Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

Datum objave: 27. siječnja 2021.

Na današnji dan, 27. siječnja, obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkih režima u 2. svjetskom ratu. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. 
Tim su povodom župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal i članovi Židovske općine Čakovec položili bijele ruže i zapalili svijeće kod spomen-obilježja srušenoj čakovečkoj sinagogi.
S dubokim poštovanjem prisjećamo se milijuna nevinih žrtava holokausta, odajemo počast našim rođacima, prijateljima i sugrađanima čiji je život prekinut do tada nezabilježenim zločinom te ne smijemo dopustiti da se povijest zaboravi. U svijetu je ubijeno preko 6 milijuna Židova, a među njima 7 000 hrvatskih Židova i oko 700 međimurskih Židova. Židovski narod u mnogočemu je doprinio razvoju Međimurja, a njihove patnje moramo se prisjetiti s dubokim poštovanjem.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content