Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija svečano obilježila Dan državnosti

Datum objave: 25. lipnja 2019.

Obilježavanje Dana državnosti u Međimurskoj županiji započelo je svetom misom za Domovinu koju je u župnoj crkvi Svetog Nikole Biskupa u Čakovcu predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak, nakon čega se povorka predvođena predstavnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Zrinskom gardom Čakovec uputila prema Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.
Na današnji dan prije 28 godina Hrvatski sabor donio je dvije temeljne odluke za samostalnost i neovisnost Hrvatske - Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. „Dan je to kada se s posebnim pijetetom prisjećamo nesebične žrtve naših branitelja koji su najzaslužniji za zemlju u kojoj danas u miru i slobodi živimo .“, istaknuo je u prigodnom obraćanju kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat te dodao kako su „u našim mislima poginuli i umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata i obitelji koje su u ratu izgubile svoje najbliže.“
Župan Međimurske županije Matija Posavec svim građankama i građanima čestitao je Dan državnosti te prisutne pozvao da na mjestu pijeteta minutom šutnje odaju počast svim poginulim i nestalim međimurskim braniteljima. „Danas slavimo rođendan naše države. U Hrvatskom saboru 25. lipnja 1991. godine, nakon usvajanja Deklaracije o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan kazao je: „danas je rođena naša Hrvatska – neka joj je dug i sretan život“. Danas nastojimo gledati prema budućnosti, imamo obvezu prema sadašnjosti i sjećanje na prošlost. Upravo to su vrijednosti koje svi mi moramo živjeti. Svih 365 dana u godini moramo djelovati i funkcionirati u izgradnji bolje, modernije i pravednije države. Svi naši građani dionici su tog procesa jer svatko od nas svojim ponašanjem može dati doprinos. Tu obvezu imamo i zbog 78-ero međimurskih heroja čije su fotografije i imena trajno upisani u ovaj spomenik, ali i u naša srca.“ poručio je župan Posavec.
Svijeće podno spomenika položili su i zamjenica župana Sandra Herman, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, saborska zastupnica Bernarda Topolko, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, Oružanih snaga Republike Hrvatske, Zrinske garde Čakovec, udruga civilnog društva te političkih stranaka, a obilježavanju Dana državnosti pridružili su se brojni građani, obitelji i prijatelji poginulih i nestalih branitelja.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content