Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom Svjetskog dana dijabetesa danas je u zgradi Scheier održana promocija knjige „Međimurski slatkiš“

Datum objave: 14. studenoga 2022.

Danas se obilježava Svjetski dan dijabetesa, bolesti suvremenog čovjeka, kojeg liječnici zovu tihim ubojicom jer se bolest godinama može razvijati bez simptoma. Zato je prvo oružje u borbi protiv šećerne bolesti prevencija. „Međimurski slatkiši“, udruga koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje, danas je održala promociju knjige „Međimurski slatkiš“ autora Josipa Petrlića Pjera koja priča priču o djevojčici oboljeloj od dijabetesa i svakodnevnim situacijama s kojima se susreću oboljeli i njihovi roditelji.

Promociji knjige nazočili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je čestitao udruzi na 6 uspješnih godina rada tijekom kojih sudjeluju na brojnim aktivnostima i akcijama diljem Međimurja. „Udruga „Međimurski slatkiši“ jedina je Udruga za djecu s dijabetesom na području Međimurske županije koja brine o djeci i njihovim roditelja s ciljem poboljšanja kvalitete života oboljelog djeteta te poticanje na edukaciju cijele obitelji. Hvala vam što zajedničkim radom i trudom pomažete vašim članovima,“ rekao je župan Posavec.

Tajnica Udruge Suzana Mutvar zahvalila je Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na financijskoj pomoći prilikom izdavanja knjige te istaknula kako djeca sa šećernom bolesti balansiraju i obavljaju svakodnevne aktivnosti 24 sata na dan 365 dana u godini, što nije nimalo lako. „U Udruzi imamo 26 djece s dijabetesom, a kako brinemo o cijeloj obitelji imamo 90-tak članova. Zajedničkim radom i trudom pomažemo našim članovima.“

Udruga brojnim aktivnostima i savjetima i prevenciji dijabetesa nastoji podići svijest građana o šećernoj bolesti te olakšati oboljelima, posebice djeci. „Međimurski slatkiši“ kroz  javnozdravstvene akcije koje provode 3-4 puta godišnje ističu važnost prevencije kroz redovito mjerenje šećera i edukacije kojima nastoje doprijeti do sugrađana i skrenuti im pozornost na važnost dobre kontrole bolesti.

Međimurska županija je u suradnji s Udrugom dijabetičara Nedelišća, u ovoj godini kada ponosno nosimo titulu Europske regije sporta -  pokrenula projekt vrijedan pola milijuna kuna nazvan „Zdrovje prije sega“ u cilju unaprjeđenja zdravlja naših ljudi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content