Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu predstavljena Muzeologajnica

Datum objave: 13. rujna 2019.

U prostorijama Muzejsko-informativnoga centra (MIC)  danas je predstavljena „Muzeologajnica“ i Zrinko, muzejski dječak vitez, maskota Muzeologajnice i simbol učenja kroz povijest.
Autorica Ines Virč predstavila je projekt te istaknula „ „Muzeologajnica“ je edukativno-kreativni projekt Pedagoškog odjela Muzeja Međimurja za edukaciju predškolske i školske djece. Sastoji se od niza radionica na različite teme vezane uz baštinu Međimurja koje su povezane s Nastavnim planom i programom za pojedine razrede u školskoj godini 2019./2020.
Sudjelovanjem u Muzeologajnici upoznaje se zavičajna povijest i kulturna baština Međimurja već od vrtićke dobi. Namijenjena je prvenstveno odgojiteljima u vrtiću, učiteljima i profesorima u osnovnim i srednjim školama. Kroz naše radionice u MMČ prošlo je više od 800 djece. Muzeologajnica je samo jedna dodatna edukativno kreativna radionica u kojima obrazujemo muzejsku publiku od malena“, rekla je ravnateljima Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.
Niz tematskih radionica, predavanja koja će biti iz mjeseca u mjesec samo su dokaz kako se dobri projekti prepoznaju, a kada se brojka polaznika kontinuirano povećava, onda je to dobitna kombinacija, nadovezao se David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću grada Čakovca.
Kao osnivač Muzeja Međimurja Čakovec, Međimurska županija posebnu pozornost posvećuje projektima koji kulturne i povijesne vrijednosti, a posebice nematerijalnu kulturnu baštinu, približavaju najmlađima razvijajući u njima ne samo naklonost i interes za takve sadržaje nego i istinski osjećaj poštovanja prema baštini koja ne predstavlja samo sadržaj muzejskih prostora nego je i jedan od vrijednih dijelova naše svakodnevice. Najmlađi tako s jedne strane stječu osnovna znanja, upoznaju se sa specifičnim strukama uključenim u muzejske vrijednosti; saznaju što i kako rade restauratori te kako i sami mogu postati mali kustosi, bdjeti nad kulturnim vrijednostima svoje sredine i usvajati znanja i vještine starih zanata i načina života te uvažavati i cijeniti postignuća starijih generacija, bolje ih razumjeti i povezivati se s njima.“, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak.
Zašto grad Čakovec zovu i Gradom Luje Bezeredija, tko je bila Rumpumpum, a tko „najhrabrija žena Europe”, legenda o Pozoju, izradia obiteljskog grba, učenje vještina tkanja na tkalačkom stanu, kakav je rad kustosa, koje su zadaće muzeja, samo su neki od dijelova ovogodišnje „Muzeologajnice“.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content