Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 13. svibnja 2021. - Epidemiološka situacija u Međimurju se smiruje, cijepljeno 31% građana

Datum objave: 13. svibnja 2021.

Epidemiološka situacija u Međimurju se popravlja, istaknula je dr. Diana Uvodić - Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije, dodavši da je to rezultat odgovornog ponašanja građana i procijepljenosti 31% stanovništva.  Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 54 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,7% pozitivnih od broja testiranih.
Brzim antigenskim testiranjem utvrđen je 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 1 pozitivnom slučaju osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavila se 51 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 475. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 56 489 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 80 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpušteno je 8 pacijenata, dok su 4 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, ženska osoba stara 68 godina i muška osoba stara 71 godinu, oboje s dodatnim pridruženim bolestima. „Županijska bolnica Čakovec svojim pacijentima pruža maksimalnu skrb, kako oboljelima od koronavirusa, tako i svim pacijentima koji boluju od drugih bolesti ili su im potrebne zdravstvene usluge, a djelatnici su od prošlog tjedna uključeni i u akcije cijepljenja u suterenu Bolnice.“, kazao je dr. Igor Šegović, pomoćnik ravnatelja ŽBČ-a za kvalitetu.
Od 25. veljače 2020. godine kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je u Međimurskoj županiji zabilježeno 15 354 oboljelih, dok se oporavilo 14 600 osoba. 7-dnevna i 14-dnevna incidencija su  padu, a akcije masovnog cijepljenja nastavljaju se odvijati 3 puta tjedno. Danas će se cijepiti 2112 osoba, a u subotu 2305 osoba. Uz to, svakim radnim danom odvija se cijepljenje AstraZenecom za koje nije potrebna najava, i to u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9:00 do 13:00 sati, a od 13:00 do 18:00 sati u suterenu Županijske bolnice Čakovec. Do sada je utrošeno više od 34 000 doza, a barem jednu dozu primilo je 31% građana starijih od 18 godina. „Dinamikom koju smo postavili, kroz tri tjedna doći ćemo do 50% procijepljenosti građana te na tome zahvaljujem svim volonterima,  zdravstvenim i potpornim ustanovama koje su uključene u provođenje cijepljenja.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content