Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uz nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 22. rujna 2023.

Nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 1999. godine.  Tada je Mato Oraškić svoje nezadovoljstvo nakupljeno tijekom postupka razvoda braka, pretvorio u mržnju te vatrenim oružjem u sudnici ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, a datum počinjenja suludog čina - koji je ostavio trajne posljedice na nekoliko obitelji – pretvoren je u simbol borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj.

Crne brojke i u našoj zemlji svjedoče da zajednica ima još mnogo posla kada je riječ o nasilju, osobito onim nad ženama, koje se najčešće događa skriveno iz vrata vlastitog doma. Upravo u tim situacijama povećava se broj žrtava, među kojima se nerijetko i djeca. Stručnjaci upozoravaju da djeca u procesu poistovjećivanja s majkom ili ocem određuju svoje ponašanje prema vršnjacima i drugim ljudima i u odrasloj dobi, te paradigmu nasilja prenose u budućnost.

Na području Međimurske županije djeluje Dom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća koja žrtvama obiteljskog nasilja, odraslim osobama i djeci osigurava smještaj, psihološko savjetovanje i emocionalnu podršku te zdravstvenu i pravnu pomoć. Tijekom 13 godina djelovanja u Sigurnoj kući pružena je podrška za 400-tinjak osoba, mahom majki i djece. U našoj zajednici ima još adresa – od Zavoda za socijalnu skrb do zdravstvenih ustanova – gdje osobe izložene nasilju mogu potražiti stručnu podršku, a Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama upravo se obilježava s ciljem senzibilizacije društva na ovaj problem s težnjom da ga se svede na najmanju moguću mjeru.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content