Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

101 godina "Goričanske republike"

Datum objave: 2. studenoga 2019.

Na današnji dan, 2. studenog 1918. godine, mještani Goričana nezadovoljni mađarskom upravom, protjerali su općinsku vlast i proglasili Goričan samostalnom republikom raskinuvši sve veze s ondašnjim državnim sustavom. Događaj poznatiji pod nazivom "Goričanska republika" obilježava 101 godinu te je tim povodom Općina Goričan pripremila prigodan program.
U samome centru Goričana upriličen je scenski prikaz "Goričanska republika", autorice Kristine Štebih i redatelja Dejana Buvača u čiju je realizaciju uključeno sedamdesetak izvođača, članova KUD-a Goričan, mjesnih udruga te glumci iz Kazališne družine Štolcer i KUU Veseli Međimurci uz glazbenu pratnju Lee Šprajc i Limene glazbe Goričan. Unatoč kiši i lošem vremenu, obilježavanju su nazočili brojni mještani, kao i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Općine Goričan Mario Moharić i župnik Josip Drvoderić.
Vrijedni članovi udruga Općine Goričan pripremili su tradicionalna međimurska jela i slastice, mjesni OPG-ovi izložili su svoje proizvode, a na štandovima se moglo naći i ručno rađenih predmeta poput glinenih posuda, drvenih igračaka i raznih unikata koji predočuju kako se nekada živjelo u Međimurju.
"Goričanska republika" događaj je koji je u kolektivnoj svijesti stanovnika Goričana ostao dobro upamćen i na koji se s pravom ponose. Premda je kratko trajala, od 2. do 14. studenog, svojim je dosezima iznimno važna za povijest i identitet ne samo Općine Goričan, već i Međimurske županije. Stoga je s razlogom prepoznat turistički potencijal ovog događaja koji s vremenom raste u turistički brend Goričana.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content