Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Godinu dana od potpisivanja Razvojnog sporazuma Sjever, premijer Plenković, pet ministara, pet župana i dvanaest saborskih zastupnika razgovarali o rezultatima, a dodijeljeno je i 56 Ugovora o financiranju  

Datum objave: 27. prosinca 2022.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s nekoliko je ministara u utorak boravio u Međimurskoj županiji, koja je bila domaćin županima i saborskim zastupnicima iz pet sjeverno hrvatskih županija kako bi se godinu dana od potpisivanja Razvojnog sporazuma „Sjever“ sumirali rezultati i uručile Odluke o financiranju strateških projekata koji će se izvoditi na području Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Predsjednik Vlade Plenković najprije je  u Maloj vijećnici Međimurske županije održao radni sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom i gradonačelnicom grada Čakovca Ljerkom Cividini. Na radnom sastanku župan Posavec i gradonačelnica Cividini otvorili su niz tema te još jednom iznijeli mišljenje i stav oko reforme zdravstvenog sustava u dijelu preuzimanja upravljačkih prava nad zdravstvenim ustanovama tražeći da se uzmu u obzir brojke i nedavno zauzet stav Županijske skupštine kao najvišeg predstavničkog tijela. Bilo je riječi o statusu naših državljana koji rade u Austriji i Sloveniji vezanom uz dvostruko oporezivanje, o radnim pravima bivših zaposlenika velikih gospodarskih subjekata koje su završile u stečaju, potrebi gradnje Domova za starije i nemoćne osobe, te poboljšanjem stanja sigurnosti boljom organizacijom policijskih službenika nakon ulaska Hrvatske u Schengenski prostor.

Prije godinu dana u Varaždinskoj županiji potpisan je Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku što je rezultiralo današnjim dodjeljivanjem Ugovora za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, Ugovora iz projekta “Zaželi” te Ugovora za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju.

Razvojne sporazume za sjever Hrvatske, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, uručili su ministrica regionalnog razvoja i fondove Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uoči dodjele ugovora na temu Sporazuma, u Razvojno edukacijskom centru – Metalska jezgra Čakovec, prvoj znanstveno-istraživačkoj ustanovi na području sjeverozapadne Hrvatske održan je sastanak sa županima pet sjeverozapadnih hrvatskih županija- Matijom Posavcem, Anđelkom Stričakom, Željkom Kolarom,  Darkom Korenom i Markom Marušićem, ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, ministrom rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićom, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem te saborskim zastupnicima s područja tih županija.

Međimurskoj županiji i njenim ustanovama tako su uručene Odluke o financiranju 90% troškova projektne dokumentacije za pet kapitalnih projekata, a vrijednost financiranja je 8.043.290 kn. Preostalih 10% sufinancirat će Međimurska županija, a nakon izrade projektne dokumentacije krenut će se u izgradnju novog bolničkog paviljona medicinsko-biokemijskog, patološko-citološkog te transfuziološkog laboratorija, te obnovu dotrajale zgrade u krugu Županijske bolnice Čakovec koja će se pretvoriti u Centar za palijativnu skrb. Pripremit će se projektna dokumentacija za izgradnju nove Osnovne škole u Nedelišću, obnoviti preostali bivši vojni objekti u Centru znanja za potrebe gospodarstva i znanstvene izvrsnosti, a taj dio grada Čakovca dobit će i novi suvremeni gradski park naziva „Zelena oaza Čakovca“.

Ugovori iz projekta “Zaželi” uručeni su Udruzi slijepih Međimurske županije te Centru za pomoć u kući Međimurske županije, te će njima poticati zapošljavanja teško zapošljivih osoba,  dok su Ugovori za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju uručeni Voćnjaku Čehovec, OPG-u Marko Šarčević i OPG-u Tomica Janković.

Župan Posavec istaknuo je kako očekuje da se tijekom siječnja potpiše i Ugovor o početku provedbe javnog natječaja za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanja obzirom na to da su sredstva za prvu fazu osigurana u državnom proračunu, a dio i u proračunima grada Čakovca i Međimurske županije, te je apelirao na ubrzanje ulaganja u cestovnu infrastrukturu jer ulaganje u infrastrukturu cesta, u nadležnosti Hrvatskih cesta, ne prati dinamična gospodarska aktivnost, osobito intenzitet prometa na cesti koja spaja Čakovec i Varaždin kao središta dviju županija, uz potrebu i za ostalim investicijama u cestovnu i željezničku infrastrukturu.   

„Ono što mi je posebno drago jest da smo imali prigodu uručiti ovdje 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna, od kojih se mnogi odnose na pripremu projektne dokumentacije za provedbu projekata u okviru projekta Sjever vrijednog 15 milijardi kuna. Potom projekte, njih čak 17, iz resora socijalne skrbi kroz projekt „Zaželi“, te Ugovori kojima se daje doprinos razvoju hrvatske poljoprivrede na sjeveru Hrvatske,“ rekao je premijer Plenković te dodao kako se nada da će se kroz ovakav dijalog sa županima nastaviti izgrađivati višerazinsko upravljanje i ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content