Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju odana počast Nikoli IV. Zrinskom – junaku Sigetske bitke

Datum objave: 7. rujna 2019.

U spomen na hrvatskog bana i vojskovođu Nikolu IV. Zrinskog koji je tijekom opsade Sigeta junački poginuo i zaustavio prodor Turaka prema Beču, u Čakovcu i Šenkovcu održana je svečanost proslave 453 godina od Sigetske bitke. Program svečanosti započeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, nakon čega je nastavljen u Šenkovcu kod Mauzoleja obitelji Zrinski, uz ostatke nekadašnjeg pavlinskog samostana svete Jelene te kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom na Trgu svete Jelene.
Svečanost su uveličali brojni uvaženi gosti, između ostalog izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov, izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini-Juraga, akademik Dragutin Feletar kao izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Velimira Neidhardta, izaslanik županije Baranya i grada Szigetvara dožupan Robert Fazekaš te predstavnici Zrinyi kadeta iz Murakeresztura.
Predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel istaknuo je kako pogibija Nikole Šubića Zrinskog i njegovih suboraca 1566. godine nije bila uzaludna jer je dugotrajna bitka rezultirala smrću sultana Sulejmana te odlaskom njegove vojske prema Beogradu, a time i odustajanjem od pohoda na Beč. Da su pored vojnih uspjeha Zrinski imali odlučujuću ulogu u političkom, društvenom i kulturnom životu, svjedoči povijesni lokalitet s ostacima pavlinske crkve Blažene Djevice Marije i pavlinskog samostana te Mauzoleja sagrađenog u renesansnom stilu, a, zamjenik načelnika općine Šenkovec Vladimir Novak izrazio je želju da se u što skorijoj budućnosti prostor pavlinskog kompleksa revitalizira.
Počast hrvatskom junaku odao je župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem te zamjenicima predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem. Istaknuo je važnost ove obljetnice ne samo za međimursku i hrvatsku, već i cijelu europsku povijest jer da nije bilo Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke, pitanje je kako bi izgledala današnja Europa. „U Međimurju na Zrinskima gradimo identitet te njihovu ostavštinu čuvamo kroz ovakve događaje, ali i revitalizacijom dvorca u Čakovcu. Stari grad Čakovec već je neko vrijeme veliko gradilište, a zdanje koje priča jednu od najinteresantnijih priča hrvatske prošlosti obnovit ćemo te obogatiti brojnim sadržajima koji će, između ostalog, predstavljati  vojnu povijest obitelji Zrinskih. Vjerujem da će biti sluha u Ministarstvu kulture, kamo već godinama upućujemo molbe za pomoć oko obnove Mauzoleja u Šenkovcu. Zahvaljujem udrugama i svim čuvarima naše tradicije i povijesti, a mi ćemo vrijednosti našeg Međimurja i dalje graditi kroz baštinu Zrinskih i Frankopana.“, kazao je župan Posavec te kao jednu od ostavština najavio skoro osnivanje Instituta Zrinskih u Čakovcu koji će djelovati u okviru Instituta za povijest Republike Hrvatske.
U ime predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, obratio se gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek. Naglasivši kako je opsada Sigeta započela 5. kolovoza, povukao je paralelu s Danom pobjede i domovinske zahvalnosti. „Možda je ovo prilika da svatko u svojoj domeni bude Nikola Šubić Zrinski – neustrašiv i nepotkupljiv. Neka nam svima naše bude draže od tuđeg. Neka nam naša gruda i domovina, sa svim svojim problemima i manama, bude draža od tuđine. Samo zajedno možemo graditi Hrvatsku.“ poručio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.
Obilježavanje 453. obljetnice junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke održano je u suorganizaciji Međimurske županije, Zrinske garde Čakovec, Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ -Zmajski stol Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Općine Šenkovec te Muzeja Međimurja Čakovec, a završeno je svetom misom u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice. Svečanost su uveličale članice ŽVS Pučpuljike.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content