Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Velik dan za Prelog i Mursko Središće – otvorena dva vrtića

Datum objave: 5. prosinca 2019.

Za 300-tinjak mališana, polaznika Dječjeg vrtića Maslačak iz Murskog Središća i Dječjeg vrtića Fijolica iz Preloga, njihove roditelje i odgojitelje, srijeda, 4. prosinca 2019. godine bila  je jedan od najiščekivanijih dana.
Novoizgrađeni prostori Dječjeg vrtića Maslačak u Murskom Središću vrijedni 9,2 milijuna kuna
Na sam blagdan svete Barbare, zaštitnice rudara i grada Mursko Središće, otvoren je novoizgrađeni Dječji vrtić Maslačak. Zahvaljujući projektu vrijednom 9,2 milijuna kuna izgrađeno je 1.380 m2   u kojem je mjesto našlo 7 skupina: 2 jasličke i 5 vrtićkih od kojih je 1 skupina rezervirana za Montessori odgojni program. Ravnateljica DV Maslačak Ivana Maltarić zahvalila je Gradu Mursko Središće i gradonačelniku Draženu Srpaku što razumije potrebe najmlađih i što pokazuje istinsku brigu za djecu te je istaknula da DV Maslačak svake godine pohađa 150-ero djece predškolske dobi o kojima skrbi 22 djelatnika.
Novoizgrađeni objekt blagoslovio je župnik Marijan Horvat, himnu Republike Hrvatske izveo je Mirko Švenda Žiga, dok su mališani Dječjeg vrtića Maslačak unijeli dašak međimurske folklorne tradicije.
160 mališana Dječjeg vrtića Fijolica dobilo veći i moderniji prostor
Dječji vrtić Fijolica, nakon dogradnje i rekonstrukcije, postao je prava dječja kuća za 160 mališana. Vrtić treba biti mjesto cjelovitog razvoja, odgoja i aktivnog učenja djeteta, mjesto istraživanja i otkrivanja na kojem se stvaraju kvalitetni odnosi i suradnja. Zahvaljujući našim djelatnicima, roditeljima i Gradu Prelogu, to je i moguće.“, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica Brankica Mezga. Radovi su trajali 14 mjeseci, a gradonačelnik Grada Prelog Ljubomir Kolarek zahvalio je roditeljima i djeci na strpljenju koje se isplatilo. Realizacijom projekta vrijednog 12 milijuna kuna povećao se prostor za potrebe kvalitetnog odvijanja programa predškolskog odgoja, omogućen je veći broj skupina i djece te su uvjeti rada prilagođeni pedagoškom standardu.
Svečanost je pjesmom obogatio Filip Hozjak, a nakon blagoslova župnika Antuna Hoblaja, vrpcu su zajedničkim snagama prerezali mališani iz Dječjeg vrtića Fijolica Dominik Fleten, Korina Vrbanec, Dorian Špoljar, Lana Strahija, Jakov Benč i Ela Poredoš.
Svečanosti otvorenja dvaju vrtića, uz brojne uzvanike,  nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je istaknuo ponos što se provode brojni projekti kojima se stvaraju kvalitetni uvjeti za odgoj i obrazovanje djece: „Nakon obnove i izgradnje vrtića u Strahonincu, Maloj Subotici i Kotoribi, niz se nastavlja u Prelogu i Murskom Središću, a ono što posebno veseli su službene brojke prema kojima smo prije 5 godina imali 2 951 dijete u vrtićima u Međimurju. No danas, 5 godina kasnije, kada imamo manji broj ukupnog stanovništva, imamo 3 458 djece u našim vrtićima i 80 odgojiteljica više što je najbolji dokaz da se ulaganje u najmlađe isplati.“ Međimurska županija za sada je jedina županija koja u cijelosti financira i asistente u dječjim vrtićima te u suradnji s gradovima i općinama kroz brojne projekte jača predškolski odgoj u Međimurju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content