Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 16. prosinca 2021. - U Međimurju barem jednom dozom cijepljeno gotovo 70% građana starijih od 18 godina, u subotu cijepljenje građana u Murskom Središću

Datum objave: 16. prosinca 2021.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 266 uzoraka, od čega je evidentirano 84 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 31,7% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok je na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus dijagnosticiran kod 1 osobe.
Na epidemiološku situaciju u Međimurskoj županiji na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite osvrnula se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ dr. Marina Payerl-Pal: „Unatoč padu broja oboljelih, još uvijek ne možemo biti zadovoljni situacijom. Primjetan je pad broja testiranih i udjela pozitivnih, pa 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 482 pozitivnih na 100 000 stanovnika. 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 1199 pozitivnih na 100 000 stanovnika.“
U protekla 24 sata oporavilo se 87 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 652. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 90 259 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Rečenica koju smo često slušali tijekom pandemije, a koja se zaista može primijeniti na naredno razdoblje je da su iduća dva tjedna ključna. Imamo pad oboljelih kojem se izuzetno veselimo, no pred nama su blagdani, obiteljska i javna okupljanja u većem broju, stoga pozivamo građane da i dalje budu odgovorni, da se pridržavaju mjera jer je i u Hrvatsku stigao novi soj, omikron, koji se izuzetno brzi širi.“, poručila je voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a Međimurske županije dr. Višnja Smilović.
U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 114 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 osoba, otpuštene su 2 osobe, 7 pacijenta je na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović istaknuo je da je situacija u bolnici pod kontrolom te trenutno imaju dovoljno osoblja i uređaja potrebnih za liječenje oboljelih od SARS-CoV-2 virusa.
 
Ravnateljica Payerl-Pal naglasila je važnost cijepljenja koje je jedina učinkovita mjera protiv SARS-CoV-2 virusa. U Međimurskoj županiji barem jednom dozom cijepljeno je 69,1% stanovništva starijeg od 18 godina, a potpuno je cijepljeno 63,2% stanovništva starijeg od 18 godina, po čemu smo među pet hrvatskih županija s najvećim brojem procijepljenog stanovništva. Procijepljen je i velik broj djece u odnosu na druge županije te se pozivaju roditelji da se jave pedijatrima ili liječnicima obiteljske medicine ako postoji interes za cijepljenje, s obzirom na to da je u Hrvatsku stiglo cjepivo za djecu od 5 do 11 godina.
Raspored cijepljenja i testiranja tijekom blagdana
Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.
 
U subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u školskoj sportskoj dvorani u Murskom Središću od 9:00 do 13:30 sati.
 
Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.
 
Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić napomenuo je da se tijekom nadolazećih blagdana cijepljenje i testiranje i dalje odvija, ali po prilagođenim terminima. U petak, 24. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi samo u jutarnjem terminu od 08:30 do 11:30 u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, bez najave, a cijepit će se svim dostupnim cjepivima. Također, u petak, 31. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi samo u jutarnjem terminu od 08:30 do 11:30 u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, bez najave, a cijepit će se sa svim dostupnim cjepivima.
 
Testiranja će se na blagdane provoditi u sljedećim terminima na parkiralištu iza Županijske bolnice Čakovec: u petak, 24. prosinca 2021.,  u nedjelju, 26. prosinca 2021. i u nedjelju, 2. prosinca 2022. godine od 7:30 do 8:15 sati. U subotu, 25. prosinca, u subotu, 1. siječnja 2022. i u četvrtak, 6. siječnja 2022. PCR testiranja se NE RADE.
 
Testiranja brzim antigenskim testovima neće se obavljati u subotu, 25. prosinca 2021. godine, u subotu, 1. siječnja 2022. i 6. siječnja 2022., a iznimno u petak, 24. prosinca 2021. godine testiranje brzim antigenskim testovima će se obavljati od 10:00 do 12:00 sati.
 
Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec zahvalio je stručnim službama na dobroj sinergiji i iznimnom trudu koji ulažu kako bi zaštitili zdravlje građana Međimurja. Pozvao je građane, da u cilju što mirnijih i ugodnijih blagdana, poštuju propisane mjere i odluke te misle na svoje zdravlje i zdravlje svojim najbližih.

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content