Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana promocija monografije „Nematerijalna baština Međimurja“ i kalendara Muzeja Međimurja Čakovec

Datum objave: 5. prosinca 2022.

Potaknuti prošlogodišnjim velikim interesom za kalendarom koji kroz svoje listove predstavlja bogatu nematerijalnu baštinu Međimurja, i ove godine Muzej Međimurja Čakovec odlučio je predstaviti zidni kalendar za 2023. godinu.

Promocija je održana u prekrasnom božićnom ambijentu i atmosferi multimedijalne dvorane, novootvorenoj Muzeja nematerijalne baštine – „Riznica Međimurja“, gdje je osim predstavljanja kalendara za 2023. godinu, bila održana promocija monografije „Nematerijalna baština Međimurja“, autorice Janje Kovač, više kustosice i voditeljice Etnografskog odjela.

Monografija predstavlja višegodišnji istraživački rad na razotkrivanju zakulisnih kutaka naše bogate nematerijalne baštine, pa se tako u ovoj vrijednoj knjizi može puno saznati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, o vađenju zlata, o umijeću izrade cekera i uporabnih predmeta od komušine koje je od ove godine upisano na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, o našoj popevki koja se od 2018. godine nalazi na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine, te drugom blagu Međimurja.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja tradicijske kulture „U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi, kazao je Grula.

Knjiga prati i opširnije opisuje tematiku stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, koji je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasio najboljim stalnim postavom, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan te pohvalila rad neumorne istraživačice međimurske etno baštine Janje Kovač čini je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature“ i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja.“

Svoje dojmove i impresije prilikom stvaranja ove doista impresivne monografije iznijela je njezina autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala te im zahvalila na doprinosu u stvaranju ove vrijedne monografije.

„Međimurje je poznato po svom bogatstvu nematerijalne kulturne baštine, a osim popevki, ponosimo se našim starim običajima, usmenim predajama, vjerovanjima i narodnim mudrostima. Blaga su to koja uz kulturna i materijalna dobra nastojimo očuvati od zaborava i njihov značaj prenijeti na mlađe generacije, a koja je prepoznao i UNESCO koji je tri kulturna dobra s područja Međimurja upisao na svoju Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Važnu ulogu u očuvanju naše baštine imaju stotine kulturnih amatera, brojne kulturno-umjetničke udruge i društva, pojedinci i ustanove, među kojima važno i neizostavno mjesto zauzima Muzej Međimurja Čakovec, stoga mi je drago što još jedna vrijedna monografija izlazi iz njihove biblioteke te nas vodi na zanimljivo putovanje i upoznavanje s međimurskim običajima i nematerijalnom kulturnom baštinom“, napisao je župan Međimurske županije Matija Posavec u predgovoru ove monografije vrijedne za čitavo Međimurje.

Knjiga „Nematerijalna baština Međimurja“ izlazi u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec, a na 124 stranica donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina.

Predstavljanju monografije nazočili su brojni zaljubljenici i štovatelji kulturne baštine Međimurja, dok je u glazbenom dijelu nastupila Lea Šprajc s prekrasnim izvedbama međimurskih tradicionalnih pjesama.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content