Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski branitelji na svečanom obilježavanju Dana obrane Zadra

Datum objave: 7. listopada 2019.

I ove godine pripadnici međimursko-dalmatinskog voda od gradonačelnika grada Zadra, Branka Dukić, primili su poziv na sudjelovanje u programu svečanog obilježavanja Dana obrane grada Zadra.
Svečanosti su prisustvovali pripadnici voda, Dejan Mihalković i Boris Odrčić sa svojim članovima Ogranka UDVDR-a Šenkovec, Dragutin Matoša, Damir Golubić i Stanko Božić, te načelnik Općine Šenkovec, Saša Horvat.
U petak 04. listopada, branitelji iz Ogranka UDVDR-a Šenkovec, u Zadru, naselju Bokanjac  organizirali su promociju proizvoda OPG sa područja Općine Šenkovec, voćne rakije Petković, uljare Tkalec, raznih međimurskih suhomesnatih proizvoda, a sve uz pratnju TS Žice. Domaćini, branitelji i mještani Bokanjca, prezentirali su autohtona jela Zadarskog kraja i autohtona vina.
Istog dana u večernjim satima, u Zadru u Kneževoj palači, bili su dijelom tribine o zadarskim liječnicima pod nazivom „U ratu branitelji, u miru liječnici“, pjesničko klapskoj večeri „Tebi Grade moj“ i svetoj misi za branitelje u crkvi Svetog Šime. Nakon svete mise sudjelovali su u spomen hodnji u čast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu od navedene crkve do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.
Subota,05.listopada odali smo počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu - polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred središnjim križem na Gradskom groblju Zadar, kod spomen obilježja na Ploči i kod spomen obilježja na Dračevcu, a nakon čega je održana sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu.
Po završetku svete mise, kod spomen obilježja, održana je svečana akademija. Istoj  su  prisustvovali brojni uzvanici, branitelji i ratni zapovjednici koji su obranili Zadar, među njima  i umirovljeni general Ante Gotovina, premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s brojnim ministrima te predstavnici županijske i gradske vlasti.
Nazočnima su se  obratili gradonačelnik Branko Dukić, umirovljeni časnik Vitomir Burčul,  izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, brigadir Danijel Kotlar, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Grozdana Perić, te naposljetku i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji su napomenuli da su grad Zadar obranili Zadrani, zajedno sa domoljubima iz Međimurja, Slavonije, Splita, Sinja i Imotskog.
U nedjelju, 06.listopada sudjelovali  smo  u odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu - polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu svetog Šimuna i Tadije, Bokanjac.
                Međimursko-dalmatinski vod bila je prva vojna organizirana jedinica sastavljena od dragovoljaca,  na nekom ratištu izvan Međimurja. (*izvor knjiga Međimurje u Domovinskom ratu za slobodnu HRVATSKU*  izdana 1992.g.)
 
Izvor: Dejan Mihalković

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content