Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za srijedu, 09. veljače 2022.

Datum objave: 9. veljače 2022.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 842 uzorka, od čega je evidentirano 529 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 u Međimurskoj županiji, što je 62,8% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, a brzim antigenskim testovima SARS-CoV-2 dokazan je 1 pozitivan nalaz.

Unatoč primjetnom laganom padu novooboljelih, još uvijek bilježimo izrazito velike brojeve, stoga je Stožer civilne zaštite Međimurske županije na konferenciji za medije pozivao na daljnje pridržavanje mjera i na cijepljenje koje je najdjelotvorniji način zaštite od bolesti. 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 2 318, a 14-dnevna iznosi 5 432 pozitivnih na 100 000 stanovnika. Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović kazala je da tjedno šalju stotinjak uzoraka na sekvenciranje te da je u 97% uzoraka uzetih sredinom siječnja sekvenciran omikron.

U protekla 24 sata oporavila se 371 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3 449. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 111 250 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 68 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 13 pacijenata, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Nema preminulih osoba. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović istaknuo je da se u bolnici sve više smanjuju liste čekanja, povećava broj operacija te je odrađen velik broj zahvata koji je bio na čekanju.

Primarna zdravstvena zaštita i ambulante bilježe veći broj oboljelih zdravstvenih djelatnika, no ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić naglasio je da je sustav posložen te da zdravstveni djelatnici uskaču i pokrivaju jedni druge: „Svima nam je potrebno mnogo strpljenja i razumijevanja jer vjerujem da su i građani, kao i zdravstveni sustav, iscrpljeni ovom situacijom.“

S obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja kontaktne nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo razradilo model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama kroz provođenje samotestiranja učenika. Provođenjem mjere samotestiranja ukinut će se obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo po modelu A.

Samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima provodit će se kod kuće, a roditelji/skrbnici prijavit će rezultate testiranja odgojno-obrazovnoj ustanovi, pojasnila je pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Nives Kolarić Strah. Za provedbu ove mjere potrebno je organizirati distribuciju testova, a Stožer civilne zaštite Međimurske županije svim školama će do petka dostaviti potrebnu količinu testova. Distribuirat će se 25 848 brzih antigenskih testova za učenike svih naših osnovnih i srednjih škola.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec pozvao je građane da se odazovu na cijepljenje koje je organizirano svakog radnog dana. Broj oboljelih, hospitaliziranih i umrlih od SARS-CoV-2 pokazuje da su to u većem postotku oni građani koji nisu cijepljeni, stoga je iznimno važno da se građani cijepe kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svoji bližnjih.

Građani se u Međimurju mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content