Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

9. siječnja 1919. – Velika narodna skupština donijela rezoluciju o odcjepljenju Međimurja od mađarske države

Datum objave: 9. siječnja 2022.

Na današnji je dan godine 1919. u Čakovcu, na Franjevačkome trgu, održana Velika narodna skupština koja je jednoglasno donijela Rezoluciju o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Ona je glasila: U Hrvatskom je narodu u Međimurju od uvijek živjela želja da se politički sjedini sa svojim suplemenicima iste krvi i jezika. Imperijalizam mađarske države, koji je nasilnom mađarizacijom htio od raznih naroda bivše države Ugarske stvoriti jedinstveni i jednojezični mađarski narod,- kao što nije uspio kod ostalih nemađarskih naroda, - tako nije uspio niti kod međimurskih Hrvata. Uzprkos najvećeg nasilja i najžešće mađarizacije ipak je hrvatski narod u Međimurju uščuvao svoj jezik i živu želju za oslobođenje izpod tuđinskog jarma. Kad je pobiedila ideja velikog predsjednika sjeverno-američkih država Wilsona o samoodređenju naroda, osjetili su i međimurski Hrvati da i oni imaju pravo na slobodu i život. Mađarske su vlasti htjele još jednim posljednjim udarcem u klici uništiti ovu težnju naroda za slobodom, te su mnogi sinovi našega naroda morali tu težnju platiti vlastitom krvlju. Ipak je nadošao čas oslobođenja po slavnoj vojsci sinova naše krvi i jezika. Zato danas Hrvati iz cieloga Međimurja, - sakupljeni na javnoj obćoj skupštini, održanoj 9. siječnja 1919. u glavnom mjestu Čakovcu, - pred cielim svietom otvoreno, odlučno, jednodušno i samosvjesno izjavljuju: Za uviek se odcjepljujemo od mađarske države, kojoj smo do sada pripadali samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje.

Ovom događaju prethodilo je vojno oslobađanje Međimurja u akcijama kroz studeni i prosinac 1918., a sama je Rezolucija i simbolični završetak procesa buđenja hrvatske nacionalne svijesti na tom prostoru. Otac Kapistran Geci otvorio je skupštinu te je nakon govora Ivana Novaka, Vinka Žganca, Stanka Štefoka, Franje Glogovca i Stjepana Vidušića na skupštini jednoglasno donesena REZOLUCIJA O ODCJEPLJENJU MEĐIMURJA OD MAĐARSKE DRŽAVE. Dan donošenja Rezolucije Hrvatski sabor je 2005. godine proglasio spomendanom u Republici Hrvatskoj po nazivom Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom.

Fotografija: dokumentacija Muzeja Međimurja Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content