Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurske operativne snage pokazale dobru opremljenost i organiziranost povodom Međunarodnog dana civilne zaštite

Datum objave: 1. ožujka 2022.

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava 1. ožujka, međimurske operativne snage sustava civilne zaštite - Javna vatrogasna postrojba Čakovec, Policijska uprava međimurska, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, Hrvatska gorska služba – Stanica Čakovec i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec te Služba za civilnu zaštitu Čakovec, prikazale su dio opreme kojom se koriste prilikom nastanka izvanrednih događaja, tj. u zaštiti i spašavanju stanovništva te materijalnih i kulturnih dobara od (velikih) nesreća i katastrofa.

Građani su imali  priliku razgledati zaštitnu opremu u Čakovcu te se i sami uvjeriti u dobru opremljenost i organiziranost operativnih snaga na području Međimurske županije. Operativne snage vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskog Crvenog križa su temeljne operativne snage u sustavu civilne zaštite. To su snage koje posjeduju spremnost za žurno i kvalitetno operativno djelovanje u provođenju mjera i aktivnosti sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Za djelovanje u velikim nesrećama i katastrofama, a što su pokazale posljednje dvije godine, izuzetno su operativno važni kapaciteti javnog zdravstva (sustav zdravstva Međimurske županije: sa Zavodom za hitnu medicinu MŽ, Zavodom za javno zdravstvo MŽ, Županijskom bolnicom Čakovec te Domom zdravlja Čakovec) te snage Policijske uprave međimurske i po potrebi oružane snage koje se u provođenje mjera i aktivnosti civilne zaštite uključuju prema odredbama posebnih propisa.

Dosadašnja suradnja svih sudionika sustava civilne zaštite na području Međimurske županije iznimno je dobra, ali je i dalje treba održavati i unapređivati međusobnom razmjenom iskustava, znanja, podataka i vještina kako bi se još više podigla razina sigurnosti stanovništva Međimurske županije.“, istaknuo je voditelj Službe civilne zaštite Čakovec Ladislav Söke.

Obilježavanju su nazočili zamjenik župana Međimurske županije i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, a osim mnogih građana, zaštitnu opremu i vozila naših operativnih snaga razgledali su i mališani, polaznici vrtićkih skupina koje je oduševilo viđeno.

Naše snage civilne zaštite vrlo su dobro osposobljene, opremljene i visoko motivirane kako bi uspješno odgovorile svim zadaćama, zaključio je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec čestitavši Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH pripadnicima svih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Kako bi se kvaliteta međimurskih operativnih snaga podigla na još veću razinu, u tijeku su radovi na izgradnji nove zgrade HGSS stanice Čakovec. Vrijednost cijele investicije iznosi 3,5 milijuna kuna, a izgradnja centra financira se sredstvima HGSS-a i sredstvima Međimurske županije. Međimurska županija donirala je zemljište i dozvole za korištenje prostora bez naknade te riješila svu komunalnu infrastrukturu. Objekt nove stanice HGSS Čakovec bit će veličine 360 m², a služit će kao obučni centar za timove za spašavanje u kojem će HGSS timovi iz Hrvatske i okolnih država prolaziti programe i edukacije poput potraga u ruševinama, vođenja akcija spašavanja, vještinama snalaženja na divljim vodama i mnoge druge.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content