Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisani ugovori za početak radova na „Svetomartinska Mura“ vrijednosti 1.7 milijuna kuna

Datum objave: 23. rujna 2019.

„Med dvemi vodami“ naziv je projekta koji je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Glavni cilj projekta je unaprjeđenje infrastrukture za posjetitelje Regionalnog parka Mura-Drava u Međimurskoj županiji te jačanje svijesti o važnosti očuvanja prirodne baštine. Ukupna vrijednost projekta je 12.108.422,84 kuna, koje 85% financiraju fondovi EU, a ostatak financira Međimurska županija.
Glavne projektne aktivnosti vezane su uz 3 značajnije investicije – Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu i Eko –turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martin na Muri za koju su danas potpisani Ugovori za građevinske radove i opremanje stazeSvetomartinska Mura“ u svrhu uređenja Eko – turističke poučne pješačke i biciklističke staze u iznosu 1.7 milijuna kuna.
Ugovor za građevinske radove na uređenju staze „Svetomartinska Mura“ vrijednosti je 1.206.650,00 kn (s PDV-om) potpisali su Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri i zajednica ponuditelja kao izvođač radova Zlatko Perčić, direktor tvrtke Asfalt-gradnja d.o.o. iz Žabnika i Robert Šardi, direktor tvrtke DOM-ING d.o.o. iz Svetog Martina na Muri.
Ugovor za opremanje eko turističke staze „Svetomartinska Mura“ vrijednosti je 451.107,00 kn (s PDV-om) potpisali su Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri i zajednica ponuditelja kao izvoditelj  Robert Šardi, direktor tvrtke DOM-ING d.o.o. iz Svetog Martina na Muri te Davor Fileš, direktor tvrtke Eltel d.o.o. iz Čakovca.
Partneri na projektu koji su i danas nazočili potpisivanju Ugovora s izvođačima radova su župan  Međimurske županija Matija Posavec, domaćin načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, ravnatelj  Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije – REDEA Sandra Polanec Marinović, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.
Siniša Golub:  „Med dvemi vodami“ – projekt desetljeća za Međimursku županiju
Projekt traje 2 godine, a glavni nositelj projekta je Javna ustanova Međimurska priroda. Ravnatelj Siniša Golub napomenuo je da se „građevinski radovi već obavljaju, a tijekom listopada kreću i završni radovi unutarnjeg uređenja postava. Kao cjelina sa svim lokacijama - Križovec, Frkanovec i Sveti Martin - ovaj projekt konačno će zaokružiti edukativni paket u kojem će svi Međimurci moći naučiti sve što treba znati o prirodi svoga zavičaja.“ Značaj europskog projekta „Med dvemi vodami“ komentirao je i voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi GrulaPrirodna baština Međimurja je izuzetno značajna turistička atrakcija, pogotovo kada znamo da je prostor uz rijeku Muru prostor Međunarodnog rezervata biosfere zaštićen pri UNESCO-u. Ključna riječ svjetskog turizma je bioraznolikost i održivost, a upravo se kroz ovaj projekt to provodi u Međimurju.“ Kao i u brojnim projektima koji su trenutno u MŽ u provedbi, JU REDEA je aktivno sudjelovala u pripremi te preuzela ulogu voditelja projekta. „ Za ovaj projekt stjecali smo iskustvo proteklih 15 godina aktivno radeći na projektima financiranim iz EU fondova. Sva ta iskustva bit će nam dragocjena i za novu financijsku perspektivu EU-e, koja kreće od 2021., a gdje će jedno od ključnih područja intervencija biti razvoj pametnih regija, što uključuje između ostalog razvoj turističkih destinacija te zaštitu okoliša za što smo već sada postavili jako dobre temelje.“, osvrnula se ravnateljica Sandra Polanec Marinović.
Poboljšanje uvjeta života lokalnog stanovništva kroz projekt „Med dvemi vodami“
Potpisivanjem Ugovora za građevinske radove i opremanje Eko-turističke poučne i biciklističke staze "Svetomartinska Mura" stečeni su uvjeti za konkretizaciju svega što već dugi niz godina poduzimamo u svrhu promicanja održivog razvoja prirodne baštine, a samim time i poboljšanja uvjeta života lokalnog stanovništva kao i daljnjeg turističkog razvoja naše sredine.“ rekao je potpisnik Ugovora Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri.
Ulaganjem od gotovo 1,7 milijuna kuna u uređenje pet kilometara staze, izgradnju šumskih učionica, pratećih sadržaja na stazi te obnovom drvenog mosta i ograde povezujemo područje uz lijevu obalu rijeke Mure u cjelinu čime će biti unaprijeđen suživot s prirodom, odnosno prirodnom i kulturnom baštinom.  Izvođači radova istaknuli su kako je ovaj projekt jedan od povijesnih projekata na kojem će raditi i koji se provode u Međimurskoj županiji jer se kroz projekt daje nova vizura određenim područjima Međimurja što ostaje generacijama koje dolaze. Radovi bi trebali završiti u prosincu ove godine.
Župan Međimurske županije Matija Posavec, napomenuo je „Projekt „Med dvemi vodami“ je primjer projekta kojim su uključeni različiti segmenti od prirodne baštine do obrazovanja kroz koji ostavljamo u naslijeđe prirodu za razvoj turizma, a kroz revitalizaciju prostora, nastat će 3 nova projekta u Frkanovcu, Križovcu i Svetom Martinu na Muri gdje su danas potpisani ugovori. Poučna staza „Svetomartinska Mura“ objedinit će sve pojedinačne lokalne eko i etno atrakcije koje posjeti više od 90% svih turista. Drago mi je što su i što su svi izvođači radova poduzeća iz Međimurja“, naglasio je župan Posavec te pohvalio općinu Sveti Martin na Muri koja je jedan od konkurenata za top destinaciju u kategoriji zdravstvenog turizma, a čije ćemo rezultate saznati već za tjedan dana, zaključio je župan Posavec.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content