Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Đuro Bel predstavio knjigu kajkavskih aforizama "Spameten zapišuvle"

Datum objave: 27. siječnja 2021.

Iz pera poznatog Čakovčana, uspješnog međimurskog poduzetnika i predsjednika Zrinske garde Čakovec, Đure Bela, krajem 2020. godine je izašla knjiga kajkavskih aforizama „Spameten zapišuvle“ koja je predstavljena u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.
Kud god idem, po stezi, poto, cesti, vulici, furt nekaj gruntam. Zakaj sam roun zebral kaj forizme, mortik zato kaj sam se navek nekam žuril, pak sam ono kaj sam videl, ono kaj mi je na pamet palo ne mel čas nadugom i naširokom pripovedati.“, autorove su riječi kojima pojašnjava zašto je odlučio napisati knjigu aforizama.
Da knjiga „Spameten zapišuvle“ zavrjeđuje veliku pozornost, naglasio je Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i jedan od recenzenata knjige, dodavši da je kritička oštrica autora kroz aforizme usmjerena prema raznim slojevima društva i temama poput morala, politike, obitelji i egzistencijalizma. Knjiga sadrži oko 500-tinjak aforizama, a dodatno ju krase nagrađivane karikature Damira Novaka na kajkavskom jeziku.
Kajkavština koju nudi Bel je neizlizana, zanimljiva, sažeta i duhovita te, kako je dobro primijetio urednik knjige Tomo Blažeka, objavljena je u pravo vrijeme, da unese malo smijeha i razbije našu svakodnevicu.
Književno stvaralaštvo, posebice na kajkavštini, kontinuirano potiče Međimurska županija koja zajedno s Ogrankom Matice hrvatske u Čakovcu surađuje na nizu projekata među kojima je i očuvanje kulturne baštine. Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je zadovoljstvo što u ovim izazovnim okolnostima postoje entuzijasti koji su vrijedni zapisivači našeg tradicionalnog blaga i kulture, pojedinci koji našu tradiciju pretaču u riječi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content