Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje obilježilo 28. obljetnicu ustrojavanja 34. inženjerijske bojne, prve postrojbe takve vrste Hrvatske vojske

Datum objave: 28. rujna 2019.

Nakon dostojanstvenog obilježavanja Dana oslobođenja Međimurja od JNA i Dana međimurskih branitelja  u znak sjećanja na prvi u potpunosti oslobođeni kraj od JNA, nekoliko dana nakon 17.rujna 1991.godine u Čakovcu je  ustrojena i 34. inženjerijska bojna Hrvatske vojske.
Kod Spomen obilježja u bivšoj vojarni u Čakovcu, tim povodom okupili su se članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec odavši počast svim poginulim, umrlim i nestalim braniteljima tijekom rata te svima koji su na bilo koji način  pridonijeli obrani naše Domovine.
Riječ je o prvoj inženjerijskoj postrojbi Hrvatske vojske koja je dala veliki doprinos prilikom oslobađanja zapadne Slavonije te pomagala civilnom stanovništvu u raščišćavanju ruševina, popravcima cesta i sudjelovala u potpori tijekom povratka izbjeglih i prognanih u Hrvatsku. Kroz nju je prošlo više od 1700 vojnih osoba. Tijekom ratnih zadaća dva pripadnika su poginula, a 7 ih je ranjeno.
Predsjednik udruge veterana Alan Srpak evocirao je uspomene na to vrijeme koje se ne mogu nigdje pročitati, a što je sa svojim suborcima osobno doživio tijekom 36 sati munjevitih bojnih djelovanja Hrvatske vojske prilikom oslobađanja okupiranih hrvatskih krajeva. „Malo ljudi danas zna da su upravo Međimurci bili ti koji su početkom svibnja 1995.godine zaprekama i minama zatvorili most u Staroj Gradišci te time prvi izbili na državnu granicu. Kasnije je  34. inženjerijska bojna  u pripremi i provedbi vojno redarstvene operacije “Bljesak” vršila zadaće inženjerijskog osiguranja vojnih djelovanja Zbornog područja Bjelovar s istočne strane okupirane Zapadne Slavonije. Završetak akcije “Bljesak” nije bio kraj za međimurske inženjerce, te je uslijedio zahtjevan posao čišćenja tereta od mina i eksplozivnih sredstava na oslobođenom području.“ – ističe Srpak.
Obilježavanju su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak  i zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović, iskazavši tako zahvalnost svim međimurskim braniteljima na žrtvi i hrabrosti te ponos što je 34. inženjerijska bojna Hrvatske vojske i u mirnodopskom razdoblju pokazala svoju svrhu u obuci ročnika u poslijeratnom razdoblju, a danas educirajući mlade na temu Domovinskog rata.
Unatoč rekonstrukciji prostora i objekata na prostoru bivše čakovečke vojarne i pretvaranju u Centar znanja, Spomen ploča ostati će vječna uspomena na žrtvu svih branitelja te znak zahvalnosti za činjenicu da je nakon oslobođenja vojarne, a zahvaljujući i 34. Bojnoj, pronađeno oružje u vojarni distribuirano kao pomoć susjednim županijama i po cijeloj Hrvatskoj. U onom trenutku to oružje je pomoglo da oko 4500 Međimuraca bude spremno za ratne operacije koje su uslijedile na području čitave zemlje.
 Sudionici obilježavanja zapalili su svijeće ispred Spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i Spomen zida nestalim i poginulim hrvatskim braniteljima.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content