Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

POZIV ZA PRIJAVU - Hodočašće u Bečki Novigrad (Wiener Neustadt)

Datum objave: 15. travnja 2019.

Vrlo poštovani!
Proteklo je 348 godina od 30. travnja 1671., kada su, nakon što su prijevarom namamljeni u Beč, zatočeni i utamničeni, nezakonito optuženi i osuđeni, tragično i mučki pogubljeni hrvatski mučenici, grof Petar Zrinski, hrvatski ban i pjesnik, i markiz Fran Krsto Frankopan, kapetan ogulinski i pjesnik. Ubijeni su jer su se borili za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku.
Njima na čast i vječnu slavu dan njihove mučeničke smrti danas u slobodnoj Republici Hrvatskoj objedinjeno obilježavamo kao Spomendan RH na Zrinske i Frankopane i slavimo Dan Međimurske županije. Već više od petnaest godina povijesne udruge Družba Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Čakovcu, Zrinska garda Čakovec i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, uz pomoć Međimurske županije, Veleposlanstva RH u Beču i pod pokroviteljstvom međimurskog župana, organiziramo Hodočašća u Bečki Novigrad.

Organizacijski odbor poziva članove spomenutih udruga
i sve zainteresirane građane na jednodnevno hodočašće koje organiziramo

U NEDJELJU 28. TRAVNJA 2019. GODINE POD GESLOM
“NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO“

 
PROGRAM:
4;45 – 5;00 - Okupljanje na parkiralištu Park Rudolfa Kropeka u Čakovcu. Osobni automobili mogu se ostaviti na parkiralištu cijeli dan do povratka, jer se u nedjelju ne naplaćuje.
5;00 – 9;30 - Polazak i vožnja do Bečkog Novigrada (30 min odmor oko sredine puta)
9;30 – 10;00 - Okupljanje na parkiralištu Gradskog groblja, Städt. Friedhof, Wiener Straβe, Wiener Neustadt - Formiranje i redoslijed svečane povorke: gardisti Zrinske garde Čakovec, hrvatske povijesne postrojbe i udruge, članice i članovi Hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga i društava (HKUU-a) i Ogranaka Seljačke sloge (OSS-e) u hrvatskim narodnim nošnjama – nositelji vijenaca i svijeća s hrvatskom
KOMEMORACIJE ĆE SE ODRŽATI NA TRI LOKACIJE sa sljedećim redoslijedom: polaganje vijenaca i zapaljenih svijeća, molitva, sat povijesti / prigodni govori, fotografiranje:
10;00 – 10;45 - 1. NA GRADSKOM GROBLJU – odlazak svečane hodočasničke povorke na mjesto trećeg ukopa gdje su hrvatski mučenici počivali do 1919. kada su posmrtni ostaci preneseni u kriptu Katedrale u Zagrebu
10;45 – 11;00 - Povratak u autobuse, prijevoz i pješački prolazak kroz park do sajmišnog zida
11;15 – 11;45 - 2. BLIZU MJESTA POGUBLJENJA – kod ostatka nekadašnjeg sajmišnog zida na kojem su tri spomen-ploče
11,45 – 12;00 - Formiranje i mimohod hodočasničke povorke gradom do Trga kod Gradske Katedrale (Wiener Neustädter Dom, Domplatz 1)
12;00 – 12;30 - 3. NA MJESTU PRVOG UKOPA KOD NADGROBNE PLOČE ugrađene u zid južnog pročelja Katedrale (na toj lokaciji bilo je groblje, a na tlu ispod nadgrobne ploče mjesto prvog ukopa
12;30 – 13;30 - SVETA MISA ZADUŠNICA za Zrinskoga i Frankopana u Katedrali Wiener Neustädter Dom, Domplatz 1
13;30 – 15;00 - Slobodno vrijeme za razgledavanje grada i odmor (u radijusu 500 metara od Katedrale).
15;00 – 21;00 - Okupljanje na parkiralištu autobusa, polazak i vožnja do Čakovca (30 min odmor oko sredine puta).
Prijave (prezime i ime, adresu prebivališta i broj telefona ili mobitela) molimo poslati na mob: 0921619835 ili e-adresu: juricacesar@gmail.com najkasnije do ponedjeljka 24. travnja 2019. godine. Hodočasnici na put trebaju ponijeti sendviče, piće i obvezatno važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu poslije 1. siječnja 2003. godine. Trošak prijevoza autobusima plaća Međimurska županija!
Zahvaljujemo na povjerenju i prijavi i srdačno Vas pozdravljamo!
ORGANIZATOR HODOČAŠĆA
Jurica Cesar
član DBHZ – Zmajski stol u Čakovcu
VOĐA PUTA
Ivica Zanjko,
pročelnik DBHZ – Zmajski stol u Čakovcu

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content