Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zahvaljujući zajedničkim naporima, u 2022. kreće izgradnja novog Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec!

Datum objave: 8. prosinca 2021.

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina je obrazovna ustanova u Međimurju koja skrbi o djeci s teškoćama. Također, jedina je škola u zemlji koja još uvijek djeluje u prostorima izgrađenim prije pola stoljeća, premalim i potpuno neprimjerenim današnjim pedagoškim standardima. To će se napokon promijeniti jer se s izgradnjom nove zgrade kreće u 2022. godini zahvaljujući suradnji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Međimurske županije, Grada Čakovca, a završni obol u konačnoj realizaciji projekta dala je saborska zastupnica Boška Ban Vlahek čiji je amandman na Državni proračun RH za financiranjem projekta prihvaćen.
Unazad 15-ak godina razgovara se o različitim opcijama kako realizirati projekt nove zgrade, kako napraviti prostore primjerene potrebama naših polaznika, primjerene suvremenim potrebama i mogućnostima koje nove tehnologije te metode učenja i rada od struke iziskuju. Prostor u kojem smo trenutno je apsolutno nefunkcionalan i neadekvatan u svakom pogledu, stoga od srca hvala Boški Ban Vlahek na podnesenom amandmanu kojim smo zapečatili potrebna sredstva za 2022. godinu.“, poručila je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Grada Čakovca.
Zastupnica Boška Ban Vlahek podnijela je amandman kojim bi se u Prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu, osigurao proračunski iznos na kapitalnoj investiciji izgradnje Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Vlada RH prihvatila je amandman te je za projekt osigurano ukupno 7,9 milijuna kuna.
Škola je kapaciteta do 70 učenika, trenutno ih broji 175, pa vjerujem da će to biti velika pomoć za djecu i roditelje te djelatnike. Drago mi je što je Vlada prepoznala i prihvatila moj amandman i toplo mi je pri srcu što su jednako tako vladajući prepoznali da župan Posavec, gradonačelnica, ravnateljica i ja osobno zajedničkim snagama radimo na istom cilju – da djeca s poteškoćama postanu djeca mogućnosti. Čeka nas neko ljepše vrijeme i doba, čekaju nas naredne dvije godine u kojima ćemo napraviti novu školsku zgradu i obljetnice škole koje dolaze proslaviti u novim prostorima“, naglasila je Boška Ban Vlahek, saborska zastupnica koja redovito od rujna 2020. podnosi amandmane na Državni proračun Republike Hrvatske za Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec te dodala da se nada kako će Vlada pratiti izgradnju nove školske zgrade i dati punu potporu istome.
O potrebi izgradnje novog Centra govori se već duže vrijeme, predugo. Grad je prije desetak godina osigurao prostor, završio projektnu dokumentaciju, no nije uspio zatvoriti financijsku konstrukciju te započeti s građevinskim radovima. Bilo je to tada, danas je došlo novo vrijeme. Vrijeme u kojem govorimo o realizaciji investicije teške oko 70 milijuna kuna.“, kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividni.
U novoj zgradi Centra bit će prostor za dječji vrtić te za osnovnu i srednju školu, odnosno bit će osigurani kapaciteti za pružanje sveobuhvatne skrbi za djecu s teškoćama u razvoju. Potporu projektu od samog početka dala je Međimurska županija i župan Matija Posavec.
Ono što očekuje Grad i čitavu Međimursku županiju je opremanje Centra, da zaživi kako je zamišljen. Bitno za Grad Čakovec je da se micanjem Centra iz 3. osnovne škole otvaraju dodatni prostori u školi, što će značiti nadstandard u osnovnim školama.“, zaključila je gradonačelnica Cividini.
Izvor: Grad Čakovec, Međimurska županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content