Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U rujnu susret poljskih i hrvatskih regija

Datum objave: 28. kolovoza 2019.

Osmu godinu zaredom, udruženja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija organiziraju susret za razmjenu iskustava i dijalog o budućnosti europskih regija.
Suradnja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija započela je prije osam godina kada je Jacek Protas, tadašnji maršalek Mazovjeckog vojvodstva, prvi puta pozvao predstavnike hrvatskih županija kako bi razgovarali o kreiranju zajedničkih politika. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine još je više istaknuta potreba za učenjem na primjerima dobre prakse, u čemu se Republika Poljska isprofilirala kao prirodan uzor.
Forum poljskih i hrvatskih regija održat će se od 12. do 14. rujna u gradu Zielona Góra u Lubuškom vojvodstvu. Tematske odrednice Foruma nastavljaju se na zaključke VII Foruma poljskih i hrvatskih regija održanog u Poreču 2018. godine, a odnose se na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarstvu, digitalizaciju javne uprave i javno-privatno partnerstvo. Program možete pronaći na LINKU.
Organizatori Foruma su: Savez vojvodstava Republike Poljske, Hrvatska zajednica županija, Ured maršala Lubuškog vojvodstva te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.
Forum će se održati pod počasnim pokroviteljskom predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, uz podršku Hrvatskoga sabora, Ministarstva poljoprivrede RH te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU RH.
Zielona Góra je grad u Lubuškom vojvodstvu koje se nalazi na zapadu Poljske. Zbog velike količine šuma, tradicionalne industrije uključuju preradu drva i proizvodnju papira te namještaja. Od 2010. godine najveću vrijednost za ovo vojvodstvo ima automobilska industrija. U metalnoj industriji osobito se ističe proizvodnja peći za toplinsku obradu i preradu plastike. IT sektor je svojim rješenjima osvojio svjetsko tržište, a prehrambena industrija Vojvodstva temeljena je na uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.
Izvor: Hrvatska zajednica županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content