Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prelog proslavio svoj dan obasjan snažnim razvojnim uzletom uz podršku Međimurske županije

Datum objave: 8. prosinca 2023.

U sjećanje na spomen prvog pisanog traga o Prelogu, u povelji bana Rolanda od Ratolda iz 1264. godine, građani i građanke Preloga te gosti i uzvanici, okupili su se o blagdanu svetog Nikole u preloškom Domu kulture na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća povodom Dana grada Preloga.

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek poželio je uzvanicima dobrodošlicu te izrazio veliko zadovoljstvo razvojem Preloga, istaknuvši da je Prelog danas urbana sredini u kojoj se podjednaka pozornost pridaje svakom naselju u sastavu grada: „Ova je godina bili posebno zahtjevna jer je u njoj završena aglomeracija Donja Dubrava u kojom je obuhvaćeno i pet naselja grada Preloga. Danas smo otvorili novo dječje igralište, uređenom po najvišim standardima, sretni što za igralištem ima potrebe i što su nam vrtići puni. Prelog također godinama bilježi izniman gospodarski rast, što nas čini ponosnima“, istaknuo je gradonačelnik Kolarek, dok je predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki naglasio da je donesen proračun za 2024. godinu, u iznosu od 9.700.000 eura, kao temeljni razvojni dokument, te zahvalio svim vijećnicima na suradnji. Istaknuo je i najvažnije aktualne projekte, među kojima i početak izgradnje sjeverne obilaznice grada te početak izgradnje optičke mreže u svim naseljima.

Građane Preloga pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec, a Nikolama i Nikolinama čestitao imendan, istaknuvši da je razvoj Preloga slika naše snažne Županije: „Sjever Hrvatske je razvojna lokomotiva, te smo gospodarski predvodnici u Hrvatskoj. Zamislite da cijela Hrvatska, poput Međimurja, više izvozi nego uvozi! Zato u tu lokomotivu treba uliti što više goriva da bi ona mogla ići još brže i možda povući i one slabije.  Međimurje je istovremeno regija koja privlači najviše sredstava iz europskih fondova po glavi stanovnika u našoj zemlji. Prelog je dokaz ravnomjernog razvoja cijeloga kraja te jednake pažnje koju Međimurska županija posvećuje svojim trima gradovima, svim općinama - kojih je 22, uz više od 130 naselja. Podrška Međimurske županije neće izostati ni u novim razvojnim pothvatima grada Preloga“, rekao je župan Posavec, uz naglasak da će u sklopu ulaganja u obrazovanje biti obnovljena i dograđena Srednja, ali i Osnovna škola u Prelogu te izgrađen logističko-distributivni centar za voće i povrće upravo u Prelogu: „Što se tiče Srednje škole Prelog, županija je pripremila dokumentaciju za ovaj projekt vrijedan oko 10 milijuna eura, i čekamo otvaranje natječaja. Cilj je i pretvoriti ovu školu u centar izvrsnosti za ugostiteljstvo i turizam. Što se tiče Osnovne škole Prelog, Županija je prije godinu dana pripremila projektnu dokumentaciju za dogradnju škole i obnovu sportske dvorane i također čekamo zeleno svjetlo“, dodao je župan Matija Posavec, podsjetivši i na ulaganja u kulturu Preloga, pomaganjem Muzeju Croata insulanus i Domu kulture, postavljanje fotonaponske elektrane na Dječjem vrtiću Fijolica te velikog zajedničkog projekta Grada i Županije - izgradnje školske sportske dvorane u Draškovcu.

Građanima i gradskom rukovodstvu te vijećnicima dan njihova grada čestitali su i premijer Andrej Plenković te ministri Oleg Butković i Davor Filipović.

Poštujem vaš poduzetnički i borbeni mentalitet i duh i način na koji brinete za svoju zajednicu. Ne samo da ste ostvarili izniman postotak zaposlenosti u vašem gradu, nego ljudi iz drugih sredina dolaze raditi k vama. S brojnim tvrtkama koje su Prelog izabrale za sjedište, pridonosite s nešto više od 2,5 posto ukupnom izvozu RH. To je veliki uspjeh i razlog za zadovoljstvo“, rekao je između ostalog premijer Plenković.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, te načelnik Donje Dubrave Marijan Varga, a svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini,  župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnici međimurskih općina, direktori javnih institucija te brojni drugi uzvanici.

Najsvečaniji dio proslave bila je dodjela javnih priznanja Grada Preloga zaslužnim pojedincima i udrugama. Gradski čelnici Plaketu grada Preloga dodijeli su Diademi Croatia d.o.o. iz Preloga za tridesetu godišnjicu uspješnog djelovanja, zatim  Sportsko-rekreacijskom centru DG Sport & Hotelu Panorama iz Preloga za postignuća u razvoju turizma grada, – Marku Štefičaru iz Preloga, uspješnom mladom gospodarstveniku, Zvonku Židovu iz Cirkovljana za dugogodišnje uspješno vođenje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, potom doktoru Zrinku Karloviću iz Zagreba, liječniku obiteljske medicine koji je više od 30 godina radio u preloškoj ambulanti Doma zdravlja Čakovec i koji je nedavno otišao u mirovinu.

Grb grada Preloga primili su: Ivica Beti iz Preloga, novinar i urednik brojnih izdanja o Prelogu, Damir Dominić iz  Oporovca, predani sportski, društveni djelatnik, te uspješan gospodarstvenik, i Dražen Novak iz Preloga, jedan od utemeljitelja Nautičkog kluba Labud, uspješan obrtnik i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, koji je zahvalio u ime nagrađenih.

Fotografije: Studio Vipro

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content