Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uz Metalsku jezgru do pametnih tvornica – održan prvi tehnološko-poslovni susret s poduzetnicima

Datum objave: 13. svibnja 2021.

Primjenom novih tehnoloških znanja te umrežavanjem poduzeća i pojedinaca, Metalska jezgra, Tehnološko-inovacijski centar i Međimurska županija nastoje poticati što jači  razvoja međimurskog gospodarstva. Stoga je, u nemogućnosti organiziranja većih događaj, pokrenut prvi tehnološko-poslovni susret pod nazivom „Uz Metalsku jezgru i partnere do pametnih tvornica“ kojem je cilj promocija izrazito aktualnog koncepta pametnih tvornica i industrije 4.0 te tehnologija kojima Metalska jezgra raspolaže, a koje mogu poduzećima pomoći u realizaciji projekata istraživanja, razvoja i inovacija.
Međimurska županije je ove godine dobila čak dva znanstveno-istraživačka centra koja se nalaze u Centru znanja Međimurske županije, Centar održivog razvoja u okviru Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i Metalsku jezgru, jedinstven razvojno-edukacijski centar za provođenje istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. „U Centar znanja Međimurske županije uloženo je gotovo 94 milijuna kuna, obnovili smo zapuštene zgrade bivše vojarne i stvorili sadržaje u kojima razvijamo županiju znanja, izvornosti i visokih tehnologija. Želimo i dalje biti primjer dobro prakse, zato snažno podupiremo razvoj poduzetništva i inovacija kroz razvoj Metalske jezgre, revitalizacijom preostalih objekata u Centru znanja, širem poduzetničke zone i otvaranjem novih znanstveno-istraživačkih centara.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom otvorenja tehnološko-poslovnog susreta kojem je nazočilo dvadesetak poduzetnika.
Centar znanja Međimurske županije i poduzetničke inkubatore predstavio je Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, dok je mogućnosti za suradnju s Metalskom jezgrom na IRI projektima uz fokus na tehnologije 3D ispisa metala predstavio Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre.  Nedeljko Štefanić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu govorio je o temi koncepta industrije 4.0 i Culis metodologije, o primjeni KAIZEN fiolozofije i Lean sustava u poduzeću Eko Međimurje osvrnuo se Dario Babić, dok su o optičkim #D mjernim metodama govorili Marko Horvat i Vedran Starčević iz tvrtke Topomatika. Za kraj, aditivne tehnologije proizvodnje polimera predstavili su Luka Naglić i Marko Zajec iz IZIT-a. Nakon prezentacija sudionici su imati prilike za međusobno umrežavanje i detaljnije upoznavanje s tehnologijama Metalske jezgre. U Metalskoj jezgri poduzetnicima se nudi mogućnost korištenja najsuvremenijih 3D skenera, 3D optičkog mjerenja, virtualnog sustava za trening zavarivanja te programa za povratno inženjerstvo, 3D modeliranje, simulaciju lijevanja i dva 3D printera, u FDM i DMLS tehnologiji. 3D printer u FMD tehnologiji jedini je printer takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj, prvi najbliži nalazi se u Milanu, a kombinacija spomenute opreme jedinstvena je u ovom dijelu Europe.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content