavit ćemo još intenzivnije raditi na pretvaranju našega Gornjeg Kraljevca u još bolje i ugodnije mjesto za život.“

Žitelje općine Vratišinec i goste pozdravio je i načelnik Mihael Grbavec: „U Gornjem Kraljevcu, dinamike i aktivnosti nikad ne nedostaje, a vaša marljivost nas ispunjava ponosom. Zahvaljujem svim udrugama na angažmanu jer je njihov doprinos od izuzetnog značaja u dosezanju zajedničkog cilja – stvaranja privlačnog i zanimljivog mjesta za život“, naglasio je načelnik.

Župan Međimurske županije Matija Posavec iskoristio je prigodu za razgovor s vodstvom Općine Vratišinec te Mjesnog odbora Gornjega Kraljevca o razvojnim planovima, a žiteljima poručio da podrška Županije neće izostati. „Gornji Kraljevec je mjesto koje se može ponositi ne samo svojim uređenjem, već i brigom i međusobnom solidarnošću stanovnika. Ono što je sigurno, srce vašeg mjesta, je područna škola, koja možda nije velika po broju učenika – ali, ima iznimnu dušu. U njoj se ne uči samo formalno gradivo, već i životne lekcije – što je od iznimnog značaja za formiranje budućnosti koju će jednom ponijeti upravo generacije koje stasaju u toj školi“, rekao je župan Posavec te zahvalio svim članovima udruga na očuvanju naše bogate tradicije te čestitao Kulturno-umjetničkoj udruzi Društvo žena Gornji Kraljevec koje ove godine obilježavaju 35 godina aktivnog rada, a mještanima Gornjega Kraljevca njihov dan.

Fotografije: Samuel Šarić

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content