Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Datum objave: 5. kolovoza 2023.

Poštovane Međimurke i Međimurci,

ovogodišnjim Danom pobjede i domovinske zahvalnosti te Danom hrvatskih branitelja obilježavamo 28. godišnjicu oslobađanja okupiranih dijelova Republike Hrvatske u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“. Datum 5. kolovoza uvijek će biti podsjetnik na 84 sata tijekom kojih su hrvatski branitelji oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara našega teritorija te podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi ispisali nove, pobjedonosne stranice naše povijesti. Operacija Oluja ostat će upamćena kao simbol zajedništva i pobjede, simbol vrijednosti zbog kojih s ponosom čuvamo uspomenu na poginule branitelje te njegujemo poštovanje prema svakom branitelju među nama i članovima njihovih obitelji.

S neizmjernim pijetetom i poštovanjem i o ovoj prigodi prisjećamo se svakog od 78 poginulih branitelja iz Međimurja koji su život položili na oltar domovine, za mir i sklad u kojem danas živimo. Mi, u Međimurju, uistinu imamo razloga za zahvalnost jer na tim temeljima, podizanim u teškim uvjetima ratnog vihora, danas gradimo zajednicu koja je primjer u Hrvatskoj. U čast svakom našem branitelju.

Na svim ljestvicama uspješnosti Međimurska županija je na vodećem mjestu. Godine mira koje su nam hrvatski branitelji osigurali iskoristili smo na najbolji mogući način – gradeći siguran dom novim naraštajima. Prošlosti se obraćamo s poštovanjem zagledani u budućnost.

Snaga i vjera koje su nosile branitelje i koje su krasile razvijenu hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi, danas su nam inspiracija. Prenesimo ponosno mladima da su tu pobjedonosnu zastavu podigla i dvojica Međimuraca - Eduard Baltić i Florijan Novak, branitelji iz našega kraja, upisani u povijest i po tom simboličnom činu podizanja stijega koji je značio slobodu i kraj mračnog doba rata.
Takvom energijom želimo kročiti u nove projekte, takvim žarom želimo stvarati zajednicu kojom vlada ravnopravnost, solidarnost i humanost. Snaga razvojnog zamaha Međimurske županije širi se do svakog našeg čovjeka te je danas usredotočena na stvaranje uvjeta koji će Međimurce u inozemstvu vratiti rodnoj grudi.

Drage građanke i građani Međimurske županije, čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Župan

Matija Posavec, mag. ing.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content