Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Konferencija za promociju gospodarske i trgovinske suradnje s kineskom pokrajinom Shaanxi

Datum objave: 3. lipnja 2019.

U organizaciji Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, Međimurske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec, u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. u Čakovcu, s ciljem daljnjeg unapređenja gospodarskih odnosa s NR Kinom, održana je Konferencija za promociju gospodarske i trgovinske suradnje te B2B razgovori kineskih i hrvatskih tvrtki. Brojni gospodarstvenici iz Međimurske i drugih županija iskoristili su priliku da uspostave veze i kontakte, razmjene iskustava te razgovaraju o budućim investicijskim i promocijskim programima.
Konferencija je započela tête-à-tête susretom župana Međimurske županije Matije Posavca s potpredsjednikom Narodne vlade provincije Shaanxi g. Zhu Liekeom. Potpredsjednik Liek izrazio je zadovoljstvo posjetom naglasivši interes za suradnju kroz uspostavu logističkih i distribucijskih centara poglavito zbog izuzetnog geografskog položaja. "Regija Shaanxi ima godišnji gospodarski rast od 8%, prednjači u proizvodnji električnih automobila i s obzirom na izvrsne odnose naših dviju zemalja, smatrano da je upravo Međimurska županija pogodna destinacija za daljnje unapređenje gospodarskih odnosa naših dviju zemalja."
Župan Posavec je zahvalio što je upravo Međimurska županija izabrana za posjet visoke političke i gospodarske delegacije provincije Shaanxi te naglasio da Međimurska županija može pored izvrsnog geografskog položaja ponuditi i razvijenu infrastrukturu i industriju, ali je otvorena i za suradnju na području turizma, zdravstva i obrazovanja. “Brojkama se u bilo kojem pogledu ne možemo uspoređivati, ali s obzirom na geografski položaj i izvrsne odnose sa susjednim zemljama zasigurno smo konkurentni i drago mi je ako ćemo biti poveznica Kine i Europe na novom Putu svile".
Na samoj Konferenciji prikazan je promotivni video o Shaanxi provinciji, koja se s oko 40 milijuna stanovnika i BDP-om većim od 300 milijardi USD posebno ističe u razvoju sektora obrazovanja, znanosti i zdravstva što je bez obzira na veličinu sličnost s Međimurskom županijom.
Na otvorenju Konferencije nazočne je pozdravio župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik HGK ŽK Čakovec Mladen Križaić koji je kazao kako je ovo tek prvi korak i da je pred HGK ŽK Čakovec veliki posao povezivanja hrvatskih i kineskih poduzetnika te je izrazio nadu da će već sljedeće godine međimurski poduzetnici izlagati na 5. jubilarnom međunarodnom sajmu gospodarstva "Put svile" čiji je glavni organizator provincija Shaanxi.
U pozdravnom govoru potpredsjednik Provincije Zhu Lieke naglasio je da Međimurska županija nije odabrana slučajno za ovaj posjet, nije krio zadovoljstvo viđenim te je zaključio: "Imamo puno toga zajedničkog. Naš posjet je prvi korak i uvjeren sam da će upravo Međimurska županija biti važna točka na novom "Putu svile", a s obzirom na izvrsne odnose naših dviju zemalja i izvrsna poveznica naše Provincije, ali i NR Kine s europskim zemljama.
Potencijale Međimurske županije predstavili su Sandra Polanec Marinović, ravnateljica JU REDEA i i Ivan Plačko, direktor Tehnološko inovacijskog centra.
U nastavku su predstavljane kineske firme i njihovi predstavnici te su upriličeni poslovni razgovori.
 


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content