Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisan Sporazum o povjeravanju poslova Ureda državne uprave - Međimurska županija i dalje jedna od najracionalnijih hrvatskih županija

Datum objave: 17. prosinca 2019.

U ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine u Koprivnici je potpisan Sporazum o povjeravanju svih poslova Ureda državne uprave županijama. Sporazum su potpisali ministar uprave Ivan Malenica i župan Međimurske županije Matija Posavec, uz nazočnost župana i članova Vlade RH.
Na posljednjoj sjednici Skupštine Međimurske županije donesena je Odluka temeljem koje je potpisan Sporazum te Odluka o unutarnjem ustroju Međimurske županije. Međimurska županija će 1. siječnja 2020. preuzeti 49 djelatnika Ureda državne uprave čime će i dalje ostati jedna od županija s najmanjim brojem zaposlenika budući da je od 64 djelatnika njih čak 15, odnosno 23,43% zaposlenih, otišlo iz sustava. U nadležnosti Županije bit će i uredski prostori u Čakovcu, ispostave u Prelogu i Murskom Središću te matični uredi u Nedelišću, Maloj Subotici, Dekanovcu, Štrigovi i Kotoribi.
Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako će učiniti sve da nova reorganizacija poslova rezultira boljom, efikasnijom i kvalitetnijom uslugom za građane te digitaliziranim sustavom. „Trenutno pripremamo potpunu reorganizaciju sustava u kojoj nam je povjereno preko novih 200 poslova iz segmenata imovinskih prava građana, opće uprave, gospodarstva i društvenih djelatnosti. Nastojat ću organizirati „one stop shop“ sustav u kojem će se na jednom mjestu moći preuzeti svi dokumenti, dobiti sve potrebne informacije kako bi građanima sačuvali vrijeme i pojednostavili usluge koje su im potrebne. Na višu razinu podići ćemo sustav besplatne pravne pomoći, rada s udrugama, utvrđivanje prava vlasništva nad nekretninama te u digitaliziranim sustavom povezati sve poslove vezane uz obrazovanje, zdravstvo i opću upravu. Iako preuzimamo 49 djelatnika u reorganizaciji unutarnjeg ustroja imat ćemo svega 8 upravnih odjela i službu za unutarnju reviziju, čime želimo postići efikasnost i brzinu usluge.“ – pojasnio je župan Posavec dodavši kako će do kraja godine obići sve ispostave i predložiti rješenja za gradove i općine.
„Reforma javne uprave u pripremi je gotovo četiri godine. Cilj ove reforme je uslugu maksimalno približiti građanima, ne samo lokacijski već i administrativno te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta za građane i poduzetnike. Usklađivalo se zakonodavstvo, mijenjalo se više od 60 zakona. Obavljene su sve potrebne predradnje –  zakonske i funkcionalne, kao i materijalne, zbog čega se ne očekuju poteškoće u funkcioniranju sustava. Vjerujem da će se ovime dobiti brža, efikasnija i kvalitetnija uprava  koja je na usluzi građanima“, rekao je ministar Ivan Malenica.
Konkretno, županije će od 1. siječnja 2020. godine preuzeti poslove koje danas obavljaju Uredi državne uprave što pored djelatnika i prostora podrazumijeva i preuzimanje predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme i sredstava za rad. Potpisivanju Sporazuma nazočili su v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Ingrid Šoltić, pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine Neda Šarić te voditelj Odsjeka Goran Gotal i viša stručna suradnica Ana Varga.
Sporazumi su potpisani u okviru 7. sastanka Vlade Republike Hrvatske sa županima i predstavnicima gradova i općina na kojem se razgovaralo o temama četvrtog kruga poreznog rasterećenja, predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije te pripremi Nacionalne razvojne strategije 2030.
Župani su suglasni kako je potrebno nastaviti voditi politiku koja potiče decentralizaciju i ravnomjerni regionalni razvoj Republike Hrvatske. Za županije je osobito važno donošenje nove financijske omotnice EU, uz zalaganje za mogućnost zadržavanja sredstava za koheziju i Zajedničku poljoprivrednu politiku.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content