Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projekt Centar znanja Međimurske županije odabran za NEB pilot projekt Europske komisije

Datum objave: 20. listopada 2023.

Projekt daljnjeg razvoja Centra znanja Međimurske županije odabran je kao jedan od deset pilot projekata za tehničku pomoć Europske komisije, Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO), kojeg je prijavila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

Ovaj prestižni odabir omogućava Međimurskoj županiji i njenim institucijama i poduzećima suradnju sa stručnjacima koji će davati konkretne smjernice kako bi pilot projekti bili usklađeni s principima i vrijednostima NEB-a (Novi europski Bauhaus) te time imali veće mogućnosti financiranja iz EU fondova. Naime, Novi europski Bauhaus kao interdisciplinarni i kreativni pokret želi spojiti znanost, tehnologiju i inženjerstvo s kulturom i umjetnošću te nastoji motivirati sve građane Europe da zajedno zamisle i sudjeluju u stvaranju budućnosti u kojoj će održivost biti ostvarena sa stilom, u kojoj postoje rješenja za probleme i izazove svakodnevnice.

Tijekom rada na pilot projektima stručnjaci će analizirati i ocjenjivati u kojoj mjeri se pilot projekti uklapaju u temeljne vrijednosti NEB-a, a to su održivost, uključivost i estetika. Također će se voditi računa o NEB-ovim radnim načelima participativnog dizajna, transdisciplinarnog pristupa i angažmana na više razina. Ova suradnja omogućit će Međimurskoj županiji identifikaciju i prevladavanje potencijalnih prepreka kako bi se osiguralo da se Centar znanja Međimurske županije razvija u skladu s najvišim standardima Novog europskog Bauhausa.

Ova savjetodavna podrška stiže u pravom trenutku kada se započinje s projektiranjem novih investicija na prostoru bivše vojarne i vojnog poligona: uspostava Centra znanosti Međimurske županije, izgradnja centralnog parka radnog naziva „Zelena oaza Čakovec“ te proširenje infrastrukture za podršku poslovanju kroz obnovu četiri preostala vojna objekta (skladišta).

Izvor: Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content